Червена граница (2013)

„Червена граница“ е авторски документален филм на Диляна Гайтанджиева и оператора Николай Куманов за войната в Сирия. За пръв път филмът се излъчва на 30 октомври 2013 година, по TV7. На 1 ноември 2013 година филмът е отличен с награда от Съюза на българските журналисти.
Филмът показва как се бяга от войната и как се живее под земята в разказ от първо лице на оцелелите. Екипът тръгва по следите на 105 отвлечени жени и деца, част от които биват разпознати от своите близки във видеоклиповете на атаката с химическо оръжие на 21 август край Дамаск. Ще разкажат историята на последния останал жител на древното християнско селище Маалюля, в което единствено в света се говори древният арамейски език – езикът на Исус Христос. Там журналистите попадат под прицела на снайперистите от Ал Нусра.
Деца-войници, секс-джихад, канибализъм, масови кланета и етническо прочистване – така изглежда Северна Сирия, където на 1500 км от границите ни Ал-Каида обявява своя държава – Ислямска държава в Ирак и Сирия. Там действа едно от най-мощните крила на терористите – ISIS (Islamic state of Iraq and Syria). Другото крило на Ал Кайда в Сирия – фронтът Ал Нусра, контролира провинции в Южна Сирия около град Дераа. Обширната територия, превзета от муджахидините, е разделена на емирства и се ръководи от местния командир на ISIS. Управлява се по законите на Шериата, а Шериатски съд раздава правосъдие чрез смърт. Екипът се среща с членове на терористичната мрежа и прекара няколко дни на фронта край Дамаск. Пред Диляна Гайтанджиева и Николай Куманов те разказвата защо отвличат жени и деца, защо убиват цивилни, защо обучават деца да убиват, защо ядат човешки сърца.

Подобни филми

Коментари (1)

  1. Нима този филм трябва да ни убеди, че трябвада живееем със сириици!?
    Предлагам мюсюлманите да ги връщаме(или разстрелваме), християните да ги приемаме

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×