ИЗБЕРЕТЕ ЕПИЗОД:

Газланд / Gasland (2010)

Филмът на режисьора Джош Фокс разследва задълбочено технологията за добиване на шистов газ и ефектите върху околната среда и живота на хората. Технологията е патент на небезизвестната „Халибъртън“ на Дик Чейни и предвижда забиване на сонда на 2.500 метра в земята, след което чрез хидравличен удар с вода и над 596 химикали, се разцепват шистовите скали и газът се освобождава.
Естествено, никаква технология не е способна да канализира целия освободен газ и той свободно се разпространява в почвата и всички подпочвени води по пътя си към земната повърхност. За капак остатъчните води от процеса се изхвърлят в реките и полетата, като водят след себе си болести и смърт. Отчаянието на жителите в районите за добив на шистов газ е отлично документирано от режисьора, събрал по време на снимките стотици свидетелства.
В САЩ населението води непрекъсната борба срещу газодобивните компании, във Франция технологията се забрани със закон, в България…?!

Натисни ТУК с десен бутон, за да свалиш филма
Натисни ТУК с десен бутон, за да свалиш субтитрите

Подобни филми

Comment (10)

 1. Много добро попадение!
  Браво и благодарности!
  Потресен съм от съдържанието. След такъв филм следват и въпросите към самия мен: А сега какво? Какво трябва да се направи? Защо не го правиш?
  И какво ще стане когато нашите дупедавци разрешат това безобразие и тук у нас?

 2. Разпространявайте го тоя филм сред приятели, че си е е. мамата, както са подписали договор за сондаж в малката ни българия!!!

 3. Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна и околностите! ГОТВЕТЕ СЕ ЗА ЕКОЛОГИЧНА КАТАСТРОФА! С НЕ!ОБРАТИМИ И НЕ!ПОПРАВИМИ ПОСЛЕДИЦИ ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА!

  шистов газ се добива със СЕИЗМИЧНИ !проучвания и сондажи ,след това в пробойните се вкарва вода,МНОГО вода, за да се раздробят скалните породи и газът да излезе на повърхността.За такова нещо се използват между 4 и 19 МИЛИОНА! литра вода на ДЕН !
  да МИЛИОНА и да! на ДЕН !
  Великобритания спря добива на шистов газ, защото той може да доведе до земетресения.
  Франция пък наложи мораториум върху използването на технологията за хидрораздробяването и ще го забрани и със закон! ЗАЩОТО Е ОПАСНО! ВРЕДНО! и с НЕ поправими !!! последици върху околната среда !!!
  Хора,теи американците са били лъгани и убеждавани , че няма нищо опасно в технологията, и на тях са им изтъквани икономическите и политическите ползи от добива на шистов газ, но безвъзвратното унищожение на природата и изобщо на живота в тези райони е ужасяващ факт!
  Искрено се надявам, че този път Българите ще нарушат многовековната традиция да седят отстрани и гледат сеир, докато някой друг се бори за ОБЩЕСТВЕНО полезна кауза,или поне ,като не помага и бездейства то поне да не пречи
  Изгледайте филма http://www.dokumentalni.com/?p=1092#.Tic​-8doFSiB.facebook и сами вижте и преценете за какво става въпрос.
  АКО това не се спре! ПРИРОДАТА НИ! ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ БЕЗВЪЗВРАТНО и ЗАВИНАГИ!
  Дайте гласност на екологичната катастрофа,която ни грози и ВЕЧЕ е в ход!
  Да го спрем докато не е станало ТВЪРДЕ КЪСНО и все още можем!

  Става въпрос за 750 химикала,КИСЕЛИНИ,дизелово гориво+тонове вода на ДЕН!
  70 млн. литра вода стават ТОКСИЧНИ само от един пробив!
  ХОРА! събудете се!

  над 650 от 750-те съединения, използвани при фракинга са КАНЦЕРОГЕННИ !!! или замърсители на въздуха!
  http://rfflibrary.files.wordpress.com/20​11/04/hydraulic-fracturing-report-4-1

  ВИЖТЕ КАКВО СЕ СЛУЧВА НА 3-тата минута и 4-тата секунда! от клипа: http://www.youtube.com/watch?v=4E5EPFn1e​A4&feature=share ШОКИРАЩО! ПОКЪРТИТЕЛНО.

  ЗА (“технологията“)
  http://marcelluscoalition.org/2009/01/dr​illing-process-video/

  МОЛЯ Ви подпишете петицията! http://citizenspeak.eu/node/45

  Точно 28 160 сонди за добив на шистов газ от американската компания шеврон ще превърнат 4 400 кв. км от България в пустиня.
  Това ще се случи, когато правителството подпише договора с компанията да продупчи земеделската земя в четири области – Разград, Добрич, Шумен и Варна.
  ЛУНЕН пейзаж! ВСИЧКО ЗАГИВА!БЕЗВЪЗВРАТНО и ЗАВИНАГИ!

  ТОВА И НАС НИ ЧАКА! https://www.facebook.com/video/video.php​?v=10150294013995107&oid=12128466

 4. Хора, помогнете със субтитри за филма!Свалих си го от нета, но нямам субтитри!Исками се да мога да го гледам и на домашния си телевизор!

 5. The World According to Monsanto – горещо го препоръчвам!!!Тровят ни от всички посоки мръсните копелета – наши и чужди!

 6. Би било хубаво някой да направи филм „Светът според обикновените хора“ (тези, които работят, за да могат да живеят). Сигурна съм, че резултатът ще е – искаме всички хора по света да са равни и никой да не е лишен от нищо. Да не съществува класовото деление (бедни и богати квартали, магазини за бедни и богати, първа и втора класа при превоза)- тези неща не трябва да ги има.

 7. Потресаващо! Крайно време е да се опомнят хората, които с лека ръка взимат решения,застрашаващи живота!Защо си затварят очите пред горчивия опит на други страни..и какви подбуди ги тласкат към унищожителна крачка????

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *