Стачката на жените продължава / The Women’s Strike Continues (2018)

Филм за борбата на жените, работещи в общинските детски градини и ясли в Познан (Полша). Борбата им е за нормални заплати и по-добри условия за тях и децата. През 2011 г. жените създават профсъюз. Оттогава са се научили ефективно да оказват натиск върху работодателите си, като освен това подкрепят други работници в техните борби.

Жените, интервюирани във филма, описват колко детски градини и ясли са били затворени след началото на „прехода“ през 90-те години, което е довело до допълнителна домакинска работа за работещите майки. В първите години на „прехода“ ниските заплати на работещите в детските ясли и градина редовно се актуализират, но общинските власти ги замразяват в началото на 2010 г. В същото време огромна част от общинския бюджет отива за проекти за строителство, включително нов стадион за Европейското първенство по футбол 2012 г.

Във филма Силвия Федеричи разказва как домашният възпроизводителен труд произвежда и поддържа работната сила, създаваща стойност. Според Федеричи това показва централното значение на възпроизводителния труд за функционирането на капитализма.

Подобни филми

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×