ИЗБЕРЕТЕ ЕПИЗОД:

Премълчаваната история на САЩ, еп.01 – Втората световна война (2012)

С участието на

„Премълчаваната история на САЩ“ е сериен документален филм продуциран, разказан и режисиран от Оливър Стоун.
Оливър Стоун и американският професор по история Питър Кузник започват работата си по проекта през 2008 г. и на 30 октомври 2012 г. в САЩ излиза книгата им със същото заглавие. В България книгата е издадена от „Милениум“.
В сценария се разглеждат теми като причините за Студената война със Съветския съюз, решението на американския президент Хари Труман за пускането на атомни бомби над Хирошима и Нагазаки, както и новата роля на САЩ в световната история след падането на социализма в Източния блок. Сериалът се опитва да осветли някои от най-тъмните моменти в най-новата история на САЩ, простирайки се отвъд официалните версии на събитията и търсейки дълбоките причини за тях.
Филмът изследва как миналото продължава да влияе на днешната световна икономика, ценности и военни отношения.
Режисьорът казва за творбата си: „От самото начало гледах на този проект като наследството, което искам да оставя на децата си, както и като начин да разбера времената, в които съм живял. Надявам се, че може да допринесе за един по-пълен поглед върху американската и световната история. За мен този филм е най-амбициозното нещо, което съм направил през живота си.“
Дори да не сме съгласни изцяло с гледната точка на Оливър Стоун, филмът е безспорно изключително ценен за всички нас, тъй като документира слабо известни на широката публика факти.

Епизодите в сериала:
Въведение 1 – Първата световна война, Руската революция и Удроу Уилсън: Корените на империята
Въведение 2 – 1920-1940. Рузвелт, Хитлер и Сталин: Битката на идеи
1. Втората световна война
2. Рузвелт, Труман и Уолъс
3. Бомбата
4. Студената война 1945-1950
5. 50-те: Айзенхауер, бомбата и Третия свят
6. Джон Ф. Кенеди: На ръба
7. Джонсън, Никсън и Виетнам: Обрат на съдбата
8. Рейгън, Горбачов и Третия свят: Възход на дясното
9. Буш и Клинтън: Американският триумфализъм – Нов световен ред
10. Буш и Обама: Ерата на терора

Подобни филми

Коментари (8)

  1. Фактите са факти, в действителност побеждава във войната този, който проявява по-големи зверства от другия. Леко ми клони филма към подкрепа за СССР. За мен СССР е най-голямата чума от всички.

    1. Тук едва ли има учудени от подобни коментари.
      Много сте жертвите на новата фашистка пропаганда този път с родина САЩ.

      1. Филм на Оливер Стоун , под миловидното заглавие „истинската история на сащ“ си е класическа съветска пропаганда … Това че на вас ви харесва , не означава ,че е истина това което се твърди в него, а е само гледната точка на един човек и неговия екип…Оливър не е историк и е известен с това ,че прави художественои филми , един от които е филма за неговия свиден приятел Пу …

  2. Избитите евреи за 4 млн, а не 6 все пак. И да не забравяме за договора „Хаавара“, сключен между първото правителство на Хитлер и ционистите на 1 август 1933 г.

  3. помнете историята! 🙂

    Невероятно е как Оливър Стоун е показал фактите без никакво залитане към една или друга страна.

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×