ИЗБЕРЕТЕ ЕПИЗОД:

Векът на Аз-а 02 – Фабрикуване на съгласие / The Century of the Self 2 – The Engineering of Consent (2002)

С участието на

Тази история разказва как идеите на Зигмунд Фройд са използвани от властта, за да контролира съзнанието на американците след Втората световна война. Политиците и плановиците започват да вярват, че идеите на Фройд за скритите в човека опасни страхове и желания, са вярни. Убедени са, че точно тези скрити сили са причинили варварските жестокости в нацистка Германия. За да не позволят повторението им, те търсят начини да поставят под контрол този враг, криещ се в човешкото съзнание. Действащите лица в тази история са дъщерята на Фройд – Ана, и неговият племенник Едуард Бернайс, създателят на професията Пиар – „Връзки с обществеността“. Техните идеи се използват от американското правителство, бизнеса и ЦРУ, за да развият техники, способни да управляват и контролират съзнанието на американските граждани. Властващите вярват, че единственият начин да проработи демокрацията и да се създаде едно стабилно общество, е да се подтиснат жестоките сили, криещи се под повърхността на нормалния живот.

Връзка към книгата на Едуард Бернайс „Пропаганда“ – ТУК

Подобни филми

Коментари (5)

  1. Всяка война е рай за богатите и ад за бедните! За мен изходът е гражданско противопоставяне. Много е трудно, защото изисква обединяване на хора с крайно различни мнения, възможности и очаквания, а в същото време богатството и властта обединяват по „съвсем естествен начин „богоизбраните“. И все пак не е непостижимо.

  2. светът може да бъде спасен от този наложен ни гнет само чрез война!
    колкото по-скоро,толкова по-добре!

  3. Излиза че демокрацията е една илюзия и не може да съществува и най малко пък в САЩ-съветските американски щати.Потресен съм и ужасен от мачкането и манипулацията и издевателствата над личноста в САщ…Концлагера САЩ

  4. Ще е възможно ли да се прехвърли на новия акаунт поредицата? благодаря

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×