Хомеопатия: Тестът / Homeopathy: The Test (2002)

Хомеопатията се използва повече от 200 години. Лекари и пациенти са убедени, че тя има силата да лекува. Днес някои от най-известните и влиятелни хора в света, включително политици, поп звезди, футболисти и дори принц Чарлз, използват хомеопатични средства. Въпреки това, традиционната наука смята, че те хвърлят парите си на вятъра.

Хомеопатичните лекарства представляват воден разтвор на химически вещества, разредени до степен, при която във водния разтвор не остава дори и една молекула от веществото. Това противоречи на принципите на традиционната наука, според която елемент, несъществуващ в използвания разтвор, не би могъл да причини реакция – просто защото не съществува. Вярващите в хомеопатичните лекарства считат, че подобна реакция е възможна, базирайки се на хипотезата, че водата притежава памет и макар в нея да не се съдържа активно вещество, споменът за него може да влияе на пациентите. Конвенционалната наука отвръща с тезата, че евентуални подобрения при пациенти, лекуващи се с хомеопатични средства, се дължат изцяло на „плацебо ефект“.
Плацебо ефектът е добре познат на науката феномен, при който здравето на хората се подобрява дори и когато са подложени на въображаемо лечение. То може да бъде захарно хапче или „фалшив“ ултразвук от машина, която не е включена. Дори може да бъде „фалшива операция“, при която се прави разрез, но след това нищо реално не се оперира.

Възможно ли е благоприятните ефекти на хомеопатията да се дължат изцяло на плацебо ефекта?
Скептикът Джеймс Ранди е толкова убеден, че хомеопатията не работи, че предлага награда от 1 млн долара на всеки, който ще успее да докаже, че тя има лечебен ефект. За първи път в историята си, програмата Horizon провежда свой собствен научен експеримент, за да се опита да спечели наградата.
В документалния филм „Хомеопатия: Тестът“ на програма Horizon са документирани два експеримента – единият проведен през 1988 г. от Жак Бенвенист, а другият през 1999 г. от Маделин Енис, опитващи се да докажат паметта на водата и, следователно, лечебният ефект на хомеопатичните средства. Подложени на научна проверка от страна на Джеймс Ранди и екипа му, ще успеят ли Бенвенист и Енис да спечелят наградата? Съществува ли действително ефект от хомеопатичните лекарства?
Това ще видите във филма „Хомеопатия: Тестът“.

Подобни филми

Коментари (1)

  1. Доста некоректно изпълнение на експеримента. Почти нищо не вдявам от хомеопатия, но със сигурност знам, че бебето ми реагираше почти мигновенно на драженцата, които ѝ давах при никнене на зъбките. Дозата, която давах, не беше разредена равно на капка в Атлантическия океан. Ако очакват да открият паметта на водата по този начин… Изследването е добре да се повтори с по-малко разреждане.

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×