Суровата истина за Шеврон / Crude: The Real Price of Oil (2009)

Филмът „Суровата истина за Шеврон“ разказва историята на 30 хиляди жители на амазонската джунгла в Еквадор, които обвиняват Шеврон за престъпления срещу тяхната земя, свобода и живот.
Филмът внимателно проследява тъй наречения „Амазонски Чернобил“, предизвикан със съучастието на редица правителства на Еквадор.
Шеврон в продължение на 3 десетилетия замърсява почвата, въздуха и водата в един район, който днес е наречен „Мъртвата зона“. Мъртва като жервите на рака, левкемията и тежките малформации на роднините на малкото оцелели местни жители, които разказват историята си.
Филмът е сниман в продължение на 3 години, благодарение на усилията на режисьора Джо Берлингър и неговия екип, работили жертвоготовно в тази територия, замърсена от токсични изпарения и с риск за сигурността си. Но тази история за местното население и Шеврон трябваше да бъде разказана, и сега е ваша задачата да я преразкажете и да информирате хората каква е истинската цена на петрола, за съжаление заплатена с човешки животи.

Подобни филми

Коментари (2)

  1. Айде стига с тая бананова държава Еквадор. Там Шеврон купуват компания Тексако, а замърсяванията в района са от държавната компания „Петроеквадор“ Делото с/у Шеврон-Тексако е подобно на либийското дело срещу българските медици – държавата се опитва да измие ръцете си пред обществеността чрез корумпирания съд и настройване на населението или просто да извлече дивиденти. Предстои международен арбитраж по този случай, а вие вземате пораснете най-накрая.

    1. Само дето българите ги оневиниха,докато шеврон(защо ли???)я осъдиха за 8 милиарда,така че примерът ти е доста не на място.И може би тази“бананова“държава е спонсорирала с парите направата на този филм и газланд,за да може несправедливо да се хвърли вината върху тази „некомерсиална“,грижеща се за природата компания ц,ц,ц що за банани???

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×