Отпадъци: Кошмарът на ядрената енергетика / Déchets – Le cauchemar du nucléaire (2009)

Този френски документален филм от 2009 г. разказва за един от най-големите кошмари, замитани под килима от нашето общество: радиоактивните отпадъци. Разпръснати без никаква предпазливост от Нигер до Сибир, те са тъмната страна на ядрената енергетика. В същото време ядрените индустриалци и някои политици я описват като чиста енергия, контролирана, без всякакъв ефект върху околната среда и здравето, опасна само в статистически редките инциденти.

Журналистите изпадат в недоумение, когато откриват, че според международните закони не е позволено в световния океан да се изхвърлят радиоактивни отпадъци, затворени във варели, докато е напълно законно същите течни отпадъци да бъдат директното изхвърляни в реки и морета чрез наземни отводни системи.
Парадоксите не свършват дотук.

Шокиращият документален филм изобличава трафика на радиоактивни отпадъци от Ла Хаг към Русия – пътуване от 8 000 км с кораб и влак – и складирането им под открито небе. Всяка година най-малко 108 милиона тона уран се добавят към тайния атомен комплекс Томск-7, край град с 30 хиляди жители.
Хванати натясно, отговорниците признават от екрана за огромния трафик от уран и плутоний, опитвайки се да го оправдаят като „подарък“ от френската ядрена индустрия за руските им приятели.
Жалко, че само 10% от отпадъците, заминаващи за Сибир, могат да бъдат рециклирани и да се използват отново като гориво за атомните централи.

Този филм с помощта на експерти, снимки, тайно заснети кадри и интервюта с потърпевшите местни жители, доказва най-голямата измама, която се поднася на общественото мнение: Тезата, поддържана от ядрената индустрия, за рециклирането на ядрените отпадъци.

Подобни филми

Comment (3)

 1. Прекрасен филм и моето становище е ,че има ефективно съхранение на отработено ядрено гориво но като се сложат всички разходите за строеж на АЕЦ и съхранение на отпадъците цената на ток от АЕЦ ще е в десетки пъти по-скъпа.

 2. Тук http://darikfinance.bg/novini/87753#comments в коментар №22 съм написал основните неща като стратегия и национална доктрина на България.
  Почти всеки знае ,че за 1-час слънцето изпраща енергия на Земята колкото ние консумираме за 1год.
  Само ,че Фотоволтаици са до 18% КПД затова пиша за топла вода от слънцето с над 83% КПД и България може да си произведе всичко в смисъл оборудване защото фотоволтаиците са внос и нашата икономика и гражданите с нищо не се ползват.
  “Шефът на отдела за възобновяема енергия към Международната енергийна асоциация (IEA) – Paolo Frankl казва: „Половината от енергията, използвана в света, е предназначена за получаване на ТОПЛИНА,това е повече от необходимата енергия за транспорта и електроенергията – това означава, че използването на соларна топлина ще има значително влияние в борбата за овладяване на климатичните промени и подобряване на енергийната сигурност.“

 3. Скоро довършвам и енджина. Имам много материал – цели гигабайти с подобни текстове и това, как бихме могли да си направим Браун газ генератор, Врил енергия, левитация и др. подобни…
  Кулинарите имат също голям избор…

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *