Команданте / Comandante (2003)

С участието на

Провокативен поглед към ролята на Кастро в световната история и политика.
Известният американски режисьор Оливър Стоун е получил уникална възможност – 3 дни неограничен достъп до кубинския лидер Фидел Кастро. Двамата разговарят около 30 часа в сравнително спокойна и открита обстановка. Кастро се оказва очарователен, самоуверен мъж, който дава ясни и честни отговори и се чувства напълно спокойно в присъствието на различните камери.
В този филм Оливър Стоун все още гледа на Куба типично по американски – всяка държава, свързана с комунистическата идея, е враг на САЩ и на човечеството. Въпросите му са провокативни и на места леко нападателни. Кастро обаче не се притеснява и се доказва като изключително интелигентен и човечен.

Интересно е да се проследи промяната в мисленето на режисьора, който е създал 3 филма с участието на Кастро. Команданте (2003), Търсейки Фидел (2004) и На юг от границата (2009).
В първите два филма се усеща неприязън към идеологията и икономическата структура на страната, докато в третия, дали благодарение на кризата на капитализма или поради личното израстване на режисьора, се усеща възхищението му към лявата идея и опитите на Латинска Америка да се противопостави на колониалната политика на САЩ. „На юг от границата“ е приютен в сайта и имате възможност да го гледате, за да оцените сами тази коренна промяна в мисленето и отношението на Стоун.
Препоръчвам ви една от най-интересните статии, които съм чела за Куба. Тя е един вид „забранена информация“, тъй като ще ви каже неща за тази държава, които практически няма къде да прочетете.
Предполагам, че и Оливър Стоун по някакъв начин е достигнал в даден момент до подобна информация и оттук е настъпила промяната в него.
Приятно четене!
http://bg.mondediplo.com/article217.html

Натиснете ТУК, за да свалите филма

Подобни филми

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

SuperWebTricks Loading...