ЕПИЗОДИ:

Продавачи на съмнения / Merchants of Doubt (2014)

С участието на

Вдъхновен от едноименния бестселър на Наоми Орескес и Ерик Конуей, документалният филм “Продавачи на съмнения” ни запознава с особен вид харизматични личности, които се представят пред медиите като научни светила. Работейки под прикритие за най-големите индустрии, тяхната цел е да разпространяват максимално объркване по обществено важни въпроси. Стратегията на бизнеса е да използва псевдо-експерти от мозъчни тръстове и неправителствени организации, за да всява съмнения към науката там, където няма основания за такива. Проследявайки личните истории на фалшивите “научни светила”, авторите на филма се опитват да разберат тяхната мотивация – дали са отговорни единствено парите или съществува и друга, по-дълбока причина за действията им?
Филмът разглежда с ирония и лекота една от най-щекотливите теми в днешното общество – ширещата се корпоративна пропаганда, прикриваща се зад призиви за критично мислене и защита на обществения интерес.
Режисьорът Робърт Кенър (“Храна ООД”) сравнява ловкия трик на илюзионистите, подменящи картите, със създаването на информационните измами. Използваните тактики са многобройни: създаване на съмнения към научните открития; отвличане на вниманието от съществения проблем; възползване от слабостта на учените да комуникират с обществото, изправяйки срещу тях добре подготвени харизматични персонажи; и най-ефективната – въздействие върху емоциите на публиката. В един от показаните случаи, лобист свидетелства пред две отделни съдилища в защита на вредни продукти, разказвайки измислена сърцераздирателна история за смъртта на бебе. И в двата случая съдебните заседатели се повлияват и отсъждат в полза на защитаваните от него корпорации.
Кенър споделя: “Наистина държа да бъда честен с интервюираните. Не искам да ги нападам. Слушах ги и се опитвах да разбера как те възприемат собствения си свят. Беше ми наистина любопитно да вляза в кожата на отрицателите на глобалното затопляне. В същото време вярвам, че тези хора причиняват невероятни щети на планетата и на собствените си деца и внуци. И е много трудно да се разбере защо. Бях изумен – това са умни хора. Но непрекъснато действат срещу интересите на човечеството.”

Натисни ТУК с десен бутон, за да свалиш филма
Натисни ТУК с десен бутон, за да свалиш субтитрите

(Видяно 2292 пъти, 1 посещения днес)

Подобни филми

Видеото е включено в следния канал:

коментар (0)

 1. Абе престанете с тия глупости за глобалното затопляне, причинено от човека.Аз никакви научни доказателства не видях тук,а само лични нападки.Тази лъжа е поредния инструмент за събиране на пари от банкерите чрез налагане на тези абсурдни данъци за вредни емисии.След време и данък за въздуха ще сложат

   1. да,сигурен съм, както и онзи на Ал Гор. А ти гледала ли си другия, чувала ли си мнения и на наши водещи учени от БАН ? Или само следваш евродирективите,като тази дето кравите като серат отделят газове и затоплят Земята също и искат да им събират лайната и да правят ток от тях

    1. Лъжеш! Не си го гледал! Проличава си от постовете ти. Повтаряш нещата, които са оборени от филма.
     А аз съм гледала пропагандата, на която си се вързал.

     1. Този филм не оборва нищо.Само казва тезите на противниците си,един вид-ето какво говорят,как манипулират,как лъжат и само толкова,не оборват нищо.Я ми разкажи пак как преди време Гренландия била зелена,плодородна и обитаема,но всъщност било по-студено от сега,когато е вледенена и необитаема.

     2. От ерата на “демокрацията”,от 25 години слушаме как затопляме планетата, как става все по-топло,как ледниците се топят,петрола свършва,нивото на океана се вдига и т.н.А всъщност ледниците са си все там,нивото на океана не се вдига,петрола се увеличава и цената му спада,а уж пика му бил през 70-те

   2. какви ли не глупости измислят за това глобално затопляне за да съберат колкото могат пари от идиотите,като в същото време в САЩ няма данъци за вредни емисии, да не говорим за Китай и Русия.Налагат ги само на европейските им слуги и наливат пари на разпространяващите тази идиотщина.

   3. https://www.youtube.com/watch?v=DFzm8muVAkw
    Ето и малко хумор 🙂
    Това е във връзка с изтеклите емайли между т.нар. учени преди конференцията в Копенхаген, от които става ясно как се наговарят да манипулират данните и да убедят хората в причиненото от тях глобално затопляне.

    1. И с този коментар доказа, че ИЗОБЩО не си гледал филма. Пълен лъжец си. Типично.

     1. Е как разбра от поста ми,че не съм го гледал филма.Те казват за изтеклите писма,че нищо не ставало ясно от тях,че нищо не доказвали,но не ги показаха,какво си пишат по между си,ти чела ли си ги?Ти изгледа ли това кратко видео,което предложих,умишлено не предлагам по-дългите.Не си,ти лъжеш

    2. Ще извиняваш, но във филма ясно е казано, че е имало 2 (словом: ДВЕ) комисии, които са разследвали имейлите в техния контекст и не са открили абсолютно нищо нередно. Та по случая да попитам: ТИ чел ли си имейлите в техния контекст?

     1. Явно вие не сте ги. Пишат си как да прикрият това че темперетурите в последните години спадат, как да направят така че да им повярват хората, да ги накарат да плащат данък климат, как трябва да се създаде световно правителство за да решат проблемите на земята с климата.

     2. Разбира се главното е създаването на световно правителство,уж за да решава проблемите с климата, да спасяват Земята,останалото е ала бала за малоумниците да ги следват. А ако не знаете кой се бори за това, изобщо няма смисъл да ви обяснявам. И я ми обясни какъв е всъщност контекстът на всичко това ?

     3. Рокфелер моля ви се, решил в името на спасението на Земята да не инвестира вече в петрол,а в алтернативни източници за доброто на хората и на планетата. Сорос също. Не знаете ли кои са тези хора и за какво се борят всъщност и как действат ? Знам,че манипулациите им са доста изкусни,не им се хващайте

 2. Това е и инструмент за спиране развитието и ограбване на развиващите се държави от третия свят,като не им разрешават да си развиват индустрия и промишленост чрез природните ресурси за да не топлят Земята,ограбват им ги и си ги изполозват те.Пуснете поне и другата гледна точка.

  1. всичките тук сме големи умници и независими духовно личности от които, обаче, нищо не зависи… истина има и в позициите на Даниела и на Геро, като преобладава симпатията ми към втория (Дани, кавалер съм, но какво да се прави, факт: има редица реални екологични проблеми и са си притеснителни, но…)

   1. … но любимите ни либертианци експлоатират нагло и тази тема с меркантилни цели и често преувеличават много, а нямат задръжки и да си измислят несъщесвуващи такива; отделно, пак те са отговорни за човешкия фактор в екопроблемите, не аз, ти, Геро или другите обикновени бачкатори-потребители, нали?!?

    1. До Геро: друг път обаче, не че не е прав често пъти, но избягвай да пускаш линкове в подкрепа на своята си теза, идващи от и отвеждащи ни до чичо Волен и “Алфа Атака”, а поне до източниците които той ползва и са по-авторитетни; в противен случай може и линк отвеждащ ни до ИнфоУар/Алекс Джоунс/;)

 3. “инструмент за спиране развитието и ограбване на развиващите се държави от третия свят,като не им разрешават да си развиват индустрия и промишленост ” …. Ще умра от смях :))) Този пост е все едно изваден от филма :)))

  1. Филма е такъв, че всяка развита страна е замърсявала на макс докато стане такава. А след това използва лицемерно факта като казва на развиващите се подпишете Киото. Преди щатите отказваха да го подпишат, сега са Китай и т.н Това е един от многото геополитически инструменти за надмощие.

   1. Най-сигурния знак за това е, че превърнаха парниковите газове в още един бизнес и още една борса. Пука им на тях за природата и планетата, ако наистина им пукаше нещата щяха да стават планово както някога в СИВ, като преди това се изравни стандарта на страните.

    1. Не се занимавай да отговаряш на тоя Нено. Личи си че е крайно неадекватен и не знае къде се намира. С такъв човек не може да се говори, остави го да си умре от смях.

   1. Надали някой оспорва човешкото въздействие върху околната среда. Въпроса е, че темата се използва за геополитически цели от страните които вече развиха своите индустрии с цел да задушат всякаква съпротива у другите. Ние този проблем го нямаме тъй като вече нямаме индустрия.

   2. Самия факт, че тези неща идват от САЩ и се налагат от Европейската комисия и от еврейските телевизии дискавъритата и нешенъл джиографик, би трябвало да е достатъчен за всеки осъзнат и разсъждаващ човек.Просто се рибки хванали се на техните въдици,въпреки добрите филми на соц. и икон. тематика

   3. Току що дадоха филм по бнт-то за глобалното затопляне причинено от човека.Излиза,че за да разбера мнението ти не нужно да те питам,просто трябва да си пусна бнт-то,или бтв-то и ще го разбера.Ако приема че си права,трябва да приема и че нашите нац. телевизии не са манипулативни и лъжовни.

 4. До Нено, Пено… и кака им Даниела: Вече го казах: 1:0 за Геро, още преди включването от пейката на Индианеца. Не се закачайте с тях (този точно мач е изгубен от вашето отборче преди още да е почнал)да не сваля трениорския екип и вляза на терена. 46′ мин: Индианеца – 2:0, ’56 – 3:0. Аз съм Вожда…

 5. Глобално затопляне може и да има може и да няма.Геро и той чете от интернет,не е тръгнал да мери температурата на Земята всяка година. Никой от нас не може да вярва вече на статистики и статии от интернет.Никой от нас не може да провери достоверността на която и да било информация.

 6. Единствената котва на която можем да разчитаме е това винаги да питаме кои има изгода от това?Във време на дезинформация, следваш парите.Нормално е според мен всички нефтени отрепки да се пренасочат към неизчерпаема енергия.Тях не ги интересува дали ще продават нефт или слънце, стига да са на върха.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

SuperWebTricks Loading...