Тази земя е нашата земя / This land is our land (2010)

Тази земя е нашата земя – борбата за общи блага / This land is our land – The fight to reclaim the commons (2010)
Малцина знаят, че до 18-ти век не е съществувала частна собственост върху обработваемата земя, пасищата, горите, минералните богатства и др. Всички тези неща са били считани за обща собственост и, като такава, са били на разположение на всички.
През 18-ти век обаче в Англия се ражда „Движението за заграждане“ и кралят, аристокрацията и дребното дворянство открадват земите от обществото. Чрез поставяне на огради, земята бива обявена за частна собственост с есклузивно право за ползване. Движението за заграждане продължава до средата на 19-ти век, когато не остава вече нищо за заграждане. Икономическият историк Карл Полани изследва този уникален исторически преход от общото към частното и го определя като „революция на богатите срещу бедните“.
Документалният филм „Тази земя е нашата земя“ проследява развитието на „културата на заграждане“ от появата й до наши дни. Чрез интересни примери виждаме промяната в ценностите и в начина на общуване с другите. Днес всички обществени взаимоотношения са подчинени на принципите на свободния пазар, при които всичко – от земята и здравето, до водата и културата – се свежда до опростена търговска стойност.
За радост, в света се заражда ново мощно движение – движение за възстановяване на общата собственост. Все повече хора споделят, вместо да търгуват, все повече хора подаряват и си сътрудничат, създавайки нов мироглед, нова надежда и нови стремежи. От споделянето на информация и култура, до постепенни промени в местните икономики, множество групи в цял свят се самоорганизират, за да се отскубнат от пазарния модел, обединени под общия надслов: „Да си върнем общото!“
С прекрасния си ритъм и топлото си послание, „Тази земя е нашата земя“ ни поднася изключително интересни факти, които неминуемо заинтригуват и пленяват вниманието.

Подобни филми

Коментари (5)

  1. Няма по мила и по скъпа от нашата родина. Клипчето не ми зареда, но от статията, която прочетох тук придобих представа за какво става дума.Много малко от нас знаят по задълбочено историята на предците си. Толкова много години съществуване, а толкова малко знаем за истинските българи.

  2. Това е една доста силна и въздействаща статия и се радвам че ни пишете.Клипчето го изгледах с голямо удоволствие.Виждаме как стараейки да се движим на пред забравяме за истинските неща и унищожаваме с чиста съвест природата без която не можем.Редно е да се пускат по често такива клипчета според мен на обществените места като в метрото да речем, за да могат хората да гледат и да се задават някои и друг въпрос.Така можем да станем по съвестни граждани и по добри един към друг.Надявам се да ни пишете пак, това е тема с продължение.

  3. Блога ви както винаги е приятен с интересни теми.От доста време не бях влизала,понеже нямах време от много работа. Като цяло може да се каже, че всичката измама идва от долара .Виждаме сега коко е нисък спрямо еврото,но отново той контролира нещата.Постепенно започнаха и да премахват златният стандарт през интересни примери виждаме промяната в ценностите и в начина на общуване с другите. Като цяло парите владеят светът и ако ти нямаш е приятелите ти имат малко по малко в теб се поражда чувство на завист и малко се озлобяваш което е тъжно.Парите могат да доведат до какви ли не промени и проблеми в цялото ни общество.

  4. Пълни глупости. От хилядолетия земята в цивилизования свят не е обща. Само примитивните племена в Нова Гвинея, Африка и Амазония са на принципа на обща собственост и то дори при тях има някакво деление на родове.

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×