Мръсният циментен бизнес / Cement’s Dirty Business (2019)

Доскоро пещите на циментовите заводи, които трябва да развиват много високи температури за производството на продукта си, са се захранвали с изкопаеми горива. Това е водело до значителни разходи за циментопроизводителите. Но в последните десетилетия се наблюдава нов феномен – вместо заводите да купуват горива, получават пари от търговците на отпадъци, за да захранват своите пещи с битови и индустриални отпадъци. Така производителите на цимент не само спестяват от разходи, но и започват да се радват на допълнителни печалби. Тази симбиоза между индустрията за обезопасяването на отпадъците и циментовата индустрия би трябвало да доведе до намаляване на необходимостта от нови сметища и, следователно, до положителен ефект върху околната среда.
Звучи чудесно, докато не разберем какви отпадъци се продават на циментовите заводи и какви са страничните ефекти от тяхното изгаряне.
Документалният филм „Мръсният циментен бизнес“ представлява сериозно журналистическо разследване на OCCRP, което повдига завесата от незаконните сделки и сериозните екологични щети, причинявани от новия метод за „обезопасяване“ на отпадъците. Във фокуса на разследването са румънските циментови заводи. Повечето от тях са дъщерни фирми на големи западни мултинационални компании, притежаващи клонове и у нас. Редно е да се запитаме дали незаконният им трафик на забранени за изгаряне отпадъци вече не е засегнал и България.

Подобни филми

Коментари (1)

  1. В България е същото. Както циментовите заводи, така и ТЕЦовете на Ковачки горят италиански отпадъци.

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×