ИЗБЕРЕТЕ ЕПИЗОД:

Икономически преглед с Ричард Улф, 2019, м.07, част 1

С участието на

Темите в първа част на юлския брой на Икономически преглед:
– Коментар за парламентарните избори в Гърция.
– Една от най-големите банки в света,„Дойче банк”, обяви, че ще уволни близо 18 хиляди работници и че ще се преструктурира. Какво означава това и какво пропускат да ни кажат официалните съобщения.
– Защо заплатите на най-нископлатените длъжности в САЩ се повишават и какви трикове използват големите компании, за да обърнат това в своя полза, след като не могат да го спрат.
– В какво положение се намира една от най-задлъжнелите държави в ЕС – Италия.
– Има ли наистина социализъм в скандинавските държави и по какво всъщност те се различават от много други.
– Малко за скритата история на една от най-големите фамилни династии на индустриалци в Германия, семейство Квант, чиито наследници днес притежават близо половината акции на компанията БМВ и са едни от най-богатите хора в страната.

Подобни филми

Коментари (3)

  1. Смисълът на прекалените данъци е да не се спестява, а да се влага в инвестиция – да се разширява бизнесът. Либертарианците искат да постигнат инвестиции с намаляне на данъкът. 1944г. паричната маса е ниска заради сривът на банките десетина години преди това фалират заради ниска ликвидност, а големите данъци свиват спестяванията, което увеличава паричната база в обращение.

  2. медии: „През последните две години хората, които имат спестявания са намалели двойно – от 14% в началото на 2010 година до 7 % или 511 000 души в началото на тази година. От седемте процента българи със спестявания пък едва 13 на сто имат депозити над 5 000 лв. или това са приблизително 66 000 души. Преобладаващата част – 46% от хората със спестявания имат спестени суми до 1000 лева, тоест това е 3,22% от населението.“ „90% от населението обеднява или поне спестяванията му не растат и около 10% или по-малко имат растящи спестявания. 75-76% от депозитите са с размер под 1000 лв. В следващия сегмент 1000-2500 лева попадат едва около 8-9% а в следващия – 2500-5000 лв около 5-6% от депозитите. Това означава, че около 88-91% от депозитите попадат в областта под 5000 лв, в която преобладава намаляване на сумите. В най-ниската категория, до 1000 лв, средната сума е около 114 лева, в следващата, 1000-2500 лв средната сума е 1654 лв а в категорията 2500-5000 лв средната сума по депозит е 3648 лв. Разпределение на депозитите при което 75% от тях са със средна сума от 114 лева фактически представлява катастрофа за покупателната способност. Сумата от 114 лева е по-малка от половината на минималната работна заплата. Това е сума недостатъчна за покриване на месечните разходи за ток, телефон, вода и централно отопление в големите градове. За такава ситуация свидетелстват и нароилите се напоследък небанкови кредитни институции“

  3. Но руското правителство не дава добри доходи и пенсии, защото ще имало инфлация? Тоест, населението ще изкупи повече неща които могат да бъдат изнесени, при това на по-ниски цени. Това е икономика на меркантилизмът от преди 500 години, и широко застъпена в бившият соц. лагер, особенно в България, Албания и Румъния. Ами работниците на кафе плантации в Руанда, са убедени, че кафето причинява лоши неща сърдечен удър.. Американците имат минимална заплата 3 долара 1980г., сега е 7,5 долара, на час, а БВП им нарасва 5 пъти. Ако минималната им заплата е според Австралия, тоест 35% от БВП на зает(не-глава), трябва да имат 20 долара на час минимална заплата. п.п – в индия разпенват индигова течност с 5 човека, които си движат бурно краката, окислителен процес, нещо което ще свърши 1кват мотор, или 30кг калиев нитрат, но тези 5 човека са по-евтини.

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×