Донбаска пролет (2017)

Документалният филм „Донбаска пролет“ показва живота на хората в Донбас в условията на война. Заснетите репортажни кадри от 2016 г. представят войната през погледа на местните жители – техните преживявания, гняв, болка и надежда за бъдещето. Създателите на филма търсят отговори на въпроса защо и как се стигна до този кървав конфликт. Някъде сред ужаса на насилието и разрушенията се появява силата на пролетта – символ на новия живот и вярата в човешкия стремеж към съзидание и доброта.
Документален филм, България, 2017, 88 минути
Автор-Екатерина Митринова; оператор-Цветомир Гетов; сценарий-Александър Николов; монтаж-Стефан Петров; превод-Георги Станчев, субтитри-Даниела Пенкова

Подобни филми

Коментари (7)

  1. Благодаря на авторите на филма-за мъжеството,с което търсят истината,за показването на тази дълго скривана трагедия и болката на тези хора,обичащи страната си.Убивани от същата тази своя “ хуманизирана и европеизирана “ Украйна!Който сее ветрове,жъне бури, е написано в библията.Затова датата 24.02.2022г. бе логично продължение на продължаващата 8г. гражданска война.Руската държава бе в дълг към тези хора и разбира се,че реагира с военни действия за спасението им.Историята ще покаже кой е бил защитник и агресор.Унизителното е,че всичките европейци,вкл. и повечето от българите не забелязаха убитите невинни мирни жители и деца в Донбас,не чуваха техните вопли и не виждаха страха в очите им.Защо тогава не излязохме на митинги в защита на техният живот?Сега,когато е модерно и политкоректно да се развява украинският флаг и да се посочва тиранинът Путин,малко се замислят откъде ни дойде тази братоубийствена война.Филмът достаъчно последователно,аргументирано и точно ни показва кой и в чии интереси го направи.Който може и иска го е разбрал.За останалите- аз ги наричам “ живите мъртви“ остават западните ценности и морал…

  2. Въздушните удари срещу остатъчна Югославия от страна на НАТО са военна операция, извършена от 11 държави членки на НАТО срещу Съюзна република Югославия по време на войната в Косово. Ударите започват на 24 март 1999 и са прекратени на 11 юни 1999 г. Кодовото название на офанзивата е операция „Съюзна сила“, а в американския щаб тя е известна като операция „Благородна наковалня“.

    На 17 януари през 1991 г. започва операция “Пустинна буря”. Приключва на 28 февруари 1991 г. Войната в Персийския залив е конфликт между Ирак и обединените (коалиционни) сили на 34 държави, водени от САЩ. Многонационалните сили под командването на САЩ нанасят въздушни удари по стратегически обекти

    Войната в Афганистан е военен конфликт в Афганистан, който продължава от 2001 г. до 2021 г. след инвазията на коалицията от държави, водена от Съединените американски щати, срещу режима на талибаните. Това е най-дългото продължилата война в американската история, като успява да задмине с близо 5 месеца войната във Виетнам.
    Военните действия в Афганистан се водят от 2 основни чуждестранни сили, опитващи да установят контрол над страната. Операция трайна свобода (OTC) е американска военна операция, изпълнявана с известен брой международни съюзници главно в източните и южни части на страната, по границата с Пакистан.

    Източник: https://bg.wikipedia.org/

  3. Абсолютно истински филм,браво!Америка съсипа света!Тези които убиват деца са за в АДА>Да не забравим че Нато-т.е Америка уби доста деца в Югославия като умишлено хвърляха бомби в болници,родилни отделения,църкви,телевизията и т.н.Крайно време е Путин да избие цялата тази болна сган която убива мирни жители а Порошенко на международен трибунал.Със всеки изминал ден плановете на Америка за съсипване на Европа и Русия-не вървят!

  4. Явно стабилно финансиран и иницииран от Руското посолство „документален“ филм. Изкривяващ фактите, така,че да служат на Руската Федерация. Война инициирана от Русия с гнусни лъжи, убийства и нападения над Крим, ДНР и Луганск, където бяха изпратени редовни руски войскови части.

    1. Нещо да ни кажеш за Ирак,Афганистан,Сърбия,Иран,Корея,Виетнам,Латинска Америка и тайните операции на ЦРУ в горепосочените държави,или само ще си чешем езиците!!!

    2. Дано да видиш своите роднини и деца горят живи. Тогава едва ли ще мислиш по същият начин цървул такъв.

    3. Естествено! Всичко, което говори против мейнстрийм пропагандата, е финансирано от Кремъл. Наистина много проницателно.

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×