Команданте / Comandante (2003)

С участието на

Провокативен поглед към ролята на Кастро в световната история и политика.
Известният американски режисьор Оливър Стоун е получил уникална възможност – 3 дни неограничен достъп до кубинския лидер Фидел Кастро. Двамата разговарят около 30 часа в сравнително спокойна и открита обстановка. Кастро се оказва очарователен, самоуверен мъж, който дава ясни и честни отговори и се чувства напълно спокойно в присъствието на различните камери.
В този филм Оливър Стоун все още гледа на Куба типично по американски – всяка държава, свързана с комунистическата идея, е враг на САЩ и на човечеството. Въпросите му са провокативни и на места леко нападателни. Кастро обаче не се притеснява и се доказва като изключително интелигентен и човечен.

Интересно е да се проследи промяната в мисленето на режисьора, който е създал 3 филма с участието на Кастро. Команданте (2003), Търсейки Фидел (2004) и На юг от границата (2009).
В първите два филма се усеща неприязън към идеологията и икономическата структура на страната, докато в третия, дали благодарение на кризата на капитализма или поради личното израстване на режисьора, се усеща възхищението му към лявата идея и опитите на Латинска Америка да се противопостави на колониалната политика на САЩ. “На юг от границата” е приютен в сайта и имате възможност да го гледате, за да оцените сами тази коренна промяна в мисленето и отношението на Стоун.
Препоръчвам ви една от най-интересните статии, които съм чела за Куба. Тя е един вид “забранена информация”, тъй като ще ви каже неща за тази държава, които практически няма къде да прочетете.
Предполагам, че и Оливър Стоун по някакъв начин е достигнал в даден момент до подобна информация и оттук е настъпила промяната в него.
Приятно четене!
http://bg.mondediplo.com/article217.html

Натиснете ТУК, за да свалите филма

(Видяно 1150 пъти, 1 посещения днес)

Подобни филми

Видеото е включено в следния канал:

коментар (0)

  1. Даниелка доста манипулира, защото не знае основите на истината, нито има демократично съзнание. САЩ винаги са били либерална държава, а особено в последния и неолиберален вариант. Неолиберализмът отрича изцяло демокрацията, комунизмът също отрича демокрацията и за това те са врагове, конкурират се в едни и същ път. Сега САЩ е станала тоталитарна държава по подобие на комунистическата.
    Безспорно Фидел Кастро е един от най-ерудираните мъже на нашето време. Но никъде не отговаря защо комунистическия вариант на марксическата идеология остана химера и никъде не се реализира? Той просто не знае, че марксическата идеология е реализирана напълно в европейската социална държава с най добри представители- Швеция, Финландия, Норвегия, Холандия, Дания, Германия, Австрия, Германия и Швейцария. Там реалния социализъм, който искаше да построи комунистическата система , бе напълно построен. Докато комунистическата система се провали и не го реализира, защото я предаде тоталитарния характер на държавата и . Последните комунистически елит на партиите им, които държава цялата власт в ръцете си, без да питат народите си след 1989 г. замениха социалистическия идеал с неолиберализма и даже ликвидираха всичко “социално” изградено преди това.

  2. Комунистите и до сега продължават да наричат изброените от мен 8 най- развити социални държави на Европа- “буржоазни”. Те не могат да осъзнаят ,че основните тези на Маркс в неговия “Капитал” там са напълно реализирани- премахната е експлоатацията на труда, не се позволява обществения продукт и средствата за производство да се натрупва в ръцете на малка шепа хора, нито корпорациите( олигархията) да управлява държавата. В тези страни Марк е напълно реализиран и не е вече актуален. Сега те търсят да намерят търсят “нов Маркс”, който да опише настоящия вид на капитализма в който сега света живее- неолиберализма, да покажнай-характерните му черти и покаже пътищата за излизането от неговите робски окови.

  3. Смятам, че на човек, който заявява, че “Швеция, Финландия, Норвегия, Холандия, Дания, Германия, Австрия, Германия и Швейцария. Там реалния социализъм, който искаше да построи комунистическата система , бе напълно построен.” и “Те не могат да осъзнаят ,че основните тези на Маркс в неговия „Капитал“ там са напълно реализирани- премахната е експлоатацията на труда, не се позволява обществения продукт и средствата за производство да се натрупва в ръцете на малка шепа хора, нито корпорациите( олигархията) да управлява държавата. В тези страни Марк е напълно реализиран и не е вече актуален.” няма абсолютно никакъв смисъл да му се отговаря. Поздрави!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

SuperWebTricks Loading...