Урок (2014)

Това е история за провинциална учителка, стиснат банкомат и рутинна жестокост. За инатливата женска почтеност. Впрочем истинска.
Трюфо твърдеше, че Земята се върти от краката на милионите жени, които я задвижват. Сред тях и изранените от асфалта пети и подутите от токчетата глезени на задлъжнялата даскалица от филма на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, която влачи на гърба си капитулиралия си мъж. Детето си. Плюс още двадесетина други, които се мъчи да възпитава в почтеност.
„Урок“успява в най-трудното: да драматизира баналната безизходица на анонимния човек със силата на киноезика и актьорската автентичност.
„Урок” връща достойнството на българското кино. С честността, на която вече не вярвахме, че сме способни. И с много награди, от фестивалите в Сан Себастиан, Варшава, Токио, Солун, Анже, Куенка в Еквадор и Гьотеборг.
Българският филм, който не бива да пропускате.

 

„Урок“, България-Гърция, 2014, 105 мин
Режисьори – Кристина Грозева и Петър Вълчанов
Сценарий – Кристина Грозева и Петър Вълчанов
Оператор – Крум Родригес
В ролите – Маргита Гошева, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Иван Савов, Андреа Тодорова, Иванка Братоева
Продуценти – Кристина Грозева, Константина Ставриану, Петър Вълчанов, Рена Воугиокалу, Магделена Илиева
Продукция – Abraxas Film, Graal Films

Подобни филми

Коментари (1)

  1. Поредната българска простотия…… Къде беше този обир на банка, че нещо не видяхме… Няма такива лихвари и колектори, що за цървул е тоя баща, такъв баща няма! Изобщо след 90-та година киното ни е на абсолютно аматьорско ниво! Пълни аматьори!

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×