ИЗБЕРЕТЕ ЕПИЗОД:

Класов анализ, еп. 2 / Marxian class analysis 2 (Richard Wolff)

С участието на

Класов анализ, еп. 2 / Marxian class analysis 2 (Richard Wolff) линк към първата лекция
Във втората лекция от поредицата проф. Ричард Улф обяснява чрез класовия анализ корените и развитието на днешната световна икономическа криза. За първи път можем да си обясним какво представлява „американската мечта“ и защото в продължение на повече от век американците твърдо вярват в нея. Става ясно защо се стига до натрупването на дългове, откъде идват банковите капитали, захранващи тези дългове и защо в крайна сметка кризата удари по толкова жесток начин.
Улф разглежда историята на САЩ през последните 150 години. Много интересно е представена борбата между различните начини на производство – победата на капитализма над робството и симбиозата му с феодализма.
Намираме най-сетне причините за разрастването на финансовия сектор и за огромните бонуси на управителите на капиталистическите предприятия. Но откъде идват всичките тези пари? Дали наистина се дължат на гениалните предприемачески качества или на нещо друго?
Макар темата да е изцяло посветена на икономиката, която обикновено се възприема от хората като сложна и неприятна тема, Улф отново ни пленява с невероятния си чар и способността си да обяснява с прости думи света, който ни заобикаля.
Приятно гледане!

Линк към поредицата на проф. Ричард Улф „Икономическа теория на Маркс – увод в икономиката“
http://www.dokumentalni.com/?p=1961
Линк към поредицата на проф. Ричард Улф „Теория на Маркс – приложение“
http://www.dokumentalni.com/?p=2643

Подобни филми

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×