Причината за причините – Етиен Шуар / Etienne Chouard

Представителната демокрация не е демокрация. Първата стъпка към истинска демокрация е Конституция, написана и приета от народа.
Предлагам да се пробваме да я напишем, какво ще кажете?
Как да се организираме, идеи?
Предполагам, че ще ни трябва някаква голяма интернет платформа.

(Видяно 160 пъти, 1 посещения днес)

Подобни филми

Видеото е включено в следния канал:

коментар (0)

 1. Причините в различните науки са различни.
  В юредическата наука е малко сложно но имаме добра Конституция и при 500.001 подписа трябва да се направи референдум ,и тук е много важно да се разбере че необразованоста може да ни подведе и вместо към по-добро да стане по-лошо.
  Иначе причината за икономическата катастрофа е лихвата и добре ще е да се съберат 500.001 подписа за създаването на държ.банка и застраховател ,и хората трябва да са информирани зашо лихвата е причина за катастрофите.Хората трябва да знаят защо убиха Кенеди http://lambo.blog.bg/politika/2009/08/28/quot-prokliatieto-quot-nad-kenedi-se-kazva-rotshild-ubiistvo.387764 и съм коментирал тук основното http://darikfinance.bg/novini/76187#comments

 2. Сега остава да кажеш какво й е хубавото на нашата конституция. Съветвам те да вземеш тази от 1971 г. (приета с референдум) и да я съпоставиш с днешната.

 3. Пиша добра социална,а не хубава Конституция защо
  то чл.69 води до колективна безотговорност “игрички“ с “вратички“ в законите. И трябва да се допълни чл.150 – всички да могат на основание чл.6 ал.2
  Основата е земята и от две нац.катастрофи РБ-я е излизала само с земеделие и животновъдство и тъй като сега сме в третата нац.катастрофа и световна – затова от 1год.пиша да се приеме закон като Гърция за земеделската земя защото ако земед.земя е продадена на “чужди“ или дадена под наем за 10-20год. как ще се оправи България???? – чл.21от Конституцията “под особенна закрила“ е и закон като Гърция – държавата е изкупува и после е дава под наем и като социална политика на фермерите за да си сеят и фураж за животните http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15289449,00.html
  Отделно чл.21 от Конституцията указва за какво да се използва земед.земя и “Промяна на нейното предназначение се допуска по изключение при доказана нужда …“- “доказана нужда“от ВЕИ ли???? ВЕИ на земед.земя е промяна на нейното предназначение – нарушение на чл.21. И от 1 до 8 категория земед.земя се използва само за храна и фураж с компромис http://www.greentech.bg/?p=20602
  Нещата са много по-сложни и Конституцията ни е добра само че трябва да се спазва и да се поправи чл.69 и чл.150

 4. Конституцията ни е отвратителна, като се започне със защитата на частната собственост и обществената е захвърлена настрана, друг елемент е, че депутатите не трябва да изпълняват обещанията си, защото са длъжни да действат в интерес на цялото общество, а не на гласувалите за тях и т.н. и т.н.
  Ще трябва да обясниш как е възможно да се направи каквото и да е в интерес на народа при това положение.

 5. Някои хора са много твърдоглави и не осъзнават, че конституциите на отделните държави в ЕС са едни „добри пожелания“, казано най-учтиво. Едни стигат до заключението, че корена на злото е лошо написаната конституция, други са на противоложното мнение и изтъкват колко е добра конституцията. Трети в търсене на баланс, заемат някаква усреднена позиция и т.н. По-важното е, че хората не осъзнават едно просто нещо – конституцията на коя да е държава от Европейския Съюз (ЕС) е по-нишестоящата от ЛИСАБОНСКИЯ ДОГОВОР. Всички обсъждания дали конституцията ни е добра/лоша са безпредметни, при наличието „документ“, който е по-висшестоящ от конституцията. Всеки един член, алинея от конституцията на която и да е държава от ЕС, ако противоречи на лисабонския договор, последния е с по-голяма тежест. Всеки един член от което и да е законодателство, наредба, правилник и т.н., ако противоречи на лисабонския договор, последния е с по-голяма тежест. Хората трябва да осъзнаят, че имаме ЕВРОПЕЙСКА КОНСТИТУЦИЯ. Тя не се нарича така, защото при опита да се прокара под името ЕВРОПЕЙСКА КОНСТИТУЦИЯ, хората я отхвърлиха веднага. За да мине номера я прекръстиха под името ЛИСАБОНСКИ ДОГОВОР. Когато чуете договор, човек си представя някакъв документ от 1,2,3 страници. 5,10 страници, ако щете. Лисабонския договор е над 2000 страници!!!
  Но манипулациите не свършват до тук. Едва започват. Освен обща конституция (лисабонски договор) имаме и така известните ни:
  ЕП – Европейски парламент
  ЕК – Европейска комисия
  Европейски съвет, отделно имаме и Съвета на европейския съюз и т.н. и т.н. куп институции.
  Да се спрем на първите две – Европейския парламент, представлява „законодателната власт“, а Европейската комисия представлява изпълнитената власт. До тук всичко звучи нормално. Но как ви звучи твърдението, че Европейския парламент, няма власт да създава закони? Не е нормално, но е факт! Това са само най-очеубийните манипулации. Ако се продължи, фермани могат да се изпишат.
  Ето материали по темата:
  http://www.youtube.com/watch?v=2bYWIdEEAX0

  http://grigorsimov.blog.bg/politika/2011/08/29/chudovishteto-lisabonski-dogovor-ot-27-oktomvri2007-g-avtor-.810270

  Освен това:
  Нашата конституция е променяна и без Велико народно събрание. След като влезнахме в ЕС половината членове са допълнени, коригирани и т.н. за да се ХАРМОНИЗИРАТ (как звучи само) с европейските ДИРЕКТИВИ. Това директиви да се чете конституция. Нито имаше Велико народно събрание, нито имаше някаква еуфория, страсти и т.н. Тихомълком и кротко си я пренаписаха.

  Най-важното от цялата работа: не приемайте това което пиша за вярно. Проверете дали тези факти са истина и едва тогава си дефинирайте наново гледната точка, като вземете под внимание новите факти в които сте се убедили.

 6. В предаването на Валентин фъртунов гледах как с Лисабонският договор е извършен държ.преврат и не съм юрист и не сън чел договора ,и не мога да коментирам ,но ще го прочета ,и сигурно има “вратички“.Темата е много деликатна и как с закон се краде или както му викам “законна“ ограбване и лихвата е едно от тях и тук http://darikfinance.bg/novini/76667#comments съм коментирал и основните неща.

 7. Понякога слагащите капани се хващат сами – юриста Миглена Кунева каза че Гърция неможе да напусне еврозоната защото не е предвидено в Лисабонският и може да напусне ЕС но не и еврото и затова сега така го “умуват“ – казано иначе вкараха си автогол и може да е умишлено !?

 8. Не е нужно да си юрист, за да схванеш в какво се състои държавния преврат. В търсене на малките „вратички“, от погледа ти убягва една „врата“ с размерите на небостъргач! Просто малко си разшири съзнанието:

  Само малките тайни имат нужда да бъдат пазени. Големите си остават тайна заради скептичността на обществото – Маршал Маклуън

  Докато търсиш малките тайни, от които искаш да почнеш да разплиташ кълбото, ти убягват големите. Нещата са принципни. Не е нужно да търсиш детайлите:

  Лисабонския договор е над конституцията на коя да е държава от ЕС. Лисабонския договор е над конституцията на Германия, над конституцията на България. Няма привилегировани – нито българските граждани, нито немските граждани. В момента в който дадена държава се присъедини към „голямото европейско семейство“ и се подпише, в същият този момент, тя изгубва суверенитета си. Нейните най-висши органи и институции (конституция, съд, правителство, парламент и др.) се превръщат във второстепенни, спрямо органите и институциите на европейския съюз.
  Ето ти държавен преврат. Няма войска, няма танкове и ракети, за да превземат управлението на държавата и да раздават заповеди. Превземането става мирно, тихо и кротко. Ето това е голямата тайна, която няма нужда да се пази и крие. Трябва да се пазят само малките тайни, които биха събудили подозрение.
  Едно уточнение: централизирането на властта не се изчерпва с лисбонския договор. Има куп регламенти, директиви и препоръки, всяка от които малко или много е по-висшестояща от местното законодателство на коя да е държава в ЕС. Регламента налага закон над всички държави в ЕС директно. Директивата прави същото, но дава срок от 1-2 години, 5-10 години…, преди да влезе е сила. Този отпуснат срок за въвеждането на директивата се нарича – ХАРМОНИЗИРАНЕ на местното законодателство към директивата. Това хармонизиране да се чете – НАЛАГАНЕ. Освен под термина хармонизиране, за налагането на директивата, може се използват и термини като ТРАНСПОНИРАНЕ на директивата към местното законодателство. При неправилно транспониране (налагане) на директивата към местното законодателство се въвежда нов термин – липса на КОХЕРЕНТНОСТ (еднаквост). Т.е. заповедта наложена с директивата не е изпълнена както трябва. При настъпване на такова събитие следва – САНКЦИЯ. Вместо да изпратят танкове и ракети, за да се подчиниш – раздават наказания, под формата на глоби. Или казано на езика на евробюрократите – При липса на хармония в транспонираното законодателство с директивата се санкционира дадената държава.

 9. Пурку – на мен ми е ясно какво са директивите за пречиствателни станции на нас.места над 2 и 10.000 жители и “нитратната“ директива и аз го разглеждам в проценти колко е добро за България.За Италия не е добре като се изнасят производствата и това е много дълга тема ,и както писах вкараха си автогол и тук съм коментирал детайлите за СИВ и ЕС и т.н.

 10. Провокира ме с това, че търсиш „вратички“ в лисабонския договор. Самия договор е една голяма „вратичка“ – това ми беше основната идея. Но всичко това си е моя гледна точка. Не я налагам на никой.
  Ще спомена, понеже ми дойде на акъла в момента, две важни неща, които хората ги припокриват за едно общо нещо и от тук идва една голяма манипулация.

  1. Общата европейска държава, наречена Европейски съюз, със съответните и органи и институции:
  – Европейска комисия (изпълнителна власт)
  – Европейски парламент (законодателна)
  – Европейски съд (съдебна)
  – Европейска централна банка
  – и др.

  2. Общи, съвместни действия при решаване на проблеми свързани с опазването на околната среда, взаимопомощ при бедствия, аварии и т.н. Съвместни действия за обмяна на стоки, услуги. Общи действия свързани с икономиките на отделните държави и т.н.

  Масовите медии (телевизия, вестници, радио), успяха да втълпят на повечето хора, че тези две неща (точка 1 и точка 2) са едно и също нещо. Успяха да втълпят, че единствения начин да се приложи точка 2, е като се създаде точка 1. Ето това е най-силния коз на манипулаторите. Когато човек започне да показва с факти какво чудовище е европейския съюз и неговите институции, веднага те атакуват със следното: отричайки ЕС, ти отричаш общите усилия за опазване на околната среда, ти отричаш оказването на взаимната помощ при природни катаклизми и т.н. Предполагам хванахте тънкия момент – почнеш ли да им разобличаваш скритите планове за премахване суверенитета на отделните държави и придобиването на абсолютна централизирана власт, веднага ти приписват, че си против нещата изброени в точка 2. В крайна сметка това нещо сработва и общата цел, наречена НСР (Нов Световен Ред) си се придвижва по план – Европейския съюз е аналог на съединените американски щати. САЩ ще се обединят с Канада и Мексико, в северно-американски съюз с нова обща валута (Амеро), която ще смени долара:

  http://www.youtube.com/watch?v=vuBo4E77ZXo&feature=related

  Не е преведено, на английски е.

 11. Така и така, почнах да му вадя керливити ризи на европейския съюз, ‘та да си продължа монолога. 🙂 Не е точно по-темата с пряката демокрация и нейното реализиране, но преди да пристъпим към нея и да си създадем конституция от народа, трябва да се запознаем що за чудовище-мастодонт е това нещо наречено – европейски съюз.

  ЕСМ – европейски стабилизационен механизъм. Поредното овластено чудовище, създадено с цел да продължи да налива пари в банките от хазната на всяка една държава (на тоя етап, не са всички държави):

  http://www.youtube.com/watch?v=0RbVSPIFsI8&feature=player_embedded

  Определено доста са се притеснили, определено нещата не вървят както са ги мислили и ЕСМ чудовището го лансирват още за тази година:

  http://www.tvevropa.com/bg/news/world/view/65677

  Онзи плешивия палячо с площадката за комари на главата, от длъжността която заема, може да го определим образно като президент на европейския съюз, въпреки че официално няма така институция. Лидера на над 500 млн. население е този очилатко! Над 499 млн. души дори не осъзнават властта и правомощията, които има тоя дрисльо над всеки един гражданин. Бил той гражданин на България, бил той гражданин на Франция и т.н.

 12. Аз искам да има ЕС но не по този начин и едно време имаше СИВ/съвет за икономическа взаимопомощ/ за който “През 1992 г. Държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър заяви пред техния конгрес: “Ние изразходвахме над 30 хиляди милиарда долара, за да победим в студената война срещу СССР и неговите сателити, за да предизвикаме материален и духовен срив” – http://www.bgsviat.narod.ru/

  СИВ е в пъти по-добро от икономическият/валутен/ – ЕС ,и съжалявам но няма много начини за спасение на еврото и ЕС ,и колкото да ми е тъжно около 50% от този филм е вярно http://www.youtube.com/watch?v=dtsh8Zp5gdQ&feature=related
  и може да се спаси ЕС и еврото.
  Но нещта са много,много по-страшни но основната причина е лихвата и тук се признава http://darikfinance.bg/novini/76761#comments Плюс финансовата бомба за масово унищожение – \’\’\’\’Общата стойност на деривативите в света надхвърля световния брутен вътрешен продукт десетократно, заяви Мобиус\’\’ http://darikfinance.bg/novini/56121/%D1%EB%E5%E4%E2%E0%F9%E0%F2%E0+%F4%E8%ED%E0%ED%F1%EE%E2%E0+%EA%F0%E8%E7%E0+%E5+%ED%E5%E8%E7%E1%E5%E6%ED%E0 и това си е спекула http://mariyanmilev.info/pages/research.html -\’\’Опциите са договор или споразумение между две страни, който дава правото, но не и задължението да се купи или продаде даден актив….възможността да се упражни дадено право, но без задължение, дава огромни финансови възможности за печалба при спекулирането и застраховането.\’\’ – това ми е достатъчно за да разбера как си измислят механизми и сложни формули за да ограбват???? http://darikfinance.bg/novini/58519/%D1%EB%E5%E4%E2%E0%F9%E0%F2%E0%2C+%EF%EE-%EB%EE%F8%E0+%F4%E8%ED%E0%ED%F1%EE%E2%E0+%EA%F0%E8%E7%E0 \’\’стойността на деривативите върху американски ценни книжа достигна 248 трлн. долара.\’\’
  Сбъркана цялата финансово-икономическа система – банковата,неолиберализма с капитализма несъобразявайки се с 1-2-3 закон на термодинамиката т.е. \’\’Къде се провалиха икономистите?\’\’- http://greentech-bg.net/?p=2147 и са нужни 5-планети при 3% ръст на БВП – http://www.dokumentalni.com/?p=1748

 13. “Това, което банкерите премълчават е, макар те самите да го знаят отдавна, че частните банки създават парите, които отпускат като кредит по същия начин, по който го правят държавните. Разликата е просто в това, че държавната банка връща лихвите на правителството и обществото, докато частната банка насочва лихвите в собствената си капиталова сметка, за да ги реинвестира с цел получаване на още лихви, прогресивно изтегляйки пари от продуктивната икономика.“ – http://worldissue.alle.bg/ – “Днес този таен преврат е толкова добре прикрит, че правителства и играчи са убедени, че единствените алтернативи за справяне с дълговата криза са вдигането на данъците, орязването на услугите или разпродаването на обществените активи. Забравихме, че има и друга възможност: премахни дълга като заемеш пари от собствената банка на правителството, която връща приходите си в публичната хазна. Премахването на лихвите показва, че така се редуцира средната стойност на обществените проекти с до 40%.“

 14. На 31.05.2012год. по “Канал-3“ http://kanal3.bg/?v=8184 след 20-минута проф.Димитър Иванов го каза отлично – “кръгла маса“ от 30-40 водещи икономиста и план “Рузвелт“ за България и аз за това пиша защото 10год. са много http://e-vestnik.bg/13784/zhak-atali-vsichki-razoreni-sled-10-godini/
  Oтделно отложеният дефицит и изброените от професора сектори има и още – не дадени пари за ремонт и подръжка на мостовете и пътищата ,а след 10-15год. 2.500.000 граждани може да останат на улицата заради панелките.
  С една дума последните 22год. нищо не се е подържало ,а само се е отлагало и затова сега проблемите са като планини.

 15. Атанасе, много си полезен с коментарите, подкрепени с линкове. Въпреки, че не споделям напълно вижданията ти, но от линковете които пускаш, научавам различни гледни точки, за неща които ме вълнуват.

  Дори и проф. Димитър Иванов в стремежа си да разсъждава от позицията на „здравия разум“, не вижда скритата цел. Той смята, че кризата в ЕС е заради неправилен подход, от незнание, от неможене и т.н. Финансовата криза в ЕС е напълно съзнателна и умишлена. След хаоса, който ще настъпи съвсем скоро – безработица, глад, хората сами ще поискат сформиране на единно европейско правителство с една единствена централна банка, за да се справи с бедстващото положение. Ако сега се прокара общо европейско правителство, никой не би го приел. Единствения начин това общо европейско правителство да се случи е икономическа и социална катастрофа (глад), чрез създаването на изкуствена финансова криза. Едва тогава се отварят вратите за сформиране на общото правителство. Следете им изказванията:
  1. Нужна е по-тясна интеграция, между правителствата, за да се справим с кризата – Марио Драги, президент на ЕЦБ
  2. Нужно е политическо обединение, за да овладеем кризата.

  Все от този род завоалирани намеци. Това не са конспирации. Това са неща, които се случват в момента. Това е скритата цел – абсолютна централизирана власт. Кризата е „инструмент“, тази власт да се създаде. А не както Димитър Иванов си мисли, че е резултат от неправилен подход.

 16. Бързат, бързат! Но за къде бързат и те не знаят? Така или иначе са обречени на провал!

  http://btvnews.bg/svetut/plant-za-integratsiya-na-evrozonata-mozhe-da-e-gotov-do-kraya-na-godinata.html

  Първо ще се създаде общо икономическо пространство. Сетне ще се търси политическа интеграция. Целта е ясна – окрупняване и централизиране на властта.

 17. Пурку съгласен съм че на световната банкова олигархия им се искат много неща но да се надявам че няма да стане и тук http://darikfinance.bg/novini/78171/%D1%EE%F0%EE%F1%3A+%C3%E5%F0%EC%E0%ED%F6%E8%F2%E5+%EF%F0%E0%E2%FF%F2+%E8%F1%F2%EE%F0%E8%F7%E5%F1%EA%E8+%E3%F0%E5%F8%EA%E8 в коментар №1 съм дал интересни нет-адреси

 18. Тъжно ми е и ми се плаче но над 50% от този филм е вярно http://www.youtube.com/watch?v=dtsh8Zp5gdQ&feature=related и може да се спаси еврото и ЕС но като гледам няма да стане защото бъркат и няма солидарност ,и съм писал преди 1год. как може да се спаси еврото и ЕС. Едно време имаше СИВ/съвет за икономическа взаимопомощ/ за който \’\’През 1992 г. Държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър заяви пред техния конгрес: “Ние изразходвахме над 30 хиляди милиарда долара, за да победим в студената война срещу СССР и неговите сателити, за да предизвикаме материален и духовен срив” – http://www.bgsviat.narod.ru/ – вдясно на страницата.

 19. Атанасе, във всичките си коментари изхождаш от позицията, че корена на проблемите са неможенето, незнаниенето във вземането на политическите и икономическите решениея. Недалновидността, някакви случайности и т.н.
  А нещата са доста изпипани от тези задкулисни гадини. Ето ти един пример, от линковете които си пуснал за последователността на задкулисието:

  Цитат: Сорос намира, че трябва да се създаде Фонд за редуциране на дълговете. Държавите, които искат съдействие от него, ще трябва да извършат съответните структурни реформи, като в замяна на това фондът ще поема значителна част от техните дългове.
  Край на цитата.

  От другото клипче, руснака Владимир Буковски казва нещо много съществено – военната сила използвана по времето на СССР е аналогия на икономическото изнудване на Европейския съюз. Т.е. ЕС не ползва силата на оръжието, а чрез икономическата принуда, достига целите си.

  Виж сега от цитата, дъртия мушенник Сорос какво заявява – държавите ще трябва да извършват структурните реформи, като в замяна фондът ще поема дълговете им – ето ти я икономическата принуда. Понеже държавата е в безисходица се съгласява фондът да поеме дълговете и. В замяна фондът изисква държавата да извърши – реформа 1, реформа 2, реформи 3, което всъщност се явява икономическото изнудване. Ако не извърши исканите реформи, няма да има поемане на дълга. На този принцип са изградени и Световната Банка и МВФ и ЕЦБ и останалите финансови институции. Заемите които отпускат, са съпроводени с изпълняване на структурни реформи. Ако не изпълняваш реформите – няма да има заем. Това което иска да направи дъртия мушенник Сорос е да продължи да изнудва икономически отделните държави, чрез новия „спасителен“ фонд. Но както каза Владимир Буковски – ЕС ще рухне в момента в който спре да се разширява, както се случи и със Съветския съюз. Както се е случило и с Римската империя. Да реформираш Европейския съюз е същото както да реформираш Съветския съюз – мисия невъзможна.

  Като извод се получават две неща, по които сме на различни позиции:
  1. Няма такова понятие – спасяване на еврото и Европейския съюз. ЕС е обречен от самото си създаване.
  2. Политиката която води ЕС, не е от незнание и неможене, а напълно съзнателна и последователна и цели премахването суверенитета на отделните държави. Последното пък, много лесно се възприема като конспиративна теория.

 20. Пурку знам за кукловодите http://zahariada.blog.bg/politika/2012/05/19/okupirai-bilderberg-2012.956315 и всичко мие ясно но проблема е че 99% от хората незнаят за какво става въпрос.Кои са тези тайнствени собственици на ФЕД ? Оказва се, че това са няколко юдо-хазарски фамилии начело с Ротшилдови, всичките изселници от Русия, Литва и Полша:
  Ротшилд, Вартбург, Лазар, Куун, Голдман, Мойзес, Леман

 21. Пурку даже прекалено ми е ясно за какво става въпрос http://www.dw.de/dw/article/0,,16088240,00.html и тук в азбучника на буквата ‘Л’ има филм Лисабонският договор на италианският журналист ,а тук http://www.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htm Елън Браун го обяснява прекрасно и вдясно за ЕСМ-механизма

 22. МАРКС Е ПОЗНАЛ – ЗА КАПИТАЛИЗМА, ИЗЧИСЛИЛ ГО Е. Първият път капитализма се спаси заради златото намерено в Аляска и Калифорния. Втория път той беше спасен – но и до сега е в кома, до него бди и го замества банкокрацията – 1907-1913, царят на Рсия им даде златото си на заем – но когато му потрябва за войната – те ликвидираха него и наследниците му, защото дори още им трябваше. 1933 и капитализма и банкокрацията – да гушнат букета. Но с намаляване на тялото на капитализма – се решава проблема. Банкокрацията решава с поправка на системата – която е била преди 1933та – да възвърне напълно капитализма, като махнат златният и подобни стандарти, федералния резерв да е кредитор от последна инстанция – чрез печатане на пари, и намаляне на данъци – така че държавата да разполага само с 10% от БВП – и то в полза на капитализма. ДАЛИ ЩЕ УСПЕЯТ? Межд другото.. – искат размерът на заплатата да се диктува само от принудата от безработица. …. ДАЛИ ЩЕ УСПЕЯТ – ЛОГИЧНО ЛИ – Е ДА УСПЕЯТ???

 23. Адам Смит е нАлучкал идеята за трудовата стойност, иначе е трябвало да каже – че свободен пазар няма, а има пазар за злато. И да признае че това не е либерално! Кой произвежда злато?? ВСЕКИ??

  Защото, по негово време – златото е било целта на този който продава, или пести. Те са разменяли стоки за злато, а то самото не е пазарно – парите са монопол. МОНОПОЛ! Пазарът расте по-бързо от количеството злато, и дефицитът му прави богатите по-богати – без да правят нищо. Но стоките – са поевтинявали, и само от борба за злато е имало файда.

  МЕРКАНТИЛИЗМА„

  Най-добрите пари са напълно стоковите пари, които са гарантирани с няколко стоки. Но този фиксинг на стоки към пари, ще накара тези стоки да имат постянна цена. Това също обезсмисля свободният пазар. Значи още не е възможно да съществува такъв пазар – какъвто иска Адам Смит. НО ТАКЪВ ПАЗАР – КОЙ ИСКА? Искат го левите! НАЛИ СА ОРИГИНАЛНИТЕ ЛИБЕРАЛИ. http://www.dokumentalni.com/?p=1321

 24. Адам Смит е налучкал теорията за трудовата стойност, Маркс само нищи идеите на Смит и Рикардо – полит икономията. Като Маркс доказва по безспорен нечин по научния метод – че свободния пазар ще пострада от капитализма – принадената стойност – която се отнема от пазара и се трупа извън потреблението, банки и злато, което води до кризи. Монетеризма има за цел да спре краят на капитализма. Като връща принадената стойност при потребителите, чрез инфлациЯ, чрез кредити – и когато банките закъсат за ликвидност – на банките се дават пари от кредитор – от последна инстанция, печатница, срещу не ликвидните деривати. Златото като стандарт – било пречка, то е едно и също като количество, и когато икономиката расте – нуждата от пари расте – а щом нещо е в дефицит – повишава му се цената – тоест златото, но понеже долара е бил фиксиран към златото, а повечето валути към долара, това е водило до приятна дефлация – поевтиняване на стоките но не става като голямата депресия – защото е само за външна търговия и лихвата е ниска, има попощи и работа. Държавата е хубаво нещо, защита и сигурност. И фирмите плащат цена за държава – според данъците. нямаш пари за данъци – отиваш в лоша държава?!

  Това което се нарича стагфлация – е първо причинено от това че Америка не може да даде злато на външните пазари на долари, така доларите заливат САЩ, а в другите страни има много долари – нали имат валутен борд към долара и резервите има са в долари – търговията е само с долари. Но златото в светът е само за 30-милиарда долара – тогавашни. А колко долара е имало отпечатани? Вероятно поне десет пъти повече от цената на всичкото злато. И, на свободният пазар златото се е тъгувало на по високи цени. (Спасителният план е бил монетаризма, а днес такъв план мисли – Сорос, план за спасение на капитализма.) След падането на златният стандарт – е нормално да има инфлация която да води и стагнация(чрез пропадане на спестяванията – с това и загуба на бизнес – работни места).. Макар..

  Капитализъма и спестяванията – когато нарастват, е нормално да създадат дефлация – защото отклоняват средства от пазара, и така правят ниско потребление, а това прави парите да са дефицит – и да поскъпнат. Дефлацията води до фалит на бизнеса – с това и безработица, защото ако е взет кредит, той не може да се върне ако стоките поевтиняват и клиентите не се увеличават.

  Но…

  Ако заплатите се увеличат с X процента, няма как стоките да скочат с X процента – защото работниците не взимат 100% от придадената стойност нито е възможно да се достигне пределната производителност.

  Въобще монетаризма лъже за стагфлация. Стагфлация? Просто борба за американски стоки чрез долари от чужбина. Цената на златото е обезценявало долара – така и валутите от Бретън Уудс. Цената на петрола се движи по златото, неписано правило, но графиките го доказват. Ето защо и петрола поскъпва, тогава. През 70те златото поскъпва 20 пъти спрямо долара.

 25. Еврото е измислено за да стабилизира доларът, преди това е била марката и йената – дори златото. Но понеже не могат вечно да подържат златото на по-ниски цени, нито пък японците и германците да пецатат толкова валута колкото американците печатат долари. Трябвалоо е равностоино по тежест на другото рамо на везната, което да стабилизира длара на кантара. Хитро. Сравнението е майката всичко.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

SuperWebTricks Loading...