ИЗБЕРЕТЕ ЕПИЗОД:

Икономически преглед с Ричард Улф, 2020, м.09

С участието на

Периодично появяващите се кризи на икономическата ни система винаги са били обяснявани по най-различни начини. Текущата, която изглежда най-видна в САЩ, но вече и в други държави, не е изключение. Какви обяснения се дават днес, кои са сочени за виновници този път и какво остава скрито от обществения политически дебат относно кризата?

Подобни филми

Коментари (2)

  1. При 100% до 50% частна икономика, е държавата икономиката да е на един крак. При криза и война печалбата – съответно частното се срива, и ако е само частно, всичко се срива и няма кой да ги подпомага. В Китай има ленинизъм. Няма приватизация, 70% от БВП се прави от държавата(не-частен-капитал), 50% от работната ръка е на държавна работа. КАПИТАЛИЗМЪТ Е ЧАСТЕН, ИЛИ ДЪРЖАВЕН, ИЛИ СМЕСЕН. КАПИТАЛИ=ИНВЕСТИЦИИ, КАПИТАЛИСТ=ИНВЕСТИТОР. Търговско дружество извлича печалба, не търговско има разходи но не извлича печалба. Преди църквите се издържат от лепти, но след това миряните дават земя, и църквата сама се издържа. Приватизацията беше отнемане на самоиздръжката на държавата, и на дневен ред има данъци за издръжка на държавата.Първото е демократизация на икономиката. Напълно е абсурдно да има демокрация в политическите сфери и там да се играе на репрезентация на различните сфери на обществото, а в икономиката всичко съществено да е в ръцете на няколко дузина хора и да няма никакъв контрол на народа и обществото върху икономиката.

    ПРИВАТИЗАЦИЯТА Е ПРИВАТИЗАЦИЯ НА ДЪРЖАВАТА, СЛЕДОВАТЕЛНО НЯМА ДЕМОКРАЦИЯ, щом данъците, работните места, бюджетът, са зависими напълно от капиталистическата върхушка.

  2. Пазарна икоомика няма. Пазарни цени значи световни цени заради свободата световната търговия. Но няма пазарни залати и пазар на трудът. Работната ръка не се предвива свободно като стоките. И държавите определят минималната заплата. Трудът се продава само на дребно, без търговци. Така едни повече губят, други повече печелят. И бизнесът се бори за нископлатен труд и пазари с добре платени работници. От 100 години и валутата не е пазарна. НО СЕ ИЗТЪКВА ОПРАВДАНИЕТО ЗАЩО ЕДНИ СА ТАКА А ДРУГИ ОНАКА, ЗАЩОТО СА ОТ МАЛКО ИЛИ ОТДАВНА В ПАЗАРНА ИКОНОМИКА. Приказката за свободните пазари, е налагана от чорбаджиите, чорбаджийството – буржоазията – дясното, които искат високи цени – пазарни цени – тоест световни цени, и робско платен труд. Чорбаджийска икономика неолиберализъм – Хитлер: „Правителството няма да защитава интереса на германският народ, чрез икономика, организирана от държавата, а ще подкрепя частното предприемачество“ .. Капитал е инвестиция, държавен капитализъм е инвестиране от държавата, капиталист е инвеститор, капитализъм е инвестирането.Дясното това са чорбаджиите. Лявото е опозицията на чорбаджийството и чорбаджиите. ГЕРБ Господарски Елит Република България, БКП станаха чорбаджии. И НАТО ЕС САЩ ТРЪМП, МВФ има казват браво.

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×