Война срещу демокрацията / The War on Democracy (2007)

С участието на

Това е полемичен, романтичен и стряскащ документален филм на австралийския журналист Джон Пилджър. Темата е империализмът, кухите клишета на „свободния“ свят и бруталността на налагането на американските интереси. Сред интервюираните са и мнозина представители на американския управляващ елит.
След като хунтата идва на власт през 1973 г. под натиска на САЩ, започват агресивни пазарни реформи по теориите на Милтън Фридман. В Чили се провежда безогледна дерегулация, разграбване на обществената собственост под прикритието на закона, масова приватизация, нахлуване на чужди капитали и др. В началото на 1980-те, когато Фридман и Държавният департамент на САЩ провъзгласяват „Чудото на Чили“, всъщност икономиката в страната е в кома: банките са източени; БВП е рухнал с 19%; безработицата, нищетата и бездомните са набъбнали между 100 и 500%; спестяванията и пенсионните фондове са стопени от инфлация.
Звучи познато, нали? Неслучайно. Родната криминална банда следваше същите – вече дискредитирани – теории на Фридман за свободния пазар. Последиците: страната и обществото в руини и формиране на местна олигархия зад паравана на парламентарна демокрация.

Подобни филми

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×