ИЗБЕРЕТЕ ЕПИЗОД:

Газовата криза в България – интервю с Ваня Григорова, част 2 (31 август 2022 г.)

С участието на

Втора част

✅ Сега топлофикациите, които ползват газ, го купуват на 120 лв. Ако започнат да покриват реалната цена, както настояват някои работодатели, ще плащат по 360 лв. Цената на парното и топлата вода ще трябва да се увеличи ТРИ ПЪТИ.

✅ Булгаргаз затъва. По всичко изглежда, че стремежът е бил дружеството да бъде поставено в тежка финансова ситуация, като продължаваме да купуваме газ през прекупвачи. Ваня Григорова вижда в това целенасочени действия на предходното правителство за фалиране на държавното дружество.

От публикувани две фактури става ясно, че през месец юли сме купували газ през румънски посредник за 110 евро, докато цената по договора с Газпром е била 89 долара. Тоест, ние сме купували руски газ през формално румънска компания с 28% по-висока цена, отколкото бихме могли да го вземем от първоизточника.

Същевременно Асен Василев издейства от ЕК изключително широка дерогация за България по отношение на вноса на руски петрол. От това печелят и руски, и американски фирми. Кой е всъщност „петата колона“? Разбира се, нямаме нищо против преработката на руски петрол в България, но защо управляващите не договориха в замяна по-изгодни цени за вътрешния пазар?

✅ Стигнахме до момента, в който служебният министър на финансите казва, че догодина вече ще имаме дефицит над 11 млрд. лева. Поради което не трябва да се увеличава минималната работна заплата, останалите доходи също. От КТ „Подкрепа“ от началото на тази криза настояват, че не бива да се допуска обикновеният човек да плати цената за грешните геополитически решения, които са взимани през цялото време.

✅ Защо е важен газът и във връзка с цената на тока? Вярно е, че ние произвеждаме малко ток от газ. Вярно е обаче, че от средата на миналата година бизнесът купува електричество на свободен, либерализиран пазар. Нашите цени са европейските цени. А в Европа огромна част от тока се произвежда от газ. Когато там се вдигне цената, тя се увеличава и у нас. Затова трябва да ОГРАНИЧИМ износа на електричество. Можем, все още, първостепенно да задоволим собствените си нужди на приемливи цени. Разбира се, че останалото ще продължи да се изнася.

Когато за пореден път Ваня Григорова изразява тази позиция на КТ „Подкрепа“, в Капитал публикуват две статии срещу нея в два поредни дни, в които се твърди, че така миньорите и енергетиците щели да останат без работа. Това е манипулация и тези хора трябва да разберат, че не Григорова, а те ще носят отговорността за фалитите на бизнесите и останалите без работа хора, а в крайна сметка всички ще пострадаме от това, че те обслужват чужди интереси.

Подобни филми

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×