assange-298×298

Джулиан Асанж

Джулиан Асанж, (на английски: Julian Paul Assange), е журналист и интернет активист, основател на Уикилийкс.
През 2008 г. Джулиан Асанж е награден от „Амнести интернешънъл“ за публикуване на материали за корупцията на управляващите в Кения. През 2011 г. списание „Тайм“ го обявява в списъка на 100-те най-влиятелни хора в света.
Джулиан Асанж изпраща на „Гардиън“, „Шпигел“ и „Ню Йорк Таймс“ около 100 000 документа с класифицирана информация за войната в Афганистан от 2001 г. Част от документите разкриват убийството на цивилни от американската армия. След публикуването на тези документи избухва международен скандал.
На 19 юни 2012 той поисква политическо убежище от правителството на Еквадор и се установява в посолството на тази страна в Лондон.
Седем години по-късно, на 11 април 2019 г. новият еквадорски президент оттегля убежището на Асандж, лондонската полиция нахлува в посолството и го арестува. Обвинен е в нарушаване на Закона за гаранцията и осъден на 50 седмици затвор. Правителството на САЩ повдига обвинителен акт, обвиняващ Асанж в заговор за извършване на компютърно проникване, свързано с изтичането на информация, предоставена от Челси Манинг. През май 2019 г. и юни 2020 г. правителството на САЩ повдига нови обвинителни актове срещу Асанж, обвинявайки го в нарушаване на Закона за шпионажа от 1917 г. и твърдейки, че е заговорничил с хакери. Асанж е затворен в лондонския строго охраняем затвор Белмарш от април 2019 г., докато правителството на Съединените щати продължава да изисква неговата екстрадиция.

Филми

×