Последната линейка на София (2012)

„Последната линейка на София“ започва с показването на обикновен работен ден за Краси, Мила и Пламен: екип парамедици, работещи в заплашително намаляващият флот от софийски линейки – 11 за целия град. Медицинската инфраструктура в линейката се разпада, а работата им е една от най-тежките. Скоро ежедневното напрежение върху екипа се разгръща в редица абсурдни ситуации. Нетипично за материал, тематизиран в медицински контекст, пациентите са оставени тактично настрана от кадър, стого отбягвайки сензационността. Фокусът пада изключително върху лицата на екипа на линейката, проследявайки промените в тяхното душевно и мисловно състояние в постоянните им усилия да работят въпреки липсата на средства, изтощението и бюрокрацията.

Харесахте ли публикацията? Можете да ни подкрепите тук:

Подкрепа за dokumentalni.com

131€ от 5.000€ годишно
Начин на плащане
Лична информация

Данни на картата
Това е сигурно SSL-криптирано плащане.
бюлетин
Terms

Общо дарение: 10,00€ на месец

Подобни филми

Comment (15)

 1. Това бърза помощ ли е или катафалка? Скапани диваци! Това ли ви е задължението?? Да ругаете хора изпаднали в беда ?? Като не ви харесва отивайте да работите другаде!

 2. да, изгледах го! Грозна работа. И как се псуват колегиално като се удариха. Срамота! Живота ни зависи от тази паплач. Гледат ни като подвижни портмонета! Дано не всички са такива.

  1. Явно е, че си гледал някакъв друг филм. Първо, не са се ударили те, а един кретен засече линейката, докато пътуваше към aдрес. Може би твоя. И псувните ги отнесе въпросният кретен, на когото въпреки всичко му зададоха въпроса: „А ако сега бяхме тръгнали да спасяваме твоето дете? Хубаво ли щеше да ти бъде, ако то умреше заради някой такъв като тебе, който засича линейките?“ Второ, кой гледа на хората като на портмонета? Та те изобщо не взимат пари от никого! Само че някои се опитват да си ги ползват като таксита, без да има нужда. И така привикват една от общо 11-те линейки, които работят в София! Явно е, че изобщо не си гледал филма. Попрехвърлил си насам-натам за секунди, за да можеш да се провикнеш по тема, която явно не си разбрал.

 3. Тази ‘паплач’ както я нарече, бяха лекари с висок морал и на твърди заплати преди 90-та година, а здравеопазването беше на съвсем добро ниво. Масата хора решиха, че продуктите на запада са по-важни от безплатното здравеопазване, е тогава кой е виновен ? Всички сме си виновни, защото нямаме приоритети, а сега единственото което ни остава е да потънем в омраза и злоба един към друг…

  1. Не масата, а пленума на партията майка през 1989 година…

 4. По-човечни хора от героите в този филм, аз лично не бях виждала. Запитах се дали бих приела да върша тяхната работа за заплатата, която получават те, и с ръка на сърцето си признавам, че не съм способна да го направя. Свалям им шапка и съм благодарна, че ги има.

  1. Не масата, а пленума на партията майка през 1989 година…

 5. След този филм, мога само да благодаря на „шепата“ хора, които продължават да се грижат за нас въпреки липсата на средства, изтощението и бюрокрацията.

 6. Ако всички хора бяха като тях, България щеше да изглежда по много по-различен начин. Но не са. Мечтая си и се надявам, че шепата хора някой ден ще стане повече.

  1. Свалят го за сетен път. Надяваме се някой пак да го качи и ще подновим връзката. Следете на тази страница. Поздрави!

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *