Анализ на сигурността в електронната избирателна система на Естония (2015)

Американският професор по компютърни науки Алекс Халдерман споделя своя опит в изследването на системи за електронно и интернет гласуване, показвайки ни техните пропуски, уязвимости и в крайна сметка – ненадеждност.

Харесахте ли публикацията?
Подкрепете ни, за да продължим да превеждаме документални филми по важни социални тематики!

Подкрепа за dokumentalni.com

1.256€ дарени от 5.000€
Изберете начин на плащане
Вашите данни

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране.
Terms

Обща сума: 10,00€ на месец


Подобни филми

коментар (18)

 1. Добре де, да приемем, че се въведе интернет гласуването като единствено валидно, тогава така наречените ни „представители“, няма ли да се окажат напълно излишни за обществото, след като ще може всичко да се обсъжда и гласува чрез Интернет…

  1. Аз нещо очевидно не разбирам??? След като със статията си господин Гаджоков уверявате, че пропуските в Естонската система са поне 10 . При положение , че обяснявате колко са елементарни пропуските, за каква сигурност говорим въобще, още повече знаем , че ако естонците са допуснали 10 то ние навярно…

 2. Ако си гласувал класически, програмата ще ти забрани ли да гласуваш. И обратно,секцията ще знае ли че си гласувал електронно. ДВДто с резултатите без имената на хората, кой гарантира че той е автентичен? Какво като ти казват за кой си гласувал, важното е какво има в дискът накрая. не е подробност пр

 3. Вотът електронният зависим ли е от някого? Маже ли екипът от специалисти провеждащ вотът и системата, да повлияят на вотът, ако Е ДА?? ЗНАЧИ ТЕ СА МОНАРСИ, ИЛИ СЛУЖИТЕЛИ НА МОНАРХЪТ!

 4. Предлагал съм машинно гласуване в защитна кабина, с ръкавица трудно подвижна,камери на всяка партия в кабинката да виждат само резултатът, и ръката и човекът зад размазващо образът стъкло. Е, по сигурният от сега, вот.

 5. Сега ми хрумна и как да се гласува по интернет. Просто влизаш по Скайп, показваш си личната карта, и разбират от избирателната комисия че имаш право на глас, и те те прехвърлят на камера в кабинка където само ти виждаш коя партия на кое число отговаря за моментът, минута примерно и всичко се мени.

 6. Казваш на микрофонът че си избрал, и казваш числото, като екипът в избирателната скайп комисия го въвеждат. Като всяка партия и сдружение да наблюдават този процес, за да има честност. Но, не е подробност принудата и покупката на гласоподаване…

 7. Аз също за сега съм против електронното гласуване, макар че много ми се иска да ползвам това удобство. НО !!
  НО, този лъже като циганин и се изказва ужасно некомпетентно(доста навътре съм с материала и програмирането) . Този човек изрече куп лъжи и манипулации относно почти всичко което каза.

 8. Продължавам си коментара. Не знам кому са необходими такива лъжи, като изречените в този клип, даже нямам идея, колко неграмотни хора трябва да е събрал, въпросния „специалист“ на тази конференция, та даже и да му ръкопляскат за веселата историйка, която разказа.

  1. Приятелю, бедна ти е фантазията за това, колко прав е човека. Той умишлено насочи презентацията към възможностите за манипулация на резултата извън софтуерното и хардуерно решение. Наблегна на човешкия фактор и това, че за сега няма начин да се избегне човешката грешка в процеса на обработка.

  2. Може ли пример за една лъжа, която казва?
   Преводът на лекцията е проверен от ИТ-специалисти.

 9. Електронното гласуване има смисъл само като постоянно директно управление, а не като избори за управляващи.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

SuperWebTricks Loading...