Във фабриката / In fabbrica (2007)

Прекрасен документален филм на италианската режисьорка Франческа Коменчини. В него се проследява историята на труда в Италия след Втората световна война до днес. Засегнати са темите за емиграцията, работническите борби, синдикализма и организираните стачки.
Подплатен с кадри и интервюта, реализирани от 50-те години насам, филмът се опитва да обрисува цялостната картина на индустриализиращата се Италия. Описва се възникването на класово съзнание, инструментите, с които то бива унищожено през 80-те години и постепенната загуба на отвоюваните преди това работнически права.
Една безкрайно интересна глава от европейската история, която и до днес остава мистериозно забулена за българското общество.

Подобни филми

коментар (7)

  1. Как свободата на пазарът, ще спре частните медии да владеят първата власт, или първата власт да ги владее чрез пари за реклама, и частните фирми да купят медиите, като рекламират там – дори без да имат нужда, като Каолин и Прешъс металс. Адам Смит, пише ли каква конкуренция има, когато търговците…

    1. Адам Смит, пише ли каква конкуренция има, когато търговците продават само рекламирана стока и когато най-богатите фирми купуват търговците и конкурентите.

  2. Какво пречи на частният бизнес и хората да имат държавата която искат да имат. Пречи им олигархията, а тя е следствие от неравенството. И ще е така, докато има неравенство.

  3. Ако заместищ хората с роботи, еднакви, пак няма да има равенство. Защото и машините нямат еднакви условия и поддръжка. Един от еднаквите роботи, може да попадне на нова информация или находка, и това да го издигне до цар.

  4. Моля, дайте връзка за сваляне, филмът е интересен.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

SuperWebTricks Loading...