Градината / The garden (2008)

„Градината“ е смелото свидетелство на младия американски режисьор Скот Хемилтън Кенеди, който с единственото оръжие на разположение – обектива на видеокамерата – документира вечната битка между свободата и печалбата. Номиниран на Academy Award за най-добър документален филм, „Градината“ е разказ за едно мирно въстание срещу циничната администрация. Филмът е социална и културна критика на борбата между богатите, защищаващи се чрез съдебната система, парите и адвокатите, и безсилието на бедните, борещи се да бъде признато тяхното достойнство.

Историята в този документален филм започва през 1992 г., когато след побоя над чернокожия младеж Родни Кинг, извършен от бели полицаи, Южният център на Лос Анджелис се превръща в театър на кървави битки между силите на реда и дискриминираните малцинства. Въстанието, освен че довежда до 50 убити, множество ранени и щети за 1 милиард долара, изкарва на бял свят проблемното съжителство в града между различните култури и етноси. В резултат от това въстание, за да успокои духовете, градската администрация позволява на една част от най-бедните граждани, да бонифицира и култивира един тъжен занемарен терен в града. Със своите 52 декара, намиращата се на ул. Аламеда „градина“ е най-голямата обществена овощна градина в САЩ. Този терен, считан дотогава от своя собственик за „пустиня“, изпълнена с боклуци и рушащи се постройки в най-изпадналия градски район, е превърнат в прекрасна градина от живеещите в квартала, в по-голямата си част латиноамериканци. Тези хора почистват терена и създават 350 овощни градинки, с които прехранват семействата си с биологично чисти продукти, и освен това създават истинска общност с ново усещане за принадлежност. Фермерите на Южен център създават истинско чудо в една от най-западналите части на града.

Любовта и всеотдайността на фермерите към този терен изведнъж са поставени под въпрос, когато десетина години по-късно, след едно странно споразумение между града и бившия собственик, е издадена заповед за тяхното изселване. Така започва борбата на тези жители, вечни жертви на властта и мъгляви договори, като този, който продава градината на богат предприемач на много по-ниска цена от пазарната, давайки му правото да построи на нейно място… склад.
Оттук започват и снимките на Кенеди: 4 години и половина на ярко свидетелство за тази несправедливост, случваща се пред камерата на режисьора, който заснема историята на тези жители с най-малките подробности и внимание към фактологията.

Документалният филм проследява работата на фермерите от първите насаждения, направени в много труд, до протестите срещу администрацията, която не обяснява защо този терен, обработван с толкова труд, трябва да им бъде отнет по подобен брутален начин. Защо това решение е взето на заседание при закрити врати от Общинския съвет на Лос Анджелис и защо не е било публикуване в публичните доклади?

Историята на тези фермери предизвиква интереса и мобилизацията на много граждански организации и прочути филмови звезди, които с действията си подкрепят каузата.

Филмът на Скот Хемилтън Кенеди притежава достойнството да не се ограничава само с техническо заснемане на кадрите, а стимулира размисъла върху околната среда, климатичните промени, енергийната зависимост, зелените площи в нашите градове, правото на органична и чиста храна, както и поражда безброй въпроси върху безрезервната защита на частната собственост. Теми, дълбоко свързани с основните и трудни въпроси за свободата, равенството и справедливостта дори и за най-бедните и уязвимите.

Как ще завърши борбата на фермерите ще разберете в края на този изключителен документален филм.

Подобни филми

Коментари (2)

  1. Като не позволявате да се даунлодва, поне си оправете връзката, че хората да могат да гледат филма! Или цензура сте му сложили по този начин?

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×