Хотел „Рай“ (2010)

Приказка за панелния човек. Така София Тзавелла нарече документалния си филм „Хотел „Рай“ на премиерата му в рамките на 8-ия международен фестивал на късометражното кино „В Двореца“ – Балчик.
Филмовият й разказ е за съдбата на близо 1500 роми, настанени в блок 20 в Ямбол, наричан „хотел „Рай“.
Блокът е построен през 70-те години по правителствено постановление за интеграция на ромите. Филмът показва в какво се е превърнала днес сградата и как живеят хората там.
По думите на София Тзавелла „Хотел „Рай“ е увеличително огледало за панелните хора, каквито са повечето българи.
В почти всеки блок се случват нещата, които тук изглеждат преувеличени. В увеличителното огледало човек може по-добре да види себе си, коментира авторката.
Според нея филмът е и приказка за щастието, в която си даваш сметка, че всяко нещо има две страни – положителна и отрицателна, и е въпрос на избор коя ще предпочетеш.
„Ние с екипа избрахме позитивизма – да покажем светлата страна в живота на тези хора, от които много можеш да научиш“, каза София Тзавелла.
Героите й са ром албинос на име Божидар – талисман на блока, пастор, който се е научил да чете, след като повярвал в Бога, философски настроен производител на бамя, „професионални“ кръводарители. Проследена е и една любовна история – от кражбата на девойката до сватбата с всички обичаи около подготовката и ритуала.

Харесахте ли публикацията? Можете да ни подкрепите тук:

Подкрепа за dokumentalni.com

364€ от 5.000€ годишно
Начин на плащане
Лична информация

Данни на картата
Това е сигурно SSL-криптирано плащане.
бюлетин
Terms

Общо дарение: 10,00€ на месец

Подобни филми

Comment (2)

 1. Този филм няма място на тази страница. Няма и да благодаря за него.
  Лесно е от София да отидеш да снимаш „горките“ хора как зле живеят и да се правиш на съпричастен. И да се биеш в гърдите, че не си „расист“.
  Да беше отишъл някой да снима българите в съседство. Да ги пита как живеят, не дали имат проблеми с циганите, а какви са им проблемите с циганите; да покаже страха в очите им от циганите; да покаже мръсотията, която циганите оставят след себе си докато минават през българските квартали, прибирайки се „вкъщи“. Да покаже как пазаруват в аптеките най-малко на половин цена, докато българите на същата опашка си броят стотинките. Да покаже несекващите едноседмични цигански сватби, огласящи до поне 5км. в съседство с цигански маанета и как българите нямат даже и арменски поп на когото да се оплачат, ЩОТ ЩЕ ГИ НАРЕКАТ РАСИСТИ. Да беше отишъл някой в югоизточна България на обиколка из селата – да покаже как в селата вече няма никакви българи, а предишните китни български села са се превърнали в циганска клоака. Да покаже как се грабят български къщи, барабар с големите им дворове, дето на прословутия Запад струват хиляди евро и никой не смее и гък да им каже. Да покаже растящата на спокойствие и във всекидневно веселие и цигански ритми Нова България.
  И така нататък, и така нататък.
  Дали ще доживеем да се заговори за българите? Кой ще направи филм за тях? Да ни ни кара да се припознаваме в циганите в техния филм? До кога ще даваме предимство на всичко, което не е българско, за да се харесаме на някой си?

  Една обикновена българка, живееща до циганската махала в Сливен

 2. Не виждам защо филма да няма място в тази страница.Това е един добър режисьорски поглед,който според мен просто констатира реалността, без да и да дава оценка или да сипматизира на една или друга социална група.Да разбира се , българите си патят от циганите,сигурно няма човек,без открадната чанта,телефон или набито другарче в училище именно от циганин.Това обаче не касае качествата на филма, мисля дори ,че достатъчно директно показва пълната липса на каквото и да било истинско желание за промяна,липсата на амбиция за един реално по-добър живот,не на последно място абсолютната липса на каквато и да било култура и образование у тази група наши сънародници.Ние българите може да се ядосваме единствено на себе си,задето сме позволили тази малцинствена група да достигне такива размери и такова отчайващо положение(при това не само от гледна точка на „стандарта на живот“).Този филм по никакъв начин не ме кара да изпитвам съжаление или симпатия към тях,но също така не и омраза.Омразата към едно дете ,което е осмото поред в такова семейство , и което сутрин си играе в боклуците пред блока ,вместо да бъде на училище, няма да помогне на това дете да стане полезна единица от нашето общество.

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *