ИЗБЕРЕТЕ ЕПИЗОД:

Икономически преглед с Ричард Улф, 2020, м.07

С участието на

Икономиките по целия свят са изправени пред тежки изпитания, но това особено важи за американската, която трябва да преодолее цели пет тежки кризи, според проф. Ричард Улф. Кои са те и как са възникнали? По какъв начин биха могли да бъдат решени тези проблеми, позовавайки се и на опита от миналото?

Подобни филми

Коментари (2)

  1. Маркс е искал държавен социализъм – не частен капитализъм, със златни и сребърни пари. Искал е същият капитализъм, какъвто е виждал, но да не е частен. Капиталисти да са работниците. Банките да са на общините и държавата, със златни и сребърни пари. (много казват, че Маркс няма система) Същото, но печалбите са за обществото. От всеки от способностите, за всеки според нуждите. Правят неграмотните деца, да имат образование и самочувствие, и стават лекари, изобретатели, специалисти.. Неспособните стават способни, чрез способните. Майка-дете-майка-дете, способен-несбособен-способен-неспособе, естествен принцип. Искаш медицина, обучаваш някого за лекар, и му даваш инструментите, и той е способен да те лекува.

  2. Как си представя икономиката Маркс, по негов модел? През социализмът преди 1989 г., имаше един собственик, или поне един отговорен и за търговията и за производството, навсякъде. Ако си отговорен за търговия, разпределение, и производство, се изкривяват параметрите. Защото параметрите се определят от личната изгода. ПРИМЕР: Внасяме продукт от друга страна, примерно кафе Лаваца, за разнообразие на пазарът, като соц. икономиката също прави кафе, добито от Виетнам. И за да не се насочат всички към вносната Лаваца, соц търговията определя достатъчно висока цена. Изнасяме домати и внасяме Лаваца. Така 50 кг домати са равни на килограм Лаваца. Но това е твърде субективно. Но това важи и за вътрешната търговия. А външната търговия се нарушава и от печатането на пари. Щом можеш да печаташ левове, тогава за какво ти са, те струват нула за теб, чуждата валута не я правиш с печатница, а само с износ. В такъв случай ще изнасяш купено с левове, но няма да внасяш да го продаваш за левове, нали ги печаташ левове не ти трябват. Виденов вероятно прави същото, има голям износ, който по-голям от изнесеното зърно. То тогава не липсваше внос, но ако имаш възможност да правиш пари от нищо, колко му е да изнасяш, купил си за нула и го изнасяш. А в соца печатиш дори по-малко, защото поддържаш ниски цени на производство, търговия, и ниски заплати. ИНТЕРЕСНО Е КАК СИ Е ПРЕДСТАВЯЛ ИКОНОМИКАТА В РЕАЛЕН СОЦИАЛИЗЪМ, МАРКС, може би конкурентна със златни пари, търговия и производство не частни, не лични, а на трудещите се и общините(търговията), не на държавата(един решаващ).

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×