ИЗБЕРЕТЕ ЕПИЗОД:

Дилемата „Втора пенсия“: Равносметка на „Реформата на века“ – трейлър / Das Riester-Dilemma – trailer (2012)

През януари 2001 г. в Германия се извършва най-голямата пенсионна реформа в историята на страната – „реформата на Ристер“. С нея се въвежда т.нар. „втора пенсия“ – допълнителни отчисления от заплатата от 4% се пренасочват вместо към Държавното обществено осигуряване, към частни пенсионни фондове, инвестиращи на капиталовите пазари. Същевременно държавните пенсии се намаляват с обещанието новите частни фондове да осигурят такава доходност, че да запълнят намалените държавни пенсии и дори да увеличат стойността на пенсиите в бъдеще. Целият процес на преминаване от старата солидарна пенсионна система към новата двустълбова система се подкрепя активно от държавата, която налива огромни субсидии и опрощава данъци на спестителите за десетки милиарди евро.

10 години след въвеждането на новата пенсионна система множество доклади и разследвания показват, че реформата не само струва на данъкоплатците много повече от старата, но и в крайна сметка е неспособна да осигури спокойни старини за работещите. Германия отново е изправена пред един забравен проблем – бедността сред възрастните хора.

Филмът на Инго Бланк и Дитрих Краус е задълбочено журналистическо разследване, разкриващо как се извършват с помощта на политици и медии сериозни социални реформи в интерес на големите финансови концерни.

Подобни филми

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×