Залезът на капитализма / Capitalism Hits the Fan (2010)

С участието на

Изложение върху световната икономическа криза от Ричард Улф.
Професорът по икономика Ричард Улф се връща назад в историята на САЩ, за да открие корените на днешната икономическа криза. Изключително забавен и с ясни думи ще ни разясни причините за задлъжняването на американския народ и за спекулациите на фондовите пазари.
Има ли изход от кризата и какъв би могъл да бъде той?
Всичко това ще разберем от филма „Залезът на капитализма“.

 

Подобни филми

Коментари (13)

 1. Сега вместо да кажат капитализъм, казват консуматорите или консуматорската култура, демек капитализма не е лош той няма нищо общо – хората са виновни. Значи хората искат консерванти, консуматора иска консерванти. Предполагам че КЛОУД АТЛАС е антипод на АТЛАС ШРУГГЕД, но и там са се заблудили от пиара – че хората създават консумеризъм?? а истинското име на злодеят се нарича капитализъм. ВЯРНО Е ЧЕ ЕГОИЗМА СЪЩО Е ВИНОВЕН – НО ТОЙ Е ГОРИВОТО НА КАПИТАЛИЗМА. Днес много десни се чудят на младите десни че осмиват религията и се държат като сатанисти. Просто да си вярващ значи че си ляв, но консервативните НЕ ГО ЗНАЯТ.

 2. Имам някои съмнения, че консуматорското общество в САЩ се е получило поради 150те години растеж на реалните заплати. По склонен съм да вярвам на Адам Къртис, според който то е дело на корпоративната пропаганда, наричана реклама или ПиАр.
  Второто което бих добавил е, че към средата на 60-те приключва практикуването на протекционизъм, както в САЩ така и в Западна Европа. Това следва да се добави към аргументите защо заплатите престават да растат.
  Разходите може да нарастват когато работиш повече, но не могат да надминат дохода от работенето повече. Това е малко измислен, но пък ненужен аргумент. Работенето просто си има физическа граница от максимум 24 часа дневно 7 дни в седмицата 🙂

  Иначе тезата е вярна. Кризата представлява твърде високи печалби спрямо заплатите. Така цената на стоките става прекалено голяма спрямо сумата от заплатите с които трябва да се изкупи. Оттук – криза в потреблението и търсене на решения като кредитиране на населението.

 3. Дора, твоят огромен проблем е, че не виждаш как социалната държава вече се разрушава навсякъде – дори и любимата ти Финландия. Позволяваш си да пишеш за неолиберизма и да даваш съвети как да се организират държавите, без изобщо да забелязваш как Финландия отдавна вече не е тази социална държава, която е била. В последните години неолиберизмът изяде точно социалната държава – специално във Финландия е приватизирано тотото (най-сладкият доход за една държава, сега дадено в ръцете на частниците), пощите, а сега и ДЪРЖАВНАТА петролна компания!. През 2005 г. Финландия е 4-тата страна по приватизации в Европа! http://it.calameo.com/read/000046992966f71a986e7
  Ето защо съществуват бедни и бездомни вече, ето защо Финландия не може да е пример – тя Е вече неолиберална. Социалната държава съществуваше само докато съществуваше и алтернативна икономическа система и беше само начин да държат спокойни народите, за да не тръгнат по друг път. Няма вече социални държави – капитализмът изяжда всичко, което може (неолиберизмът е олицетворение на чистия капитализъм по Адам Смит). Тъй че вместо да даваш акъл за другите страни, по-добре се опитай да спасиш твоята Финландия. Но първо ще трябва да си отвориш очите какво става, вместо да ми говориш за „умни приватизации“ – приватизацията по своята същност е ГРАБЕЖ от народите. Няма „добър капитализъм“, започни да четеш малко икономика, за да осъзнаеш, че експлоатацията в името на печалбата е основата на капиталистическия начин на производство.

  http://dokumentalni.blog.bg/politika/2012/06/09/ikonomika-li-elementarno-uotsyn-pyrva-chast-kapitalizym.965885

  И внимавай с епитетите, защото ми е лесно да ти трийна постовете 🙂

 4. Да пробутваш подобни снимки стъкмени колажи , с подобни изводи под нея написани ,ей момиченце, това е КЛЕВЕТА която може да те отведе теб и сайта си на съд. Самочувствието ти е огромно и фалшиво, пред вид тежкото положение на народа ти, за което определено си слепец от преголямо кухо самочувствие, на злостен имитатор и симулатор. Та в България има 100 пъти повече умиращи от бавната смърт на мизерията и бедността. Или да ти припомня, че в България извършен последните 22 години ГЕНОЦИД със загубата на 3,5 милиона човешки ресурси. Или „партията“ те е програмирала за прикриваш тази истина най стръвно?

 5. А какво ти знаеш spenky за управлението на тази държавна собственост във Финландия? Като пускаш стъкмени снимки колажи за Финландия какво искаш да докажеш?Доказваш своето пълно невежество, но подплатено с учудващо самочувствие. Забелязала съм, че тези които се пишат най- самоуверени, са и най незнаещите. Под снимката пише че „в деня на националния празник на площада пред президентския дворец се раздава хляб и супа на бездомните хора“. Снимка нагласена и скроена патешката. На нея не се виждат бездомни хора, а добре облечени хора. Супи и местни лакомства винаги се раздават на подобни празници, но бездомни хора във Финландия няма и не може да има. Успешното и некорумпирано управление на държавната собственост се вижда по НИВОТО НА СТАНДАРТА.Средната заплата във Финландия е 3000 евро, а има т.-н. „реален социален минимум“ и ничий доход не може да падне под него- той е 1400 евро, на всеки държавата осигурява жилище и разноските по него.
  Ааа забравих- да ти разкажа за за т.н. реален социален минимум, който във Финландия не позволява да има бездомни, нито бедни хора. Той се изчислява така за 1 човек месечно – взима се една твърда сума за нуждата от облекло и храна на 1 човек ( в България се нарича „потребителска кошница“ , сега синдикатите са я изчислили на 528 лева ) + разходите по жилището-(вода, отопление ток наем) + разходи по здравеопазването-платени такси лекарства и др + разходите за образование на деца и младежи до 26 години( понеже по конституция здравеопазването и образованието са безплатни и еднакво насочени към всеки и конституцията се спазва желязно) = реалния социален минимум. Тази сума варира между 1200- 1400 евро и никой доход не може да падне под него. Ако имаш месечни доходи под тази сума, отиваш в съседния социален офис и ти дават разликата. Така ти е осигурено жилището и другите месечни нужди. Е, не може да пестиш, но няма да и липсва нищо. Така се ликвидира мизерията.
  Но социалната държава не е паразитна държава, освен че си изчислява точно парите, не се краде и не се губи нито цент, то тази държава се грижи да ти подсигури непременно работа. Ако имаш нужда от преквалификация и добиване на нова професия, дори и 60 години да си ,държавата ти го осигурява безплатно и ти помага да си намериш работа по специалността. Ако откажеш да я приемеш, тогава просто ти спира всякакви социални помощи.
  А сега сравни със стандарта на българина и собствените си скъсани потури. Дори и българските цигани дошли в поредно време във Финландия им е осигурено жилището. Един наш циганин дошъл във Финландия и получил 62 м2 жилище веднага ми каза следното“ Ех, ако имах такова жилище и в България, нямаше да я напусна“.
  Че мафията в Българи се активизирала чрез плетените си слуги да фалшифицира истината за другата Европа и да не я допуска в България, това го усещах в последно време, но не смятах че има все още хора които служат за дребни стотинки на мафията. И най малко твоето поведение- да вършиш едно , а да имаш поведение на друг? Това показва ,че цялата ти дейност и поведение е програмирано фалшиво и кукловодите са други. За тази снимка, която се опитваш да пробуташ за Финландия, мога да кажа за теб-ОТВРАТ!Не предполагах, че си човек с такива ниски инстинкти да мислиш другите за балами и идиоти да ти повярват или да не могат да се защитят?!

 6. Дора, има огромна разлика между собствеността в ръцете на работещия колектив и собствеността в ръцете на държавата, не бъркай двете неща.
  Поздрави!

 7. имам грешка допусната, следното изречение да се чете така“ “ Единственото решение за САЩ може да бъде само европейското „четвърто разделение на властите“( конфликт на интереси) с антикорупционно разделение на корпоративните интереси от властта и политиката“

 8. Въвеждане на „четвъртото разделение на властите“ в САЩ може да стане само по политически път с политически реформи, които да преразходят икономическите, Също и връщане на „народовластието“ в американската конституция с правото на хората на управляват държавата си, дадено по времето на Томас Джеферсън и отнето по времето на Рузвелт . За това се бори движението „Окупирай Уолстрийт“.Но безспорен фаворит остава филма „ОБСАДА Неолиберализмът заробва демокрацията“ на канадеца Ришар Бруйет за фундаменталните принципи на неолибералната идеология- един гениален филм, чийто превод е твоя голяма заслуга и за това огромно благодаря!

 9. Благодаря Даниела за превода на този хубав филм. Изключително добър оратор е Ричард Улф, когото имам щастието да познавам личнопонеже съм присъствала на негови лекции. Представя идеална картина за развитието на американската икономика през 20- ти век до ден днешен. Прави впечатление, че професорът нарича последната фаза на капитализма неолиберализма- „дерегулация“, внедрен в САЩ по времето на Рейгън . Прави още впечатление, че проф. Улф предлага да се въведат социалдемократическите идеи на Карл Маркс за „собствеността в ръцете на работещия колектив“, без самия да знае, че това е въведено отдавна в европейската социална държава( welfare state),където акциите на главните и най- важни отрасли са мажоритарно мнозинство в ръцете на държавата до 51% и останалите 49 % акции се въртят на местната фондова борса и друга част са продавани на работещите в предприятието. Също порф. Улф предлага Марксовото виждане за „превес на малката и средна фирма( предприемачеството), което също е реализирано в welfare на европейците, където малката средна фирма представлява вече половината от средната класа. Професорът се надява Обама да въведе промени и регулации в икономика и на пазара, но филма на проф.Улф е правен 2009 г и сега виждаме, че Обама почни нищо не е направил от 2009 г насам, само някои популистки ходове, а производствата продължават да се изнасят навън, средната класа в САЩ да умира. Това е така, защото демократичната партия на Обама както и “ републиканците“ се управляват от мощни корпорации ( САЩ имат корпоративен политически модел донесен от неолиберализма)и той е зависим от тях. Единственото решение за САЩ може да бъде само европейското „четвърто разделение на властите“( конфликт на интереси) с антиконституционно разделение на корпоративните интереси от властта и политиката, което съществува в европейската социална държава, но липсва в американската нелиберална държава. Именно то е направило коренно различни двата демократични модела- „представителната демокрация на американския неолиберална държава и „реалната демокрация“ на европейската социална държава.
  Прави впечатлени и друго, че професорът нищо не предлага как ще се регулира глобалния пазар и се спре изнасянето на производства, явно няма решение.
  Но решения има пак в Европа и нейния социален модел държава welafre state- със силата и лостовете на Европейската национална държава на регулация на нейни национално обособен пазар.’
  Всичко идва от непознаване на американците на „европейската социална държава“ ,те си гледат своето его и си мислят за най велики в света.
  Вината идва и от самите европейци, които строят своят модел държава от 50-те години до края на 90-те години без да създадат наука и учебна дисциплина за нея. Дора Апостолова ideyazabulgaria.org

  1. Мисля, че Европа вече е достатъчно закъсала за да не бъде давана за пример за това какво следва да се направи. Въпрос на време е да се влоши състоянието и на Скандинавските страни. А е възможно то вече да се влошава, но просто новините не са толкова сензационни на фона на ставащото в Гърция и Испания.

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×