Безкраен икономически растеж – проф. Боян Дуранкев (2013)

Изключително интересна лекция на проф. Боян Дуранкев, в която разглежда връзката между нарастването на населението, организацията на производството и безкрайния растеж на икономиката.
В началото професорът изкарва основните формули, върху които се базира изискването за безкраен растеж на икономиката. Не се плашете, ако математиката не е силната ви стана – в тази презентация няма други формули.
Ще видите изключително интересни статистики, а стилът на изложение ще грабне вниманието ви.
Приятно гледане!

(Видяно 600 пъти, 1 посещения днес)

Подобни филми

Видеото е включено в следния канал:

коментар (0)

 1. Противоречива лекция, поне според моите възприятия на видяното и чутото тук. Ако има и някакво продължение на тази лекция, при което да изчезват противоречията, вероятно мнението ми би било по-различно.

  От една страна се говори за изчерпващи се ресурси на планетата, а от друга се говори за някакви си икономически растежи и “маршалови” планове за изравняване на изостаналите ни икономики с тези на така наречените силно развити такива – а именно те са най-големите консуматори…

  При положение, че майката Природа съвсем нагледно ни показва как се регулира по напълно естествен и справедлив път прираста на различните популации, у мен възниква въпросът какви и чии интереси обслужват разните уродливи научни теории за ограничение естественото възпроизвеждане на човечеството и превръщането му в някакво изкуствено развъждане по различни зададени критерии…

  И показателят за заможност, според мен е абсолютно нищожен критерий за определяне стойностните характеристики на един индивид.
  По моя скромен мироглед точно индивидите, които се стремят към благосъстояния, изразяващи се в по-сериозни материални придобивки, трябва да бъдат лишавани от право да създават алчните си поколения…, а не да ми натрапват тезата, че бедните, които с цената на огромни усилия и лишения са готови да създадат и отгледат потомството си, трябвало да им се забрани да имат такова.

  Не знам защо, но много ми мирише на някаква извратена евгеника, целяща да остане само някаква “арийска” раса, сборище от най-алчните и безскрупулни индивиди…

  1. Пепелян, подкрепям всяка твоя дума!
   Определено след подобна лекция, с всичките критики към системата, е доста странна идеята за нов план Маршал.
   Ценното в лекциите са данните и възможността да хвърлим едно око на идеите, разпространяващи се сред икономистите.
   Поздрави!

 2. Ако в България се направи помощ за безработен , да е 2% от БВП разделено на броя на безработните, икономиката ще се вдигне. Тези пари – като потребление – ще увеличат работещите с 2% – веднага. Заплатите ще се увеличат, с това и постъпления в хазната. Без дори да се вдигат данъците. В същото време трябва да има поне 2% от БВП за раждане на малък бизнес за родни стоки. В демократичните страни, за тези цели използват бюджетен дефици, който след това се превръща в излишък. Десните имат бюджетен дефвиицит защото икономиката им се свива, реформите им намалят потреблението на родни стоки, и доходите, данъците.

 3. Писах му на сайта на партията”Горда България”и във фейсбук и ако е чел някои работи не ги е схванал защото кислорода около 60% на Земята идва от фитопланктона и 80% според NASA .Проф.Дуранкев е прав ,че при 6-7% ръст на БВП България към 2030год. ще има половината от средният доход на ЕС.
  Аз твърдя ,че до 2020год. може да се отворят 1 000 000млн. нови работни места у нас чрез данък лукс и 5-8% от бюджета да отиват в държ.банка до 1% лихва за селското стопанство ,саниране и топла вода от слънцето отварящи постоянни работни места в РБ-я ,което е енергийна, и т.н. независимости.
  Защото от 14млн.дка. до 1989год. у нас сега се напояват само 330 000 т.е. 42 пъти по-малко. Преди 1989год. 9млн.крави сега 900 000 и т.н. защото вноса на хранителни стоки у нас е 80%.
  Санирането става изцяло с материали произведени у нас и икономисва 2000MW енергия.Основното е да се консумират стоки произведени във България.
  Трябва така да се конфигурира икономиката и енергетиката ,че да сме независими от енергийни източници.
  В коментар №11 тук – http://darikfinance.bg/novini/89333#comments съм написал стратегии за България и за всички държави.
  Основното е топла вода от слънцето и в Дания се строи.Казано общо трябва по най-бързият начин да се мине на ВЕИ защото свършва петрола и се знае за колко време има газ,въглища и уранова руда.Казано просто не може да се мине на 100% ВЕИ и ще трябва да си оставим изчерпаеми енергийни източници.
  Тънкостите са много но основното е ел.локомотива тоест след години само с ел.локомотив ще може да се превозват стоки и хора защото няма да има нефт за кораби ,тирове и самолети.Китай за това иска да строи две успоредни линии Пекин-Берлин и чух ,че под Босфора се строи тунел за влакове а нашите искат да продават БДЖ-товарни превози.

  1. Кислорода на Земята идва от водораслите – – http://www.ifrvarna.com/?p=1368 и мисля ,че тук имаше филм ”Пластмасова планета” където един учен вадеше проба от водата и установи ,че пластмасовите частици са повече от планктона.В нет-адреса на дарик съм дал основните неща.

   1. Искам да подчертая ,че основната причина за парниковият ефект е метана идващ от органични отпадъци, фекалии ,гризу ,при добив на шистов газ и горски пожари , и http://30dumi.eu/2010/11/sibirskiyat-metan-zaplashva-tsyalata-planeta-video/#ixzz2QzOv0gDL

    Въгл.двуокис също има много лек ефект но се измива от дъжда и в коментар №11 на /darikfinance.bg/ съм обяснил и дал адреси за всичко.

    Не се знае как функционира Земята и най-важното ,че Бог-Отец Вседържател е творец на земята и небето на всичко видимо и невидимо и за по кратко е прието да се казва изповядвам Символа на вярата на Православието.

    1. Сетих се за един факт – една крава за 24 часа отделя около 4-5 кубика метан в атмосферата чрез изпускане на газове,оригване и фекалиите за които има начин – http://www.sam-shum.com/biogaz.php за ‘нитратната’ директива на ЕС.

 4. Идват 3 – планетарни катастрофи по едно и също време и на ниво ЕС няма да се оправят ,и трябва на световно ниво да се поставят проблемите и тук https://www.dokumentalni.com/?p=2348 в коментари от 17/02/2013 в 12:04 и 19/02/2013 в 5:54 съм дал препратки за идващите 3 -планетарни катастрофи и как се ограбват хората.
  Може да се избегнат катастрофите и имам стратегията по която може да стане но трябва международен консенсус което не пречи България да почне да прави нещата за които пиша и общо казано е едно изречение е 5-8- 12% от бюджета да отиват в държ.банка до 1% лихва за селското стопанство ,саниране и топла вода от слънцето отварящи постоянни работни места в РБ-я ,което е енергийна, и т.н. независимости.

 5. На първо време трябва да се разбере ,че кислорода на Земята идва от водораслите(85% според NASA) и Фитопланктона изчезва от повишаващата се киселинност на океаните идваща от азотно-фосфорни съединения/изкуствените торове/ – http://hikari.blog.bg/lifestyle/2011/02/04/ima-li-zemiata-granici.680067 и да се знае, че бобовите растения обогатяват почвата на азот за пшеницата – редуване – една година пшеница другата бобови/леща,фасул и т.н./ тоест да не се използват азотно-фосфорни торове убиващи планктона.
  После да се знае ,че от дъбови и букови гори идва изворната вода т.е. България има в пъти повече изворни води за пиене заради горите но трябва и постепенно топене на снеговете и непроливни дъждове.

 6. Дуранкев голям глупак си. Европа и Япония е постигнала голямо развитие заради намаления капитализъм. Заради намаленото тяло на капитализма чрез кейнс политики и валутния си борд към долара-злато. Които валути тогава са правили цените стабилни и евтини а заплатите са растяли заедно с развитието на икономиката. Това не е заради план Маршал. Ние нямаме нужда от такъв план защото си имаме достатътъчно икономика. От такъв план имат нужда народите с БВП на човек под 1000 долара на човек. Ето това е план Маршал. Той е за да вкара някаква икономика в държавата. Ние днес имаме много по-голям БВП на човек от Китай. Но хората тук са по-бедни от Китай, защото тук има по-голямо тяло на капитализма. САЩ и ЕС не искат никой да ги стига. Искат да имаме това което имаме. И ние може да живеем и само с това което е. Но заплатите трябва да бъдат 50% от БВП. Както е в другите държави. Макар че това ще ни развие, а не трябва. Те искат да сме така. Това е истината. Дуранкев е голям глупак. Икономиката не се развива от икономисти, а от профсъюзи. Точно заради левите движения САЩ, Европа и Япония са станали без бедни и със средна класа – масово.

  Вероятно световните сили искат да развиваме пшеницата, а не зеленчуците. През 1995та имаше дефицит на работници по селата заради върнатите земи и производството на зеленчуци. Но имаше и мелиорации. Заводите бяха повече и работеха. Правеха лютеницата от зеленчуци. Всеки завършил учлище – го викаха да работи, имаше истински дефицит на работници.

  Сега е мъртво. В селата. Хората са мъртви души. И употребяват изкуствени храни с нишестета и подсладител. През 50те и 60те на запад всичко е било натурално заради намаления капитализъм. Не заради плана Маршал. Плана Маршал е бил срещу глад. Такъв план са получили и в Гърция и в Турция, но те са си останали бедни и са имали пет пъти по-ниско БВП от източна и западна Европа – през 50те60те.., защото са имали десни правителства.

 7. Адам Смит е говорил за пазарна икономика без капитализъм. Примерно той е визирал един човек произвежда сирене, друг произвежда обувки, трети хляб, четвърти е шивач, пети е дърводелец. Ако всеки от тях произвежда много – тогава всеки ще има много. Ако увеличат производството два пъти – за всеки ще има двойно от всичко.

  Но ако се търгува с пари, и трябва да ги трупаш като капитал. Тогава ако произвеждаш много, стоката ти ще поевтинява. И ще взимаш по-малко пари, или колкото и да се трудиш и произвеждаш, ще печелиш същото. Ако други имат същият бизнес, и ти произвеждаш повече – тогава този който произвежда повече ще печели повече, но ще намалят парите на тези от същият бранш които не увеличават производството. Така едните ще станат монополисти. А това ще ги накара да диктуват цента и производството, с което ще извличат печалба от производителите на другите браншове. Ето защо парите не са присъствали в теорията на Адам Смит. И той е включил трудът като източник на стойност. Което също е тъпо защото и с труд може да се търгува, но не всеки има средства за производство. И този който има повече от труд, тоест има крава, на него няма да му се налага да се труди и ще наеме човек който разполага само с труд. А това каква разлика е с феодализма? Нали Смит е либерал? И това е тезата на Маркс – че либерализъм не е достатъчен за да има равенство и свобода, защото хората се различават по притежавания капитал, и това дава власт на едните над другите. Капитал е образованието, поетата култура и възпитание, връзки, наследство. Капитализма е власт на тези с по-добро наследство. Това не е демокрация. Това не е либерализъм. БКП бяха с най-добро наследство.

  И мафията.. След френската революция са взели властта спекулантите и политиците – защото са създали капитал от тези си дейности.

  Днес в световен мащаб, имат власт страните с по-голям капитал. Опита е капитал. Държава с по-голям опит, корпорация с по-голям опит.. Освен че капитал значи пари. Наследсвото е капитал. Така – че по капиталистически тези с повече капитал винаги ще са по напред – и то прогресивно по напред. И така.. До следващото ниво на Историята.

  Капитализма е власт на тези с по-добро наследство. Това не е демокрация. Това не е либерализъм.

  ТОВА Е КАПИТАЛИЗЪМ!

  1. Много ясно, че тези с по-добро наследство ще са по-богати. Държавите, които имат енергоизточници като петрол, въглища, винаги ще са по-напред от другите, които им се налага да ги купуват. Енергията движи икономиката.

   Комунизмът пък е строй, в който неспособните експлоатират способните. Способните отказват да работят, а неспособните се самоизяждат с интриги и властови игрички помежду си. 45 години си гледахме на какви ли не изродии в тая държава. То не бяха лагери, то не бяха репреси, бой, промиване на мозъци. Стига толкова !!! Още не може да се преборим с това наследство. И ще продължавате да се питате как така запада е по-богат, а ние бедни ? Ами много лесно – чрез парите. Приехме западния модел на банкиране, при което парите са създадени като дълг с лихва. Ако няма нарастване на дълга – няма пари за изплащане на лихвата. Докато не премахнем възможността за изискване на лихва върху парите ще ни контролират всякакви банкери и финансисти. Ако искаме да се освободим трябва да премахнем безсмъртността на парите. С въвеждане на обезценяващи се пари. Пари, които, за да са валидни следващия месец, трябва да платиш такса върху тях. Парите са средство за размяна и трябва да се използват само за размяна, а не за спестяване. Но докато хората са алчни и искат от пари да правят пари ще си седим в капана на използвачеството наречено ЛИХВА и ще се надигат комунистически и социалистически движения изяждащи умовете на хората. Не се лашкайте във вечния дуализъм – капитализъм, комунизъм. И двете са системи за контрол на население. Комунизма чрез диктатурата на пролетарята, капитализма чрез лихвата и парите с абсолютна стойност.

   Прочете книгата “Лихвата, рак на обществото” на Маргрит Кенеди и книгата “Естествен икономически ред” на Силво Гезел и ще разберете за какво говоря.

   1. Това което Гезел предлага само увеличава мултипликатора в уравнението на Фишер. Тогава Гезел не е знаел тази зависимост, за Маркс да не говорим. Така, че Гезел е частично прав.

    Free money may turn out to be the best regulator of the velocity of circulation of money, which is the most confusing element in the stabilization of the price level. Applied correctly it could in fact haul us out of the crisis in a few weeks … I am a humble servant of the merchant Gesell.

    —Prof. Dr. Irving Fisher,

    Негов фен е и Кейнс, а без него съвременната система на банкиране щеше да е само идея.

    Свободните пари са именно това – СВОБОДНИ а не регулирани, без значение дали с отрицателна лихва(Гезел) или положителна – Ротщилд, Рокфелер и другите “кралски” фамилии ;-).

    Така, че внимавайте с култа към личноста на който и да е. Нали помите първата заповед на Моисей в Стария Завет ;-).

 8. Г-н Хитов доктор по икономика го е казал хубаво 2009год. – ”В тази ситуация финансовата система на САЩ изпълнява достъпната й функция – транслира собствената неплатежоспособност навън, обезценявайки активи, компании, цели страни и континенти.” – http://krizata.blog.bg/biznes/2009/08/04/istinata-za-systoianieto-na-amerikanskata-i-svetovnata-finan.374449

  1. ” Неслучайно, бившият главен икономист на СБ и Нобелов лауреат Джоузеф Стиглиц твърди, че именно политиката на „Вашингтонския консенсус” е провокирала азиатската финансова криза от края на 90-те (както впрочем и тази в Русия). На свой ред, италианският социолог Джовани Ариги определя това като „натрупване чрез изземване”, посочвайки, че с помощта на финансовите кризи и дефолти огромни финансови ресурси са били „изземвани” от развиващите се страни, натрупвайки се в САЩ и други развити държави от Г-7. Впрочем, именно в тази връзка, известният американски проповедник и борец за граждански права Джеси Джексън посочва, че „Империите отдавна не използват куршумите и камшика, а вместо това разчитат на СБ и МВФ” –
   http://venziko.blog.bg/biznes/2012/10/04/kak-i-zashto-vyznikna-ikonomicheskata-organizaciia-briks.1005985

    1. Двигателя е повреден умишлено – нещо като организирани престъпни групи ””Почти 30 години светът се е возил на кола с повреден двигател. Неговата подмяна означава принципно изменение на всички институции в икономиките по света, изградени за последните десетилетия.Това не е рецесия, това е системна криза.” – http://www.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt–v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza,92906/

     1. ‘Икономисти днес са категорични, че с фалита през 1996 г. на 16 банки е завършила първата фаза на натрупване на капитала у нас. Изчезналите тогава пари после бяха вложени при вторичното разпределение на капитала при приватизацията. Така на практика материални активи за 35 милиарда долара бяха обсебени и разграбени за 1 милиард долара.”’ – http://frognews.bg/news_22026/Bankov_oktopod_skrit_v_sekretniia_doklad_Dobrev/ – един от коментаторите ”Умен, 11/04/2010 – 15:09 ” го е казал – ”Те взеха заеми, обърнаха ги във валута, предизвикаха хиперинфлацията, и после върнаха парите в девалвирани левове. От разликата купиха практически всички предприятия, терени, гори на България, а Костов услужливо им я продаде за 1 милиард евро. ”

 9. Пиша и слагам нет-адреси защото хората трябва да знаят ,че идват 3 -планетарни катастрофи по едно и също време – http://darikfinance.bg/novini/89823#comments

  Пиша ако мога да информирам 10 човека и те по 10 и т.н. аритметична прогресия за взимане на информирани решения защото не се знаят основни неща.
  В коментарите надолу съм дал нет-адреси и знам ,че информацията е много и в различни науки но истината трябва да се знае.
  И на първо време ,че 80% от кислорода на Земята идва от фитопланктона и скоро гледах снимки на NASA от космоса как намаля синьо-зеленият планктон.
  Освен ,че ние около 7 млрд. се нуждаем от кислород трябва да се знае ,че за изгарянето на 1 литър бензин,нафта са нужни 13-15 кубика въздух а при пълен форсаж на самолетните турбини за 1 секунда минава 3000 кубика въздух т.е. на първо място трябва да опазим водораслите в океаните.
  За пчелите е същото защото опрашват растенията т.е.ако изчезнат умираме от глад.

  При икономиката е най-лесно чрез държ.банка се стимулира селското стопанство и т.н. защото при 90% внос на хранителни стоки у нас нали се сещате какво ще стане ако скочат цените.
  Икономиката като стратегия е много просто нещо – потребление на произведено у нас защото това означава ,че някой някъде работи и плаща здравни и т.н. осигуровки и данъци и има пари за потребление т.е. парите се превъртат но когато се купуват чужди стоки се стимулира чужда икономика.
  Трагично е да внасяме 90% от храните при факта ,че можем сами да си го произведем с което се отварят много работни места.
  Оня ден ги слушам по ТВ ,че сме вкарвали пилешко с 20% вода само,че вода е условно казано зашото тази вода е вкарана с химия на микро ниво.
  Незнам защо се приема ,че всички директиви на ЕС са правилни и като цяло ЕС е 51% добро но има много измами и лобиски директиви и трябва да се борим в смисъл да им го показваме и доказваме.

 10. Снощи изпуснах дискусията по БНТ-1 с проф.Дуранкев но днес е гледах – http://gord.bg/bg/article/id/1699

  Повечето неща съм ги писал преди 1-2год. на Мин.съвет и имам входящ номер и по същество – основното е държ.банка за селското стопанство но и определяне на печалбата като такситата т.е. щом изкупуваш млякото на 0,50лв. може да го продаваш до 100% надценка т.е. 1лв. и т.н. фиксирани надценки за прекупвачи и кас.апарати за количество и цена на предадено мляко.
  Писах и за измамите на митниците как се декларира внос на дини и пъпеши на цена 0,02лв. и пак е просто – може да се продават с 100% надценка и т.н.
  Има и друг начин – няколко села правят юредическо лице и затварят кръга в смисъл производителите стават и преработватели т.е. без посредници.
  В Париж може да се продават плодове и зеленчуци само ако са произведени в периметър 100км.
  Има много ”тънкости” но основата е 5-8% от бюджета за държ.банка за селското стопанство ,саниране и топла вода от слънцето и т.н. тънкости.
  70 000 млекопроизводители с 1-2 до 10 крави до края годината трябва да станат 1 категория и отделно ”нитратната” директива на ЕС за фекалиите и трябват 20 000лв.
  Индия иска наши млечни продукти а пазарните ниши в ЕС са био-храни и т.н.

  Основното е потребление на произведено във България и на първо място са хранителните стоки и т.н. до автомобилни гуми т.е. от стоки първа необходимост до стоки които се купуват винаги.
  Като казвам ”made in BG ” имам предвид ,че MICHELIN може да отвори завод у нас и имахме прекрасни ВИДА-спорт.

 11. Положението е много сериозно даже страшно защото идват 3 – планетарни катастрофи по едно и също време ,и може да се справим ако сме информирани и обединени.
  Написал съм толкова много коментара защото мнозинството не знае елементарни неща – от къде идва кислорода на Земята ,че без пчелите умираме от глад ,че въгл.двуокис не е опасен газ а метана(СН4).
  А финансовите измами се оправят най-лесно : забраняват ошфорките въртящи 32трлн.$ и регулации на сивото банкиране за 67трлн.$ ,и Ромпой оня ден каза ,че ЕС губи 1 000 000 000 000трлн.евро от данъци но избегна да каже от сива икономика или ошфорки , и според мен нямаше предвид ошфорките.
  Положението е страшно щом и шефката на МВФ го загатна ”Светът има нужда от реформа, дори и ако има силно противопоставяне от страна на бизнеса.Трябва да стигнем до корена на проблема с всеобхватна и ясна регулация”, категорична бе Кристин Лагард – http://economic.bg/news/18269/1/1/Lagard-Bankite-sa-po-opasni-otvsyakoga.html

  За изчерпаемите енергийни източници(нефт,газ,въглища и уранова руда) пак е лесно ако се вземат спешни мерки и т.н. съм написал основните неща в коментарите.

  Знам ,че нещата за които пиша са в много области и на науките но това са фактите като не се забравя ,че водата(Н20) също е изчерпаем източник.

  1. колко вода има – http://www.greentech.bg/?p=28459 т.е. да е пазим чиста а не да се слагат 600 химикала за фракинг и добив на шистов газ което е престъпление срещу човечеството.
   За производството на една ябълка са нужни 70 литра вода – http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=873956
   ДА ПАЗИМ ВОДАТА ЧИСТА защото ще стане страшно

 12. Професорът само повтаря неща, които всеки знае – населението на света расте, а ресурсите намаляват. И какво предлага той самият в крайна сметка? Нищо. Само описва проблема. Ами то не е нужно да си професор, за да опишеш нещо, което всеки знае.

 13. Радослав съмнявам се ,че ”всеки знае” и според мен 90% незнаят за какво става въпрос – по-важното от всички науки.
  Аз пиша толкова много коментара с цел да споделя наученото с годините и ако мога да науча 10 човека и те още 10 ,и т.н. аритметична прогресия.
  На пръв поглед са малки неща пчелите и фитопланктона(водораслите) но без тях умираме.
  Идват 3 – планетарни катастрофи и може да се справим ако сме ИНФОРМИРАНИ защото в планините от информация има и много невярни неща.

  1. Ето данни на европейската комисия за ЕНЕРГЕТИКАТА – http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/energy2_bg.pdf

   Документът предупреждава, че зависимостта на Европа от внос на енергия се е увеличила през последните две десетилетия и се очаква да нарасне до 80% от нефт и газ до 2035 год.

   Глобалното търсене на енергийни ресурси ще нарасне с повече от една трета до 2035 г, като 60 процента от този ръст ще се пада на Китай, Индия и Близкия изток.

 14. Храбър Въжаров Лекцията не е за академични икономисти, а за икономисти от улицата. Фактът, че е изнесена в Конферентната зала на УНСС, не означава, че е научна. В УНСС преподавателското звание “професор” , благодарение на правителството на Борисов, се раздава на килограм. В УНСС има преподаватели, но не и учени-икономисти! “Безкраен икономически растеж” е скудоумие от типа на “дървено желязо”. И това е така, тъй като икономическата система е синергетична система! Блаженни са веруищите в г-н Дуранкев. Менторът Кръстьо Петков оставям настрана – той е социолог, а по икономика е обут толкова, колкото Николай Колев-Босия.
  преди 2 часа · Харесвам

  Храбър Въжаров Пропуснах да отбележа, че лекцията бе една от въдиците на предизборната кампания на Дуранкев за премиер, а на Петков – за дупутат. За ползването на Конферентната зала на УНСС не е била платена и стотинка.
  преди 2 часа · Харесвам

  Храбър Въжаров Накратко: селски хитреци. И политически трупове.
  преди 2 часа · Харесвам

  Храбър Въжаров И двамата по времето на комунизма обладаха науката, но и до днес не са я оплодили. По съвсем обективна причина, наречена неможене.
  преди 2 часа · Вече не харесвам · 1

  Храбър Въжаров И нещо, което не е тайна в академичните среди: и двамата станаха професори с метода на вмирисаните седалищни части на чиновника “Copy – Paste” (Открадни – Премести).
  преди около час · Вече не харесвам · 1

  Храбър Въжаров Що се отнася до любимата Ви тема за парите, не съществува общоприета за тях дефиниция. Няма обаче спор сред професионалните икономисти по това, че парите са икономическо благо.
  преди 21 минути · Харесвам

  Храбър Въжаров Ключът на т.нар. от Маркс загадка на парите е обстоятелството, че предпоставката на парите като понятие и емпирика е елементарното математическо понятие “число”.
  преди 11 минути · Харесвам

 15. Щом агент “Еленко”взима пръв думата, чакайте промени кога цъфнат на дедо налъмите

 16. Проф.Боян Дуранкев го каза хубаво но се иска сериозни познания в много области на науките ,и имаше някои неточности – от къде идва кислорода на Земята.

  Ще го кажа в едно изречение – ако всички държави имат 3% ръст на БВП всяка година ще трябват 2-планети като Земята като енергийни източници/нефт,газ,въглища и уран/ още около 5млрд.потребителя,консуматора и досега вървяха нещата защото се експлоатираха,ограбваха другите държави.

  Дал съм нет-адреси за по-важните неща в около 10 коментара отдолу но ето и един хубав анализ на Rex Weyler, съосновател на Greenpeace International – http://greentech-bg.net/?p=2147

  Преди седмица Херман Ван Ромпой призна ,че ЕС губи 1 000 000 000 000трлн. евро само от ошфорките и още 2,1трлн. от сенчестата икономика като 60% от тези 2,1трлн. са от недекларирани доходи на физически лица.

  1. Идват 3 -планетарни катастрофи по едно и също време и в коментар №5 тук – http://darikfinance.bg/novini/89823#comments съм написал за какво става въпрос и как се ограбват хората на световно ниво и в РБ-я и стратегии как да се оправят нещата.

   В другите коментари съм писал за крушките – убийци

 17. Много слаба лекция изпълнена неадекватни опити да се адаптират с остарели схващания към така или иначе, не напълно разбраният от тях световен икономически модел създаден, за глобално поробване и колонизация.

 18. Всички сметки и оправдания на десните – комплексарите, егоистите, са чист фашизъм. Сега е времето на фашизма.

  джунгла-религия-общество-труд-капитал-власт-фашизъм-революция-демокрация-средна класа-безкласово общество-рай

 19. Лекцията на професора само демонстрира неговите “табута”. А за така наречените технологични зони говори далеч по интересно един друг. Там иде реч и за Ротшилите и долара и т.н.

  Само че е на руски ;-).

  http://www.youtube.com/watch?v=wWBigEuZudE

 20. Ето ви и една технология на 21 век, човека начело на компанията е бившия тек-бос на-аааа Голдман-Сакс. Първия компютър е платен от Локхийд-Мартин,(Ф22 нали знаете :-)).

  http://www.youtube.com/watch?v=fArXhQBLDWE

  http://www.youtube.com/watch?v=BImU-Brsv80

  А политиците винаги ще искат да се возят на гърба на хората занимаващи се с рисърч.

  Ето ви и човека поставил основата, за да се стигне до този компютър ;-).

  http://www.youtube.com/watch?v=IEke9lZJ-JY

 21. Поне във филма за Безкрайноста квантовия математик Файнман побеждава счетоводителя ;-).
  http://www.youtube.com/watch?v=Ofb0BlBVOGE

  Когато, счетоводителите, па били те и професори, говорят за безкраен растеж във физическа(ограничена) среда ,поне малко ми се ще да погледнат как работи квантовата математика и съответата квантовата физика.

  http://www.youtube.com/watch?v=SczraSQE3MY

  И ако префразирам приписваната на Файнман фамозна фраза за икономисти то вероятно тя би звучала така ;-).

  Счетоводството(Математиката) се отнася към Икономиката(Физиката) като мастурбацията към секса 😉 !

  П.П. Интересно е дали в друга паралелна вселена квантовия физик не спори със счетоводителия за безкрайноста на растежа и неговите форми ???

 22. Здравейте,

  Скъпи приятели, там ви е необходимо за заем или се търси начин да се получи един, или може да бъде ви търси помощ от банката поради лошо кредитната ви състояние и те са откажат да дадат и сега смятате, че всяка надежда е загубена , No скъпа надеждата не е загубена ……. Дойде е място, на решение на всичките си притеснения и тревожност. Ето плановик капитана Uda Micro Fine Company кредит Plc .. Ние предлагаме на нашите заем с лихва 2% ставка на всеки, дали лицата фирма или фирми колко можем да разчитаме! можете да се свържете с нас на адрес: (udamicrofineloancompany@gmail.com) за лесен и надежден заем, наш дълг е да ви помогне да излезем от ситуацията и да се сложи край на тревога и безпокойство …. Мото: Няма нищо невъзможно за Бога да направи.

 23. Темата на лекцията е интересна. Дуранкев говори добре. Проблемът е, че някак му липсва ерудиция – нещо непростимо за професор. Съмнителните му твърдения в областта на историята(по времето на Римската империя нямало хора над 24 години?!), липсата на източници за изнесените статистики(в които и публиката си позволи да изрази съмнение), необоснованите противоречиви доводи, които предлага(български и руски учени били доказали, че нерегулираната икономика е неефективна), силно уронват доверието във всичко казано.
  Що се отнася до “математическите формули”, споменати в текста под видеото, става въпрос за обикновено умножение 🙂
  Заслужава си да се изгледа, за да се добие представа за нивото на подготвеност по тези глобални въпроси на един от смятаните за най-добри преподаватели в университетските среди в България.

 24. Този професор да отиде и да си провери фактите първо и после да приказва. Много теория, малко мисъл и анализ. Не мога да му изслушам промивките от начало до край, но например:
  Хората едно време мрели като мухи на по 20-25 годишна възраст – долна лъжа! Средната продължителност може и да е била такава, но едно на 3 новородени е умирало преди да навърши 1 година. Още едно е умирало преди пълнолетие. Около 1 на 3 е доживявало до пълнолетие. Като се вземе средно, може и да идва до 20-25 години очакване за продължителност на живот при раждане, но е имало достатъчно оцелели баби и дядовци.
  Имало е болести, смърт при раждане, войни и смъртността е била висока, но тези, които са оцелявали, са живели поне до 40-50 годишна възраст и това през прасторическите времена. Тук наблизо има едно проучено селище – изолиран хълм с останки от жилища на 5000 г. и са изследвали скелетите на 128 жители. Бебетата са ги погребвали в гърнета в стената. Има и скелети на по 50 години. Относно по-новата история, една статистика на средната продължителност на живота на американските президенти от 1789 г. насам показва, че, ако се изключат убитите, умрелите от естествена смърт са живели над 70 години средно. Някои са доживели и до над 90 годишна възраст.
  А относно перспективите хората да живеят все по-дълго… Още една голяма лъжа. Гледайте например филма Fed Up. С храните натъпкани с голямата химия, с водата с хлор и флуор, и т.н. остатъчни химикали и хормони и замърсен въздух /+ алергии/, все повече млади хора си отиват млади. А вие чакайте да се пенсионирате скоро на 67 години! И новата бодра смяна работещи тогава да внася осигуровки и вие да си получавате пенсията…
  А относно ограничеността на човеко-часовете… При достигаща до 27% безработица в страни от ЕС за каква ограниченост на този ресурс става дума? Вече почти цялото производство е изнесено в Китай, Индия, Бангладеш… Милиард+ роби работят през клонящ към безкрайност брой човекочасове, за да задоволят ненаситната консумация на самозабравили се, зомбирани био-роботи.
  Преди човек да говори и да “учи” останалите, трябва и да помисли и да си подготви домашното.

 25. Имате ли нужда от спешна финансова кредит кредит?
  * Много бърза и незабавна трансфер към банковата си сметка
  * Възстановяване започва осем месеца, след като получи парите
  банкова сметка
  * Ниска лихва в размер на 2%
  * Дългосрочен погасяване (1-30 години) Дължина
  * Гъвкави условия по заемите и…

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

SuperWebTricks Loading...