Дългокрация / Debtocracy (2011)

С участието на

Дългокрация = дългове + крация (власт)
Три са нужните условия, за да може един дълг да се определи като „омразен“:
1. Правителството трябва да е сключило дълга без знанието и одобрението на гражданите.
2. Парите трябва да са използвани за дейности, от които гражданите не са се възползвали.
3. Кредиторите трябва да са знаели за тази ситуация, но да не ги е интересувало.
Гърция и останалите страни от периферията на Европа са пред банкрут. Става дума за държавите-свини (от английски PIGS, или PIIGS): Португалия, Ирлания, Италия, Гърция и Испания.
Но тези дългове трябва ли наистина да бъдат изплащани от народите? Кога, защо и с кого са подписани? Как са използвани тези заеми и в чии джобове са отишли оргомните суми, отпуснати от финансовите институции?
Оръжия, пристанища, магистали, олимпийски игри и други скандали докарват до гладна смърт обикновения човек, докато се облагодетелстват обичайните заподрозрени: големи корпорации, банки и политици.
Изключително интересен е и фактът, че България през последните 20 години предприема всички неолиберални рестриктивни политики, макар да не е притискана от дълговете.
Европейските народи протестират. А къде е нашият?

Подобни филми

Коментари (6)

  1. По голяма глупост ,че частният 36 милиарден частен външен дълг се гарантира от държавата отдавна не бях чувал.Държавата плаща само дъжавният дълг ,който е емитирала под формата на облигационен или инвестиционен заем.ЧАСТНИТЕ дългове към чужбина всяко частно физическо или юридическо лице сам си поема отговорност.Ако аз дължейки на китайски контрагент стоки за 5000$ не им ги платя ,държавата ли ще ги плати на китайската фабрика.Стига сте писали глупости.

  2. Нашият дълг също е омразен, комунистите не са ни питали, раздадоха си ги в куфарчета и кредиторите са знаели това, защо ние и децата ни трябва да ги връщаме. Да направим такава комисия и да го докажем.

  3. Хубав филм – мисля че много приложим и за БЪЛГАРИЯ!!! Дали някой в БГ ще има смелостта да си зададе същите въпроси които си задават и гърците?

  4. Като толкова искат да изкарат някоя държава с голям външен дълг от кризата защо не й го опростят, а ми я вкарват в още по-голям дълг?

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×