Силата на общността / The Power of Community (2006)

Силата на общността: Как Куба преживя петролната криза / The Power of Community: How Cuba Survived Peak Oil (2006)
Документалният филм “Силата на общността” е вдъхновен, когато Файт Морган и Пат Мърфи предприемат пътуване до Куба през август 2003 г. Същата година Пат е започнал да изследва и да говори за скорошното достигане на връхната точка в производството на петрол в световен мащаб. През май Пат и Файт присъстват на втората среща на Асоциацията за изследване на петролния и газовия пик – европейска група на геолози и учени, която прогнозира, че човечеството е в опасна близост до изчерпването на половината от световните петролни ресурси.
Когато научават, че Куба е загубила над половината от вноса си на петрол след разпадането на Съветския съюз през 1990 г. и е оцеляла, двамата искат да видят как е успяла да го направи. През лятото на 2003 г. посещават редица градове в Куба и намират, че това, което кубинците наричат “специален период” е нещо поразително. Файт решава, че трябва да документира случилото се в Куба, за да остане свидетелство за направеното.
И двамата искат да научат повече за прехода на Куба от големи земеделски стопанства, зависещи от изкопаемите горива за производството на пестициди и торове, до малки органични ферми и градски градини. Страната изживява прехода от силно индустриализирано към устойчиво общество. Куба се превръща за тях в жив пример как една страна може да се справи с това, с което всички ние рано или късно ще трябва да се справим – загубата на ограничените ресурси от изкопаеми горива.
През есента на 2003 г. Пат и Файт имат възможност да се върнат в Куба, за да проучат нейното селско стопанство. Това се превръща в едно прекрасно пътуване. Обикалят целия остров и се срещат с много фермери и градски градинари, с учени и инженери. Това е повече, отколкото са се надявали. Започват да набират средства за трето пътуване, за да снимат в Куба. Привличат към каузата и Грег Грийн – режисьор и оператор на документалния филм “Краят на предградията”, който също е приютен в сайта ни.
“Силата на общността” е готов през 2006 г. и е отличен с множество награди. Целта на филма е да даде надежда на развития свят, който скоро ще се изправи пред последствията от изчерпването на петрола, и да премахне предразсъдъците в съзнанието на американците спрямо кубинския народ, показвайки го такъв, какъвто е. Създателите на филма го постигат, като показват хората, разказващи своите човешки истории пред камерата.
Това е история за тяхната всеотдайност към независимостта, история за триумфа над несгодите, история за сътрудничеството и надеждата.
Няколко кубинци изразяват убеждението, че живеейки на остров с неговите природни граници, за тях е било по-лесно да осъзнаят, че природните ресурси са ограничени. Всички, работили по създаването на лентата, се надяват, че виждайки този филм хората ще погледнат на света, в който живеем, като на друг, много по-голям, остров.

Натисни ТУК с десен бутон, за да свалиш субтитрите
Натисни ТУК с десен бутон, за да свалиш филма

(Видяно 291 пъти, 1 посещения днес)

Подобни филми

Видеото е включено в следния канал:

коментар (2)

 1. Не знаех ,че Картър още 1980год. е изготвил доклад и според мен се прикриват фактите с цел извличане на максимални печалби от петрола и ”кой уби ел.колата” – http://star05.net/videogallery.php?video_id=82

  Хората трябва да знаят ,че може да се трансформира финансовата система ,транспорта и енергетиката – парите и технологиите ги има

  Аз не откривам “Америка и топлата вода“ а просто “нареждам пъзела“ и ”бия камбаната” защото трябва да се почне веднага трансформацията

  1. Пратил съм отворено писмо до всички държ.институции у нас и в ЕС ,и до 766 европ.депутати – http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972

   На мен може и да не ми обърнат внимание държ. институции но ако 1000 или 10 000 или 1 000 000 граждани на ЕС и света поискат сметка какво се прави по въпроса няма как да не обърнат внимание – ”Съединението прави силата”

   Хората трябва да знаят истината и да изискват от политиците и т.н. държ. институции да решават проблемите защото са много и големи – СТРАШНИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

SuperWebTricks Loading...