ИЗБЕРЕТЕ ЕПИЗОД:

Закриляни от любящите машини, еп.1 / All Watched Over by Machines of Loving Grace (2011)

С участието на

Закриляни от любящите машини, еп.1 – Любов и власт / All Watched Over by Machines of Loving Grace (2011)
Поредица от 3 филма на Адам Къртис (Векът на Аз-а, Клопката), показваща как човешките същества са колонизирани от машините, създадени от тях. Въпреки, че не го осъзнаваме, днес ние гледаме на всичко около нас през очите на компютъра.

Епизод 1: Любов и власт.
Това е историята на родената през 90-те мечта: компютрите могат да създадат един стабилен свят. Те биха могли да ни отведат до един нов вид световен капитализъм, без никакви рискове и освободен завинаги от кризите. Освен това те биха могли да премахнат политическата власт и да създадат нов вид демокрация чрез интернет, при която милиони индивиди биха могли да се свързват без йерархия чрез кибернетичната система.
Филмът разказва историите на два перфектни свята. Едната е историята на малка група последователи на писателката Айн Ранд, създадена през 50-те. Те гледат на себе си като пример за бъдещото общество, в което всеки ще може да преследва своите егоистични желания. Другата е историята за световната утопия, създадена от компютърните предприемачи в Силициевата долина през 90-те. Много от тях са привърженици на Айн Ранд. Те вярват, че новите компютърни мрежи ще доведат до създаването на общество, в което всеки може да следва собствените си желания, без това да доведе до анархия. Към тях се присъединява директорът на ФЕД Алън Грийнспан, също последовател на Айн Ранд. Той вярва, че компютрите ще създадат нов вид стабилен капитализъм – „Като нова планета”, казва.
Но мечтата за стабилност на двете групи ще бъде преборена от две мощни човешки сили – любов и власт.

Подобни филми

Коментари (5)

  1. Моля ви качвайте филмите и в „ю туб“ или да се свалят директно, защото от телефон е невъзможно да се гледа флаш.

  2. Много добър филм,продължение на други , които също са по темата,например,,INSIDE JOB,,.

  3. Изглежда много полезно. Това ще е следващото, което ще се гледа;)

  4. може би най-силния документален филм който съм гледал. качвайте и другите две части 😀

    <3

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×