Десен сектор на Евромайдана / Right Sector – History, Fascist Ideology, Role in Euromaidan (2014)

Документалният филм „Десен сектор на Евромайдана“ на „Essence of Time“ представя историята на украинския национализъм и идеологията на обединението „Десен сектор“, изиграло главната роля в преврата през 2014 г. Оригиналното заглавие на филма е „Десен сектор – история, фашистка идеология и ролята му на Евромайдана“.
Привържениците на Евромайдана активно използват лозунга „Слава на Украйна!“ и отклика на него „Слава на героите!“. Този лозунг възниква по време на Втората световна война като парола-приветствие за членовете на организацията на украинските националисти, оглавявана от Степан Бандера. Лозунгите на националистите, останали още от времето на Бандера „Слава на Украйна! Слава на героите!“, „Слава на нацията! Смърт на враговете!“ и „Украйна над всичко!“, са нещо обикновено за повечето представители на новите власти в Украйна.
„Десен сектор“ е уникален по своята същност. Това е екстремистка политическа организация, включваща ударни отряди, структурни звена по цялата територия на Украйна, неправителствена организация, а от 22 март 2014 г. – и политическа партия.

По време на създаването на Десен сектор в него влизат представители на няколко отдавна известни националистически организации, между които Всеукраинското обединение „Тризъбец – Степан Бандера“, Социал-Националната Асамблея – СНА (включваща организации като Социал-Националните Профсъюзи на Украйна, Здрава Нация, Наследство, Патриот на Украйна, Украинска Алтернатива, Род, СИЧ), Украинска Национална Асамблея-Украинска Народна Самоотбрана (УНА-УНСО), неправителствени организации (ВО „Женска Сеч“, Черен комитет, Комитет за освобождение на политическите затворници, някои ултрадесни младежки организации, като неонацистката Бял Чук, т.нар. Свободни националисти, групи на скинхедс и др.). Инициатор на създаването на Десен сектор е „Тризъбец“.

Структурата е изградена на военизиран принцип — има лидер, главен координатор, главен командир, политически съвет и главен щаб. Страната е разделена на Източен и Западен сектори, които се ръководят от свои координатори, на които са подчинени областните структури, всяка от които си има щаб и собствен координатор.

По време на сблъсъците в Киев, „Десен сектор“ разполага със своя „сотня“ (по списък — около 500 човека), формално включена в състава на „самоотбраната“, но реално самостоятелна, координираща действията си единствено с коменданта на Евромайдана, след това шеф на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, Андрий Парубий. В състава на сотнята влизат 7 отряда. Всички те са добре тренирани и много дисциплинирани.

Според официалните изявления, партията е изградена на основата на УНА-УНСО, но в нея очевидно доминира идеологията на Тризъбец, водачът на която — Ярош, е и лидер на новата формация. В основата й е трудът на Д.Донцов „Национализъм“. По идеите на Донцов, нацията е устроена йерархически, като се води от малцинство, което той нарича „аристокрация“ и „орден“.“Нацията трябва да бъде представлявана не от трудова интелигенция, не от класата на селяните, не от монопартия, а от особен слой най-добри хора, задачата на които е да упражняват творческо насилие над основната маса на народа“, твърди той. Според него, принадлежащият към аристокрацията не познава милосърдието и човечността по отношение на личността, ръководи се само от жаждата за съхраняване на целостта, за него е свойствена нетърпимост към всичко, което противоречи на идеала. Начело на нацията е „вождът“, за когото е характерен „мирогледът вместо партийните параграфи; вярата вместо знанието; непогрешимостта, а също и изключителността вместо компромисите; култът към личността и активното малцинство, вместо подчинението на „волята на народа“; суровост както към себе си, така и към другите – вместо човечност“. А при необходимост, той може да бъде „принуден да изпусне гнилата кръв… за да застави разбушувалата се стихия смирено да сведе глава“, като „безжалостно се разправя със съмняващите се“.
Идеите на Донцов са в основата на програмата на Тризъбец.

Интересни материали по темата:
http://www.zemia-news.bg/index.php/mnenie-3/17284-%D1%81%D1%8F%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%84%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0-%D0%B2-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0.html

http://svetoven.pogled.info/news/54771/Ukrainskata-retsepta-kak-da-si-napravim-diktatura-ot-fashistki-tip-u-doma

Подобни филми

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×