Шоковата доктрина / The Shock Doctrine (2009)

С участието на

„Шоковата доктрина“ е най-новият документален филм на режисьорите Майкъл Уинтърботъм и Мат Уайткрос, работили заедно и по филма „Пътят към Гуантанамо“ (2006).
Базиран върху книгата на Наоми Клайн със същото заглавие и структуриран около публичните лекции на канадската писателка и активистка, „Шоковата доктрина“ твърди, че политиката на свободния пазар на САЩ успява да доминира света чрез експлоатация на шокирани от бедствия и катастрофи хора и страни.
И филмът, и книгата показват как правителствата по целия свят използват природните бедствия, икономическите кризи и войните, за да прокарат радикалните политики на свободния пазар. Клайн нарича това „капитализъм на бедствията“ и според нея той е толкова ефективен за изтриването на нашата колективна памет, колкото и психиатричната шокова терапия.
Филмът прави извода, че резултатът често е катастрофален за обикновените хора и особено доходоносен за големите корпорации. „Шоковата доктрина“ също така добавя към тезата от книгата на Клайн – която е писана преди последния пазарен крах – и анализ как финансовият свят се е озовал в настоящата криза.
Книгата на Наоми Клайн излезе на български език на 22 януари 2011 г. 

Подобни филми

Коментари (14)

 1. Но банките правят да е възможен капитализмът, като изливат парите спечелени от капиталистите, отново в басейнът. СМЕШНО! е! – Но тези пари на капиталистите се изливат отново и отново в басейнът,за да може капиталът да печели. но ДЪЛГЪТ-световен е РАВЕН НА ПЕЧАЛБАТА.Световният дълг!!!!

 2. Капитализмът произвежда дефлация. И в страни и времена без банки с частичен резерв и печатане на пари, растеж на паричното предлагане, капитализъм не съществува. Представете си басейн но вместо вода има всички стоки, услуги и пари, труд. Всеки може да излее своя стока, услуга, труд или пари и да…

  1. Пазара става капитализъм, когато едни изливат услуги. и стоки., но с взетите пари купуват по-малко труд. стоки,. услуги. Така в басейнът парите ще са дефицит, и ще има дефлация. Но банките правят да е възможен капитализмът, като изливат парите спечелени от капиталистите, отново в басейнът.

   1. СМЕШНО! е! – Но тези пари на капиталистите се изливат отново и отново в басейнът,за да може капиталът да печели. но ДЪЛГЪТ-световен е РАВЕН НА ПЕЧАЛБАТА. Световният дълг е равен на печалбата.

    1. Пазарните икономики надминаха по БВП и потребление социализът, защото частният им дълг без наличие на златен стандарт, мажеше да мине и 1000% от БВП. А 1000% от БВП, е 100% от собствеността на икономическите обекти.

     1. И световната икономика им помагаше да превърнат тези долари в инвестиция, а ЕС да се завъртят повечето от тези пари в техният пазар. Тогава всеки нов долар в икономиката правеше почти долар БВП.

 3. Месец преди 11 септ. 2001г.: Голяма грешка се оказа, че намалиха данъците, бюджетът е празен, растежът е под 1%, парите от намалените данъци не отварят работни места и са намалили потреблението, държавата движи парите – и те отиват за заплати и инвестиции – с което се разгаря икономиката, бизнесът

 4. Един манипулативен филм, който лицемерно се опитва да наплаши хората с опасностите на СВОБОДНИЯ пазар. Безсрамно са показани единствено грешките на някои теоретици, както и ДИКТАТОРИСКИ режими, дошли на власт с кръв. Чудно как се проградна една мисъл във филма, че свободна икономика не може да съществува заедно с диктатура.Независимо, че е показана тази мисъл, все пак се твърди, че принципите на СВОБОДНИЯ пазар се били провалили в Чили и Аржентина и се дава за пример главозамайваща инфлация. Ами как няма да има инфлация, като няма частна инициатива и свобода за индивиа, ами само репресии и убийства, нали трябва хората да се чувстват свободни и сигурни за да могат да творят и да работят!Как точно да се реализират принципите на свободния пазар в диктатура? Невъзможно е! Все едно да се реализира комунизъм в село с един човек! Една дама обяснява как в световен мащаб видиш ли модела на свободния пазар се бил провалил…Къде точно е просъствал аз да попитам? С изключение на някои американски президенти всички други страни в света използват обемен държавен контрол върху икономиката и процесите в обществото и единствения свободен пазар, който съществува в тези страни сигурно е черния пазар! Тези хора показват уникално неразбиране на СВОБОДНИЯ пазар и принципите на либертарианството. Това, че някои капиталистически теоретици са се провалили в някакви апсекти, не означава, че СВОБОДНИЯ пазар се е провалил.
  Дава се пример с най-срамния президент на САЩ Никсън, който налага контрол върху икономиката не защото вярва в този икономически модел, а защото ще му гарантира нов мандат. Не се коментира какви са реалните причини за рецесията по това време обаче!
  Дамата си позволява да обясни на аудиторията какво сме искали ние от изоточна Европа, не било това, което сме получили- да не беше. НИе искахме свобода във всичките й форми, свободен пазар, свободно слово, свободна частна собственост и свободен живот, но не ги получихме, не защото Фридман има грешна теория, а защото комунистическата мафия остана на власт, просто смени режима!
  Имам един любим цитат от този „документален“ филм- „Свободния пазар навлезе в Русия и настъпи хаос“ :):):) Жестока глупост!
  А и преводача е един преводач- crony capitalism се превежда като шуробаджанашки капитализъм, а не ЧИСТ капитализъм.
  Оставете хората да се научат как да се грижат за себе си за да могат да се погрижат и за околните, оставете хората да изследват планетата и космоса и да предлагат теории, оставете хората да консумират колкото искат и както искат, престанете да се изживявате като богове! И все пак авторката е права за едно нещо, наистина съществува систематично ограбване на обществените блага след бедствие , независимо дали то е природно или човешко-война. НО тя търси причините на погрешно място. Не можеш да обвиняваш концепцията за свободна размяна на стоки и услуги за бедността по света. Основната вина е компроментирания капитализъм в САЩ, който се развиваше основно върху the profit motive, който създаде корпорациите, които са умален вариант на комунистическа диктатура, където множество хора се прекланят и служат на обособен елит!
  Интересен опит се прави да се анализират множеството финансови кризи, посочват се като аргументи и нищо повече, а причините за тези кризи са в самия аргумент- спекула. Спекулантите са най-големите врагове на свободния пазар, те са тези, които го компроментират, те са тези, които трябва да бъдат винени, те са тези, които са виновни за бедността, те са тези, които са компроментират капитализма.

  1. Приятелю, толкова си объркан.
   Ситуацията няма нищо общо със Свободния ти Пазар!
   Това е само термин, зад който се крие една вещерска политика.

   Известно е че в Свободния пазар всяка една фирма има естествен стремеж да стане монополист. От кварталния обущяр, който мечтае да е единствен на улицата, до нефтодобивната компания която мечтае да притежава всички кладенци в света.
   Те са готови на всичко, за да бъдат монополисти и да максимизират печалбата. И това само по себе си носи развитие.

   Но тук е ролята на държавата да се намеси и да запази КОНКУРЕНТНОСТТА На пазара.
   Защото ако не я запази, той спира да бъде свободен!!!

   И не толкова с наивни анти-монополни мерки, а на първо място с най-обикновеното опазване на ЗАКОННОСТТА!

   Това ли правят твоите американски приятели? Та те налагат „свободния “ пазар с оръжие и кръв!
   ЗАЩО?
   Я си отговори първо КЪДЕ възникват кризите- На пазара на домати и прах за пране ли?
   И през 30-та и сега възникват на Уолстрийт!
   На финансовите пазари!
   После засягат банките, после правителствата тръгват да оздравяват банките УЖ под предлог че ще спасят депозитите на хората, а всъщност, за да ги ограбят!

   Ами нашата криза през 1997-ма КЪДЕ възникна, Слепецо?

   Дай си сметка, че под маската на „Свободен пазар“ една група мошеници са приватизирали Америкаанската държава и са я принудили да действа от тяхно име, а това си е комунизъм.

   Една група престъпници и икономическа власт плащат на държавните служители и политиците да за им осигурят привилегии.
   От които те получават свърх-печалби с които могат да плащат на още и още политици и да реализират още повече печалби.
   Американския пазар им е станал тесен и тръгват да налага същия моде, наричан „НЕОЛИБЕРАЛЕН“ и в другите държави. Особено в тези, в които присъстват американски интереси!

   Хич не е манипулативен филма. Той казва истината.
   Един виден американски съветник казва „Ние сме длъжни да опазваме СЪС ВСЯКАКВИ средства американските интереси зад граница!“

   Това вероятно се отнася и до други „силни“ държави, но тази е най-отпред.

   1. С всичко останало съм съгласна, но не съм съгласна с представата ти за свободен пазар. Според всички икономически теории „свободен пазар“ означава пазар, неподлежащ на намеса от страна на държавата. Тоест, свобода за частните фирми да действат както намерят за добре, свободен ОТ държавната намеса (намесата на обществото). Много хора смятат, че свободен пазар е този без монополи, защото са чули само думата „свобода“ в словосъчетанието. Не си задават въпроса за каква свобода става дума. Така че трябва да преразгледаш това свое виждане – свободният пазар е точно това, което има днес – пазар БЕЗ намеса и контрол от страна на държавата. Всички повтарят безкрайно лозунга на капиталистическите идеолози, че „конкуренцията“ е нещо хубаво, докато тя ВИНАГИ води до картели и монополи. Конкуренция означава един да изяде друг, голямата риба изяжда малката.

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×