ИЗБЕРЕТЕ ЕПИЗОД:

Космос, еп.06 – Разкази на пътешественици, Карл Сейгън (1980)

С участието на

Историята на човешкото познание е подчинена на стремежа да открием връзката си с Вселената. Заедно с ненадминатия разказвач Карл Сейгън ще се отправим на едно пътуване през океана на времето и пространството към откритието, колко крехка е тази връзка и колко трудно е да се опазим от самите себе си.

Серия 6 – „Разкази на пътешественици‛;
На път към Слънцето с кораба на въображението – големите светове (планетите Уран, Сатурн и Юпитер).
В лабораторията за реактивни полети (JPL) на NASA в Пасадена, Калифорния.
За устройството на двата кораба „Вояджър‛ – снабдени с по 2 телевизионни камери, 3 компютъра, радиоантена за далечна връка със Земята, малка атомна електроцентрала, златните плочи с послания и музика от Земята.
През един месец разлика в края на лятото на 1977 г. са изстреляни двата кораба „Вояджър-1‛ и „Вояджър-2‛.
Съпоставка на времето, необходимо за пътуване на Вояджър до планетите с времето, необходимо на мореплавателите през 16-ти и 17-ти век за прекосяване на океаните.
За древните мореплавателски експедиции – Африка е била обиколена от финикийски мореплаватели на служба при египетския фараон, още през 7-ми век пр. Хр.
Флотилия от китайски йонки по време на династията Минг, са изследвали Индия и Африка.
В Холандия през 17-ти век – време на географски изследвания и на подем в науката. Времето на Просвещението. Холандия била убежище за интелектуалците, бягащи от другите страни на Европа, поради гонения. През него време там са живяли философът Спиноза, математикът Рене Декарт, политолога Джон Лог, астрономът Галилео Галилей, открил лунните кратери, фазите на Венера, 4-те най-големи луни на Юпитер – т. нар. Галилееви спътници и др.
Определянето на географската дължина – главен проблем в мореплаването тогава. Този проблем се решавал чрез уреди за точно измерване на времето.
Кристиян Хюйгенс, син на Константин Хюйгенс – дипломат и книжовник, композитор и музикант, откривателят на таланта на художника Рембранд ван Рейн.
Кристиян Хюйгенс – съвременник на изобретяването на микроскопа от Антони ван Льовенхук, в Холандия. Льовенхук бил приятел на Хюйгенс. Льовенхук открива микроорганизмите в капка вода.
Телескопът и микроскопът, изобретени в Холандия, разширили човешкото зрение към света на много голямото и много малкото.
Хюйгенс предлага идеята, че светлината е вълна. Той открива същността на пръстена на Сатурн и спътникът му Титан. Той изобретил различни прецизни механизми за измерване на времето, вкл. и часовника с махало. Възприемал и популяризирал идеите на Коперник за хелиоцентричната система.
За Юпитер, историята на образуването му и неговите спътници.
Снимки от Вояджър. На 9 юли 1979 г. в лабораторията JPL постъпват първите данни и снимки за Юпитер (за спътника Европа), изпратени от Вояджър.
Пътят на изображенията от Вояджър до нас. Снимките на Европа. Снимки на активни изригвания на Йо.
Как би изглеждал корабен дневник на Вояджър, писан от въображаем екипаж, пътуващ в него.
Сатурн и пръстените му.

Подобни филми

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×