ИЗБЕРЕТЕ ЕПИЗОД:

Тежестта на оковите – 1 / The Weight of Chains 1 (2010)

„Тежестта на оковите“ е канадски документален филм с критичен поглед върху ролята на САЩ, НАТО и ЕС в трагичния разпад на мирната и просперираща някога държава Югославия. Филмът, изобилстващ от редки записи, непоказвани преди пред западна аудитория, е креативно представяне на причините, поради които Западът се намесва в югославския конфликт, включващо внушителен списък на интервюта с академици, дипломати, хора от медиите и обикновени граждани на бившите югославски републики. Филмът показва и положителни истории от югославските войни – помагащи си хора, без значение на техния етнос, истории на храброст и саможертва.

Подобни филми

Коментари (14)

  1. Видяхте ли,че историците бяха със сръбски имена.Сръбски емигранти именовали се историци и леещи жал по Югославия.Че всеки,които искаше да се бие чукалата от нея трябваше задължително със кръвопролитие да стане.С изключение на Македония,която все още си е сръбски сателит и все такъв враг на България.Като ми заплаче някой за тоталитарна система и се чудя да се смея ли да плача ли и аз.

    1. Много правилно. Гледах филма до 10:46 минута:“ Македония е разделена между българи и албанци“. Как не ви е срам!
      Имам голям респект към dokumentalni.com, но този филм е абсолютна фалшификация и апелирам към модераторите на сайта да бъде премахнат незабавно !

  2. Да направя забележка, че филмът е 2011 г. Иначе, поздравления за поредния много добър филм, който отваря очите на българите за световната игра, в която се оказва, че сме жертва без дори да си даваме сметка. Остава да се противопоставим на грабителите и да си върнем икономиката, културата и вярата в себе си!

  3. Ние сме в същото положение на абсолютна колония и робско население ??? Но не луд тоя дето яде баницата ….

  4. Гледайки този филм, през цялото време виждах как голяма част от събитията могат лесно да се съотнесат към събитията в България през последните 20-23 години. Макар ние не усещаме тежестта на същите тези окови? Защо го позволихме? Никой от политиците ни няма да даде отговор на тези и на други въпроси.

  5. Разбира се, че и в Югославия изродилата се партийна върхушка, под влиянието на контрареволюцията в СССР, също извърши контрареволюция, която обезсили и смрази икономиката на тази просперираща по време на социализма стрна. Въпреки желанието на част от новата буржоазия да остане независима, по голямата част от нея, в процеса на първоначалното натрупване на капитала, стана марионетна по отношение на чуждите интереси. На едрият американски капитал му трябваше зависима колония, а не конкурент с независим пазар! Тка той приложи старият си начин за завладяване -„Разделяй и владей“, противопоставяйки малцинствата на обединената държава! Това впоследствие го мотивира да нападне Югославия! Президентът Милошевич беше пленен и най-вероятно ликвидиран! Сега Югославия добрува под сянката на капитала и нейните предатели са на власт!

  6. Това обяснение за създаване на Югославия малко не ми изнася- всички са се хванали за ръце и хоп?!!

    1. а защо не покажат филм за това с колко кръв се е създала тази `мирна и проспериращa` държава айде стига глупости всеки представя нещата така както му изнася

      1. И с колко кръв се е създала? Защото всички видяхме с колко кръв беше направена на парчета.

        1. Никаква кръв не се е ляла при създаването на Югославия. Това е станало лесно и безболезнено под егидата на СССР и Сталин, които тогава са супер могъщи. Чети и тогава пиши.

      2. Абе, все големи разбирачи сте. Гледайте как САЩ, НАТО и ЕС манипулират общественото мнение в собствените си страни и си постигат целта да подчиняват държава след държава без оглед на средствата. И всичко тези безобразия задължително са в името на демокрацията и човешките права. Колко пъти трябва да се повтори един и същ сценарий, че да прогледнете? То беше Югославия, то беше Ирак, Афганистан, в момента лошите са Сирия и т.н. и т.н. Не виждате ли, че се повтаря ено и също като схема? Сега наскоро четох, че Сирия била с най-големия запас от химическо оръжие в света! Ако изхождаме от историята с Ирак, най-вероятно ще влязат в Сирия, ще обесят Асад и ще се окаже, че няма такова оръжие… Целта е всички да сме в кюпа. И не забравяйте, че еврейската печатница за пари (Фед) се стреми към световна доминация. Държави, които са извън сферата на влияние на печатницата са „недемократични“ и трябва да се „демократизират“, ако трябва и насилствено.

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×