„Това вероятно е най-смисленият филм за бежанците, проблемите на арабския свят и вечната склонност на Великите сили да чертаят граници, които раждат войни, който е правен в България. Във филма няма грам патетика, а точно обратното – търсени са личните истории на хора, които са попаднали в България, за да разкаже през съдбата на отделния човек за проблем, който е започнал още преди 100 години, когато Франция и Великобритания преначертават границите на териториите на бившата Османска империя (а тя дори още не е паднала) в тайни кабинети. Всеки път, когато на картата видите права линия трябва да сте наясно, че това не е естествена граница, а политически чертеж, извършен в кабинет.“ – Александър Симов

Във филма се тръгва от 1916 г. от едно тайно споразумение между Германия и Франция „Сайкс-Пико“. Уговорката е Близкият изток да се раздели на сфери на влияние и това още преди Османската империя да се е разпаднала. Образно казано там кожата се взема от лисицата, без дори тя да е мъртва.

Връзка към втора част на филма: http://www.dokumentalni.com/?p=4106
Връзка към трета част на филма: http://www.dokumentalni.com/?p=4109

Наделина Анева представя филма си в „Денят на живо“:Реклама!
Благодарности за публикацията 12 път(и). Благодарете за публикацията ?

1 Comment

  • FELDMARSCHALL казва:

    Бе какво ме интересува тая арабска сган ? Да умират там в страшни мъки начело с прасето Асад, а не да ми се изтипосват в Европа!

2 Trackbacks / Pingbacks

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

*

 знака на разположение