Английският икономист, който съветва министъра на финансите в сянка, гостува на „Солидарна България“. Вижте аргументите му защо остеритетът беше наложен и във Великобритания. И как частният сектор натрупа дълговете, а публичният плати сметката.

„Плосък данък? Кошмарна идея. Не смятам, че някой може да счита това за сериозно икономическо решение“ – така британският икономист Джеймс Мийдуей отговори на въпрос от публиката по време на дискусия в София вчера. Според госта, ентусиазираните от такава мярка явно са по-десни дори от финансовия министър на Великобритания – консерваторът Джордж Озбърн, който не смее дори да предложи нещо подобно.

Мийдуей е бивш главен икономист на авторитетния изследователски център New Economics Foundation. След като Джереми Корбин оглави Лейбъристката партия на Великобритания и обърна курса й наляво, икономистът се присъедини към нейния екип и в момента е съветник на министъра на финансите в сянка Джон МакДонъл. Мийдуей бе в София по покана на сдружение „Солидарна България“ и изнесе лекция с подкрепата на фондация „Фридрих Еберт“, която премина при голям интерес от леви политици, граждански и екологични активисти, икономисти, синдикалисти, учени, университетски преподаватели, журналисти, интелектуалци. В зала „Мусала 2“ се събраха дори хора, които в скорошните бурни обществени събития у нас бяха от различни страни на барикадата, но явно споделят общ интерес към алтернативите на неолибералните политики на бюджетни ограничения, увеличаваща се несигурност и стремглаво растящи неравенства.

Цялата статия тук: http://solidbul.eu/?p=5886Реклама!
Благодарности за публикацията 3 път(и). Благодарете за публикацията ?

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

*

 знака на разположение