Ядрена енергетика / Nucleare (2010)

Ядрените централи сигурни ли са за здравето на хората, живеещи около тях? Какво се случва със стотиците тонове отпадъци, произведени от централите? И накрая, какви са модерните ядрени централи, които правителството на Берлускони иска да построи в Италия?
За да отговори на тези въпроси, „Директно излъчване“ изпраща своите журналисти във Финландия, Германия, Франция и Англия – европейските държави, които най-отдавна съжителстват с ядрената индустрия.
С филма „Ядрена енергетика“ Директно излъчване ще ви запознае с най-важните международни изследвания върху увеличението на раковите заболявания в близост до АЕЦ-овете; ще ви покаже отблизо големите депа за обработка и складиране на отпадъците в Германия, Франция и Великобритания; ще ви отведе на единствените два строежа на ERP (френската ядрена централа от последно поколение, каквато се готвеше да закупи Италия); ще ви покаже какво мислят проектантите, инженерите и работниците, които ги строят.
„Ядрена енергетика“ е разказ на италианските разследващи журналисти Винченцо Гуерицио, Рикардо Якона и Алесандро Мачина.
На 12 и 13 юни 2011 г. в Италия се проведе референдум и с 95% от гласовете италианците за втори път отхвърлиха ядрената енергетика.

Подобни филми

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×