ИЗБЕРЕТЕ ЕПИЗОД:

Тежестта на оковите / The Weight of Chains (2010)

„Тежестта на оковите“ е канадски документален филм с критичен поглед върху ролята на САЩ, НАТО и ЕС в трагичния разпад на мирната и просперираща някога държава Югославия. Филмът, изобилстващ от редки записи, непоказвани преди пред западна аудитория, е креативно представяне на причините, поради които Западът се намесва в югославския конфликт, включващо внушителен списък на интервюта с академици, дипломати, хора от медиите и обикновени граждани на бившите югославски републики. Филмът показва и положителни истории от югославските войни – помагащи си хора, без значение на техния етнос, истории на храброст и саможертва.

Харесахте ли публикацията? Можете да ни подкрепите тук:

Подкрепа за dokumentalni.com

1.482€ от 5.000€ годишно
Начин на плащане
Лична информация

Данни на картата
Това е сигурно SSL-криптирано плащане.
бюлетин
Terms

Общо дарение: 10,00€ на месец

Подобни филми

Comment (14)

 1. Това обяснение за създаване на Югославия малко не ми изнася- всички са се хванали за ръце и хоп?!!

  1. а защо не покажат филм за това с колко кръв се е създала тази `мирна и проспериращa` държава айде стига глупости всеки представя нещата така както му изнася

   1. И с колко кръв се е създала? Защото всички видяхме с колко кръв беше направена на парчета.

    1. Никаква кръв не се е ляла при създаването на Югославия. Това е станало лесно и безболезнено под егидата на СССР и Сталин, които тогава са супер могъщи. Чети и тогава пиши.

   2. Абе, все големи разбирачи сте. Гледайте как САЩ, НАТО и ЕС манипулират общественото мнение в собствените си страни и си постигат целта да подчиняват държава след държава без оглед на средствата. И всичко тези безобразия задължително са в името на демокрацията и човешките права. Колко пъти трябва да се повтори един и същ сценарий, че да прогледнете? То беше Югославия, то беше Ирак, Афганистан, в момента лошите са Сирия и т.н. и т.н. Не виждате ли, че се повтаря ено и също като схема? Сега наскоро четох, че Сирия била с най-големия запас от химическо оръжие в света! Ако изхождаме от историята с Ирак, най-вероятно ще влязат в Сирия, ще обесят Асад и ще се окаже, че няма такова оръжие… Целта е всички да сме в кюпа. И не забравяйте, че еврейската печатница за пари (Фед) се стреми към световна доминация. Държави, които са извън сферата на влияние на печатницата са „недемократични“ и трябва да се „демократизират“, ако трябва и насилствено.

 2. Разбира се, че и в Югославия изродилата се партийна върхушка, под влиянието на контрареволюцията в СССР, също извърши контрареволюция, която обезсили и смрази икономиката на тази просперираща по време на социализма стрна. Въпреки желанието на част от новата буржоазия да остане независима, по голямата част от нея, в процеса на първоначалното натрупване на капитала, стана марионетна по отношение на чуждите интереси. На едрият американски капитал му трябваше зависима колония, а не конкурент с независим пазар! Тка той приложи старият си начин за завладяване -„Разделяй и владей“, противопоставяйки малцинствата на обединената държава! Това впоследствие го мотивира да нападне Югославия! Президентът Милошевич беше пленен и най-вероятно ликвидиран! Сега Югославия добрува под сянката на капитала и нейните предатели са на власт!

 3. Гледайки този филм, през цялото време виждах как голяма част от събитията могат лесно да се съотнесат към събитията в България през последните 20-23 години. Макар ние не усещаме тежестта на същите тези окови? Защо го позволихме? Никой от политиците ни няма да даде отговор на тези и на други въпроси.

 4. Ние сме в същото положение на абсолютна колония и робско население ??? Но не луд тоя дето яде баницата ….

 5. Да направя забележка, че филмът е 2011 г. Иначе, поздравления за поредния много добър филм, който отваря очите на българите за световната игра, в която се оказва, че сме жертва без дори да си даваме сметка. Остава да се противопоставим на грабителите и да си върнем икономиката, културата и вярата в себе си!

 6. Видяхте ли,че историците бяха със сръбски имена.Сръбски емигранти именовали се историци и леещи жал по Югославия.Че всеки,които искаше да се бие чукалата от нея трябваше задължително със кръвопролитие да стане.С изключение на Македония,която все още си е сръбски сателит и все такъв враг на България.Като ми заплаче някой за тоталитарна система и се чудя да се смея ли да плача ли и аз.

  1. Много правилно. Гледах филма до 10:46 минута:“ Македония е разделена между българи и албанци“. Как не ви е срам!
   Имам голям респект към dokumentalni.com, но този филм е абсолютна фалшификация и апелирам към модераторите на сайта да бъде премахнат незабавно !

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *