Новите владетели на света / The New Rulers of the World (2001)

С участието на

Филм на Джон Пилджър
Един продукт струва на производителя средно 10 долара. От тях китайският, индийският, тайванският, перуанският, индонезийският работник получава не повече от 20 цента, тоест 1/50. Тази сценарий се повтаря, ако погледнем, че над 1 милиард души живеят с по-малко от 1 долар на ден, докато на Запад има хора, които печелят хиляда, 10 хиляди, 100 хиляди пъти повече.
Някои мултинационални компании печелят колкото или даже повече от Брутният вътрешен продукт на средно голяма държава. Само 200 от най-големите корпорации контролират ¼ от световната икономика. Дженеръл Мотърс е по-голяма от Дания, Форд е по-голяма от ЮАР.
Това не е приемливо. При тези условия с подобни суперсили, думи като „демокрация” и „свобода” се изпразват от съдържание.

Подобни филми

Коментари (2)

  1. Тези пари отиват за реклама, маркетинг, намиране на купувачи. Точно тези дейности са равотата на американците. И те с парите от тези дейности си купуват същите стоки.

  2. GM и Ford не са най-удачния пример за транснационални компании, които вредят на държавите, защото автомобилните компании произвеждат продукта си на същото място, където е пазара им. Например, и двете компании имат фабрики в Европа за европейския си пазар, а в Китай фабриките им работят за китайския пазар.

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×