Децата на Исус / Jesus Camp (2006)

В ядрото на филма стоят събитията, развиващи се в детския лагер Kids on Fire / „Деца под пара“, организиран от евангелистките организации в САЩ с цел приближаване на подрастващите към евангелистките ценности и пречистване на греховете им.
Показани са разтърсващи кадри на деца, участници в лагера, които биват напълно изведени от равновесие и в прилив на неконтролируеми емоции спонтанно започват да плачат.
Представени са множество гледни точки и интервюта по проблема с религиозния фундаментализъм в САЩ – както от страна на организаторите на лагера и по-висшата прослойка от евангелисткото духовенство, така и позицията на средния американец, изпращащ децата си и активно участващ в този тип мероприятия.
Не е пропуснат и гласът на противниците на използваните методи и проблемът с нарастващото преплитане между църквата и държавата /властта/, като противопоставяща се на демокрацията тенденция.
В по-широк план явлението е анализирано и политически – не използват ли всъщност евангелистките църкви и организации в Америка децата с цел създаване и възпитаване на избиратели на републиканската партия в страната?
Филмът е номиниран за Оскар в категория „Най-добър документален филм“ за 2007 г., има множество други номинации в същата категория, а през предходната 2006 г. печели наградата на Голямото жури на фестивала за документално кино „Силвърдокс“ в Мериленд, САЩ.

Подобни филми

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×