Патент върху прасе / Patent For a Pig (2006)

Международните корпорации, разработващи генно модифицирани семена, следват стратегия за получаването на контрол върху всички ресурси за производството на храни. Както показа наскорошно разследване, корпорации като „Монсанто“ не се задоволяват само с патенти върху ГМ растения, но търсят монопол и за други стоки, включително месото. Мотивацията да поискат патент е, че животните, отглеждани за месо, се хранят с генно модифицираните растения на компанията.
В кандидатура за патент WO2009097403, която чака одобрение, компанията иска да монополизира дори бекона и бифтеците. Подобна е и кандидатурата за патент WO201027788, подадена през март 2010 година, където обект на корпоративния интерес е рибата, хранена с ГМО.
Коментар от интернет:
Ако някой корумпиран служител им даде патент заради тези мотиви, следва да се запитаме – какво следва? Щом месото на прасетата, които ядат ГМО, е патент на „Монсанто“, да не би и хората, които ядат месото на тези прасета, да са собственост на тази корпорация?
И какво стана с наивно-идеалистичните обяснения, че ГМ стоките ще премахнат световния глад? Сега излиза, че всичко опирало до патентите и печалбите на една мегакорпорация. Не че съм изненадан, но риториката за „борбата със световния глад“ продължава нахално да се ползва до ден-днешен.

Подобни филми

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×