Защо пенсионните фондове загубиха един милиард от нашите пари? – „Следите остават“- 19.11.2022 по БНТ

С участието на


Защо частните пенсионни фондове загубиха 1 млрд. лв. от парите за пенсии и докога две пенсии ще са по-малко от една – това е темата, която разследва новият брой на телевизионното предаване за разследваща журналистика у нас „Следите остават“ на 19 ноември 2022 г. по БНТ 1. Разследващата журналистка Богдана Лазарова, автор и водещa на „Следите остават“, разговаря с икономистите Ваня Григорова, Любомир Христов и Александър Тодоров, с бившите министри Владислав Горанов, Лидия Шулева, Христина Христова, Хасан Адемов, както и с представител на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Преобладаващото мнение е, че пенсионният модел на България трябва спешно да се ревизира и осигуряването във втория стълб – в частните пенсионни фондове, – трябва да стане доброволно, а не да бъде задължително.

Подобни филми

Коментари (1)

  1. В Германия нямат големи фондове за пенсии. Доходността на апартамент е 5%, с такъв процент доходност – фонд равен от 100% БВП, ще плати сегашните пенсии. https://www.theglobaleconomy.com/rankings/pension_funds_assets/ ……………………… ……………. В България – нетна заплата : 1551.96 лева

    осигурителен доход: 2000.00 лева

    облагаем доход: 1724.40 лева

    общо удръжки: 448.04 лева

    Удръжки върху осигурителния доход:
    фонд „Пенсии“: 131.60 лева
    фонд „ОЗМ“: 28.00 лева
    фонд „Безработица“: 8.00 лева
    ДЗПО в УПФ: 44.00 лева
    здравни осигуровки: 64.00 лева

    общо осигурителни вноски:

    275.60 лева
    върху облагаемия доход:
    ДОД: 172.44 лева ……………………………………………. ………….. При 40 години стаж с такъв принос, ще е редно да взима пенсия само 10 години по 520 лева, после на социална помощ от 200 лева. Ако не ги вземе да се наследи. 20% от БВП да е за социални плащания, тогава. Може лични сметки, но и Германия няма, или по-малко от България. Георги Ганев каза нещо което работническите синдикати трябва да казват: ЗАЩО БОГАТИТЕ ФИРМИ ИМ СЕ ПЛАЩА ТОКЪТ, ДА НАМАЛЯТ МАЛКО ПЕЧАЛБАТА, ЗАЩО СЕ ПОДПОМАГАТ БОГАТИ ПЕНСИОНЕРИ – РЕНТИЕРИ??? (РЕАЛНОСТТА Е – ЧЕ НИКОЙ НЯМА ПРИНОС ЗА ПЕНСИЯТА СИ, И НАЙ-СУБСИДИРАН Е ТОЗИ С ПО-ГОЛЯМА ПЕНСИЯ)

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×