ИЗБЕРЕТЕ ЕПИЗОД:

ТПТИ – Новото робство, част 1 (2014)

С участието на

Предаване с участието на Ваня Григорова и Мариана Христова.

Пети кръг от преговори по Трансатлантическото Партньорство за Търговия и Инвестиции – Кирил Ценев
На 23 май приключи едноседмичният пети кръг от преговори по Трансатлантическото Партньорство за Търговия и Инвестиции
Преговорите се състояха във Вашингтон при закрити врати. Клаузите му са класифицирани като „държавна тайна“ от страните участнички, но не са тайна за няколкостотин корпоративни лобисти, конституирани като „търговски съветници“ към Търговската Камара на САЩ, които се ползват с привилегирован достъп до документите по споразумението.
Въпросите за търговските тарифи бяха на заден план в този кръг от преговорите. Най-общо тарифите са сравнително ниски. Страните преговаряха основно по намаляване на регулаторните „бариери“ пред трансатлантическите инвестиции. Включително тези „бариери“ отнасящи се до опазването на околната среда и опазването на общественото здраве, до климатичните промени и вредните емисии, до ГМО-продуктите и културите, до токсичните химикали, използвани в земеделието и в технологията „хидрофракинг“.

Ето някои от заплахите за регулаторните защити , които ТТПИ би донесло в чувствителни за обществеността сфери :

Износ на изкопаеми горива и фракинг
Бумът на петролната и газовата индустрия застрашава климата. Напук на опитите да бъдат ограничени въглеродните и метановите емисии в атмосферата, международните споразумения за „свободна“ търговия насърчават тези презокеански доставки и консумацията на техните деривати.
Ние вярваме, че е необходим съвсем различен подход, който да позволява по-строги регулации и ограничаване на вредните емисии от страна на суверенните страни.
Ние осъждаме изказвания като това на Майкъл Фроман /търговски представител на САЩ/, в което оспорва директивата на ЕС по отношение качеството на горивата. Тази дикерктива би ограничила доставките на канадски нефт, добит от нефтените пясъци, какъвто ще тече по все още непостроения нефтопровод Кийстоун ексЕл.

На 19 май „изтече“ драфт от текстове по въпросите на енергетиката. Анализ на текста , направен от европейски неправителствени организации като Power Shift и Sierra Club, показва, че предварителното предложение от страна на ЕС цели “да увеличи вноса на изкопаеми горива от САЩ“.
“Това предложение разкрива двулично противоречие между обещанията на европейските представители , които уверяваха , че „ще бъде направено всичко, за да бъде защитен климата в процеса на тези преговори“ и споразуменията за инвестиции , които биха съсипали климата на планетата“ – заяви Peter Fuchs, изпълнителен директор на PowerShift.

Търговски трибунали
Възможността международни корпорации да заобикалят нашите съдилища ни оставя без защита

Американският търговски представител Фроман настоява за глава „инвестиции“ в ТПТИ, която би позволила на корпорациите да съдят правителствата на засегнатите страни за милиарди долари пред тричленен състав от корпоративни адвокати в едноинстанционно производство без право на обжалване – „в случай, че регулации за защита на околната среда или общественото здраве противоречат на очаквани бъдещи печалби“. Именно такива регулации са процедурите по задължителни ОВОС в населените райони, вододайните зони и защитените територии , както и мораториумите върху фракинга). Това би ограничило възможностите за въздействие на правителствата по опазване на околната среда.

Токсични химикали
ТПТИ застрашава строгия подход на Европейския съюз относно регулациите на опасни химикали с цел опазване на общественото здраве (REACH). Ако Съвета по химия на САЩ постигне своето, преговорният процес може да „хармонизира“ европейските регулации върху химическата индустрия и търговията с химически препарати , така че да пасват на американските федерални такива, писани от лобистите на химическите компании в Конгреса на САЩ, по-специално печално известния Toxic Substances Control Act.
Това означава по-слаби и удобни за заобикаляне правила по отношение на химикали свързани с рака на гърдата, аутизма и безплодието, като Бисфенол-А и хербицида раунд-Ъп (Глифосат), както и вредните за пчелите неоникотиноиди на Байер и Сиджента понастоящем временно забранени от Европейската Комисия, за което решение доскоро се водиха дела пред Световната Търговска Организация. Ако ТПТИ бъде подписано, тези въпроси ще се решават от тричленен корпоративен трибунал.

ГМО
ТПТИ заплашва да отвори широко вратите пред вноса на американски ГМО семена, породи и продукти в Европа, където пазарът им е силно ограничен от европейски, национални и регионални регулации, забрани и мораториуми. Етикетирането засега е задължително, отглеждането им в близост до защитените територии и фермите на биоземеделците на много места, включително в България, е забранено. ТПТИ би позволило на корпорации като Монсанто да съдят европейските държави и отделни фермери, да искат премахване на задължителното етикетиране, да атакуват тези забрани и да претендират за „пропуснати ползи“ в случай на замърсени с ГМО-полени реколти.

Генни патенти
Опасяваме се, че в процеса на преговорите по Трансатлантическото Партньорство за Търговия и Инвестиции ще бъдат предложени същите правила, които американските представители успяха да наложат в процеса на преговорите по Транс Тихоокеанското Търговско Партньорство – а именно- защитата на интелектуалната собственост покрива и налага патентно-лицензионен режим върху растения, породи животни и други живи същества. Ние настояваме за забрана на патентоването на гени, която да включва и човешките гени, и всички гени, които съществуват в естествените живи организми на планетата. Монопол на корпорациите върху използването на части от генетичен код, който е еволюирал по естествен път и е част от нашето общо природно и човешко наследство, патентоването и лицензирането на гени е изначално рисковано и неморално.

Безопасност на храните и хранителна независимост
Индустриалните и корпоративните лобисти призовават клаузите на ТПТИ да улеснят неимоверно процедурите по оспорване на на стандартизацията на хранителните продукти и регулациите, защитаващи здравето на хората и животните. Европейските компании се мъчат да премахнат американските стандарти за фуражите въведени след епидемията от болестта“луда крава“ по отношение на съдържанието на трупно и костно брашно, но от друга страна американските агрокорпорации имат още по- големи амбиции да намалят или да премахнат европейските стандарти върху храните, отнасящи се до обработените с белина пилета ,съдържанието на хормон на растежа във вносното говеждо месо и месото, произведено чрез други стимулатори на растежа.
Дори конкретни европейски стандарти върху храните /като нивата на хормона на растежа в говеждото месо/ да бъдат гарантирани във финалната версия, тяхното прилагане ще бъде препятствано, тъй като формулировките се поддават на разни интерпретации. Евентуалното им допълване ще е неимоверно затруднено и дори невъзможно, защото всяка една промяна ще трябва да бъде одобрявана от членовете на двустранна работна група на високо равнище.

Във всеки случай КАК можем да бъдем сигурни, че САЩ няма да наложи корпоративен диктат върху народите и гражданите на Европейския Съюз по тези и други „технически “ подробности, след като обсъжданите текстове са засекретени?

Зелените настояваме за незабавно разсекретяване на целия преговорен процес и замразяване на преговорите, докато гражданите и гражданските организации от двете страни на Атлантика не се запознаят със всичките детайли на предлаганите текстове. Настояваме също така лобистите и корпоративните представители да бъдат изключени от преговорния процес между представителите на страните. Те са лично заинтересовани от печалбата от премахване или компрометиране на нетарифните регулации от двете страни на океана, гарантиращи опазването на околната среда и здравето на хората.

Защо е цялата тази секретност, ако нямат какво да крият? Защо представителите на едрия бизнес са привилигировани в качеството си на консултанти, а представителите на гражданското общество са дискриминирани?

„Свободна“, но само за корпорациите, търговия не означава „честна и почтена“ търговия при справедливи правила и зачитане на правата на хората и суверенитета на народите. „Премахване на бариерите пред инвестициите“ не означава опазване на околната среда, хранителната независимост и екологично-отговорни инвестиции. Подготвяно по този начин и в този му вид това споразумение между САЩ и страните от Европейския съюз е неприемливо, непочтено и опасно за свободата, независимостта и правата на гражданите.

Кирил Ценев е автор на превода с изменения и допълнения. Оригиналният текст е достъпен тук: Corporate capture: Europe trade talks threaten environment
Автори са „Приятели на Земята – САЩ“.

Източник: Солидарна България

Подобни филми

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×