Граници, еп. 1 (2016)

“Това вероятно е най-смисленият филм за бежанците, проблемите на арабския свят и вечната склонност на Великите сили да чертаят граници, които раждат войни, който е правен в България. Във филма няма грам патетика, а точно обратното – търсени са личните истории на хора, които са попаднали в България, за да разкаже през съдбата на отделния човек за проблем, който е започнал още преди 100 години, когато Франция и Великобритания преначертават границите на териториите на бившата Османска империя (а тя дори още не е паднала) в тайни кабинети. Всеки път, когато на картата видите права линия трябва да сте наясно, че това не е естествена граница, а политически чертеж, извършен в кабинет.” – Александър Симов
Във филма се тръгва от 1916 г. от едно тайно споразумение между Германия и Франция “Сайкс-Пико”. Уговорката е Близкият изток да се раздели на сфери на влияние и това още преди Османската империя да се е разпаднала. Образно казано там кожата се взема от лисицата, без дори тя да е мъртва.

Наделина Анева представя филма си в “Денят на живо”:

(Видяно 476 пъти, 1 посещения днес)

Подобни филми

Видеото е включено в следния канал:

коментар (0)

  1. Бе какво ме интересува тая арабска сган ? Да умират там в страшни мъки начело с прасето Асад, а не да ми се изтипосват в Европа!

  2. Pingback: Граници, еп. 2 (2016)
  3. Pingback: Граници, еп. 3

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

SuperWebTricks Loading...