Какво би си купил Исус? / What Would Jesus Buy? (2007)

Преглед на комерсиализацията на Коледа в Америка, следвайки стъпките на преподобния Били и госпъл хора на „Църквата на Анти шопинг манията“ в мисията им да спасят Коледа от мол-апокалипсиса (края на човечеството вследствие на консуматорство, свръхпотребление и огъня на външния дълг).
Филмът разглежда и проблеми като ролята на „потилните“ – долнопробни цехове с нискоквалифицирана и зле заплатена работна ръка – за американското масово консуматорство и културата на моловете.
От скромното му начало като проповедник от преносим олтар в нюйоркското метро до пастор на паство, наброяващо хиляди, Бил Толън, или преподобният Били, се е превърнал в лидер не просто на една църква, а на национално движение.

Подобни филми

Коментари (2)

  1. Аз също съм против консумеризма и неолиберализма, но отговора и критиката не може да дойде от консервативна или дясна гледна точка, била тя от политици или от църквата. Чудя се какво е истинското значение на религията според тях? Религията изгражда стереотипи и закони,които ни карат да вярваме в някакви метафизични сили, а не в себе си като общество. Нека не забравяме, че тя е била причина за някои от най-кървавите сблъсъци в човешката история. Да не говорим за църквата, която не плаща данъци и има големи състояния, но все още мисли, че е в позиция, от която да ни казва дали да пазаруваме или не. Църквата дори има своя собствена консуматорска индустрия(тв предавания, магазини). Да, против консумеризма, но е важно откъде идва тази критика.

    1. Tрайчо, оставам с впечатлението, че не си изгледал филма. Това не е църква. Изобщо. Нямат нищо общо с религията, става дума за театрални постановки. Просто са избрали тази форма, и лично аз останах с усещането, че изборът им е идеален за американското общество.

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×