Вилица или скалпел? / Forks Over Knives (2011)

Този филм може да спаси живота ви!
Какво се случи с нас? Въпреки най-напредналите медицински технологии в света, ние сме по-болни отвсякога по всеки критерий. Двама от всеки трима от нас са с наднормено тегло. Има бум на случаите на диабет, особено сред по-младото ни население. Около половината от нас взимат поне едно предписано лекарство. Основни медицински операции са се превърнали в рутина, покачвайки разходите за здравеопазване до астрономически равнища. Сърдечни заболявания, рак и инсулт са трите водещи причини за смърт в страната, въпреки че всяка година се изразходват милиарди за „борба“ с точно тези заболявания. Милиони страдат от множество други дегенеративни заболявания. Възможно ли е да има само едно решение за всички тези проблеми? Решение, толкова изчерпателно и същевременно толкова просто, че е умопомрачително, че повечето от нас не го взимат на сериозно? Филмът изследва дълбокото твърдение, че повечето, ако не всички, от дегенеративните заболявания, които ни измъчват, могат да бъдат овладяни, или дори обратими, чрез отхвърлянето на животински и преработени храни (полуфабрикати). Основната сюжетна линия във филма проследява личните пътувания на двойка пионери-изследователи – д-р Т. Колин Кембъл и д-р Колдуел Еселстин. Филмът е заснет в САЩ, Канада и Китай.

Подобни филми

Коментари (26)

  1. To na Bylgarina akyl ne moi da mu sa dava,“toi znai si4ko“…zatui vilata na vrata mu da mu dodi akyla v praznata kratuna!

  2. Защо не се зарежда филма. Имам огромното желание да го изгледам.

  3. Благодаря за превода и филма.Изключително полезен и интересен.

  4. Аман от вегетариано – сектантска пропаганда ! Степни народи като индианците в Северна Америка са ядяли по 2 до 3 килограма месо на ден и са били жизнени и здрави дори на 85 – 90 години!Скотовъдците в Монголия например набиват яко сирене и мляко, и са бодри и неуморни дълголетници! Дебелеенето се дължи на безсъние и обездвижване. Ако не вярвате, спете три поредни нощи по 10 – 11 часа и ходете пеша в дните между тях по 5-6 километра на ден, правете физически упражнения, поиграйте тенис, федербал, фризби ,каквото и да е на открито, и ще видите ефекта. Ще усетите разликата.

  5. Благодаря за образователния филм!
    За неграмотните коментари (…Металиста) да прочетат малко повече специализирана литература.

  6. Какво да кажат веганите-суровоядци, горките те… едва издържат без месо, млечни продукти и готвени манджи. Абе хора, стига с тези незаменими аминокиселини, калций, В12 и други подобни, направо отричате съществуването на веганите. А нас ни има, хей, тук сме. Е, не можете да ни срещнете пред докторския кабинет, в някой бар или обикновен ресторант, но пък тези от вас, които обичат природата ще ни срещнат сред нея. Не посещаваме доктори, защото не ни трябват. Нямаме гастрити, язви, сърдечносъдови болести, възпален панкреас, диабет и десетки други заболявания, които те „лекуват“… и какво е грипна инфекция не знаем. На въпроса „Защо е така?“, си отговорете сами. А оня дето ни праща при чичко Гугъл, ще е добре да се образова. Страх го е милият, че ще вземе да оздравее като яде само растителна храна. Прав е да се страхува, няма болести, пълни сме с енергия, задълго сме полезни на близките си. Друго си е като ни боли това онова и бързаме за гроба. Признайте си, че не сте подготвени да разберете филма, и не отричайте очевидни истини.

  7. Този филм ми даде надежда, че мога аз да реша дали ще съм в добро здраве като стана на 60, а не да съм пасивен зрител на това което се случва и жертва на лошите гени, които съм наследила.
    Бих желала да споделя 2 сайта с вас:
    1. Следният сайт има интересни кратки видеозаписи, в които Д-р М. Грегър представя накратко последни научни разработки в областта на здравето и храненето: http://nutritionfacts.org/
    2. Вторият сайт е на Д-р Макдъгал и в него може да намерите невероятно много полезна информация от медицинската му практика. Всичко е представено на достъпен за пациента език и е безплатно. http://www.drmcdougall.com/
    Надявам се да са ви от полза.

  8. Филмът представя по достъпен начин ценна информация, която може да спаси вас или ваш близък. Не случайно България е сред водещите страни с най-много инфаркти и сърдечно съдови заболявания като се има предвид количеството на месо, мазнини и млечни продукти, които консумираме. Направете си сами проучването в интернет ако може на английски как нивото на IGF1 (insulin growth factor 1) се влияе от количеството и вида (по-специално казеин) на протеина, който поемаме с храната. Не разчитайте на стари знания и на преводни материали защото няма да са ви от полза. Науката напредва неимоверно бързо. На български съм намирала невероятно лоши и неверни преводи.
    А относно диабета, лекцията на Проф. Lustig „Sugar: the bitter truth“ може би ще ви хареса. Отнася се до метаболизма на фруктозата и другите захари от черния дроб и как преминаването към високо фруктозен царевичен сироп преди няколко десетилетия влияе на здравето. Това е линка към Телевизионния канал на Калифорнийския Университет и лекцията: http://uctv.tv/search-details.aspx?showID=16717

  9. Тотални лъжи! Не мога да повярвам! Тотална веган пропаганда. Няма нищо лошо, но да обвиняваш животинските продукти за диабета?!?!

    1. Zdraveite, imah rak na pankreasa s metastazi v grabnaka i cherniq drob. Izvinqvam se, che pisha na latinitsa,no s tova razpolagam.Bqh mesoqdna, kato povecheto hora. Nakraq se okaza, che vsichko tova se dylji na hormonite i antibioticite v mesoto, koeto se prodava v magazinite. Konvencionalnata medicina me otpisa. Kazaha mi da si hodq u nas i da se sboguvam s nai-blizkite si. Az otkazah da povqrvam, che tova e kraqt… vse pak bqh na 27 godini. Zapochnah terapiqta na Gerson. Vseki den prqsno isceden sok ot bio qbylki i morkovi, nikakvi jivotinski maznini, salati i klizma s kafe po 3 pyti na den.Sled 1 godina i polivina otidoh pri lekarq, koito me beshe otpisal. Ne moja da povqrva na ochite si i na dokumentite. Bqh izchistena!!! Po princip sym lakto-vegetarianka, ne sym vegan.Edin priziv kym Vas- ako qdete meso, qjte ot tova, koeto se proizvejda ot horata na selo. Qjte poveche hrana v surov vid. Pojelavam na vsichki zdrave i pomnete: lekarstvoto ne e v aptekite, a v Prirodata!!!

  10. Всички тези становища са извадени от контекста! Основно се говори за затлъстяването при американците, което на всички е известно идва от ГМ храни, а не от яденето на месо и млечни произведения! Нашите баби и дядовци са яли, особено зимно време, предимно червено месо и млечни произведения, но затлъстяването при децата и заболявания от типа на диабет, сърдечно-съдови и други подобни животозастрашаващи нарастнаха едва в последните 10 години. Защо ли? – Защото и ние започнахме да внасяме и произвеждаме ГМ храни! Така че, тези от нас, които са учили достатъчно химия и биология, знаят отлично, че не самото месо или млечни произведения са вредни, а напротив! Естествено, яденето само на месо, три пъти на ден, 7 дни в седмицата, не е полезно, но да се изключи месото и млечните продукти от диетата е чиста проба снобизъм и асолютна ГЛУПОСТ!

    1. Значи казваш че Колин Кембъл провел най-мащабното изследване за връзката на болестите с храната провеждано някога(300.000.000 китайци за да съм по точен),не знае по добре от баба и дядо от село?Наистина ли това ти е аргумента?А малко замислила ли сте се върху това което пишеше?

    2. Нашите баби и дядовци са били вярващи християяни и са спазвали стриктно календара за пости. По него малко над половината година се пости -сряда и петък всяка седмица и четири постни периода : коледни ,великденски ,петрови и богородични пости .Освен това са се трудили от тъмно до тъмно т.е. не са били обездвижени.

  11. Фасул,леща,грах и т.н. бобови растения също имат сериозно количество протеини и 100гр.месо дневно не е проблем.
    Бобовите растения обогатяват почвата на азот за пшеницата т.е. трябва редуване на бобови и пшеница.
    Изчезват – убиват се пчелите т.е. няма кой да опрашва растенията и би е бедна фантазията какво ще стане без пчелите.
    Има други неща – http://www.youtube.com/watch?v=yMmrw6inWYk&feature=related

  12. Като цяло нищо ново под слънцето, старата песен на нов глас, тва според мен са пълни глупости с рака месото, яйцата и мазнината (че и това с холестерола, ….) според мен гледайте го но сами си преценете кое е вярното и кое не ….

  13. а пропуснах и да знайте пийте домашна ракия със салата 2х100 на вечер и свинско с винско (ама домашно) да не ви хваща свински пилешки птичи пичи и там къвто и да е грип. Аз съм го пробвал вече

  14. Абсолютно пълни глупости. Гледах 1/3 от филма и никой нищо не каза че в животинската храна се съдържат т.нар. незаменими аминокиселини (мисля 4 на брой да бяха)- сетете се що са незаменими (да ви подскажа – чичко Гугъл знае). Другото което е никой не спомена за боклуците с които ни пълнят храната. Животните ги тъпчат с хормони, половината ни храна е Е незнам си колко, плодовете ги берат зелени и ги пръскат с азот да зреят, а да не говорим за пестицидите и другите лайна с които се обработва земеделската продукция и дето ги има в изобилие в почвата. И после нямало да има рак… Да ви кажа под секрет че и пастата ви за зъби е канцерогенна щото съдържа натриев флуорид и още незнам си какъв флоурид. После се чудете що има рак и им вярвайте на някакви пропаднали докторчета.

    1. E are be, nali znae6, kaji ni za6to sa „nezamenimi“ tie aminokiselini v mesoto? Ajde neka az ti podskaja – NE e za6toto gi ima „samo“ v mesoto, ima gi i v rasteniqta, koito qdem, myjki 🙂 Pitaj 4i4o google, ako ne mi viarva6. Taka 4e – bez meso si moje – VERVAJ MI!

  15. Този филм го гледах направо на англ. преди няколко месеца. Много силен и аргументиран филм – не го пропускайте!

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×