Сапатисти / Zapatista (1999)

С участието на

С изключителен достъп и интервюта с Подкомендант Маркос, Ноам Чомски, Зак де ла Роча (Rage Аgainst Тhe Мachine) и други, филмът „Сапатисти“ е поглед към Сапатисткото въстание, историческите му корени и уроците му за настоящето и бъдещето.
На 01 януари 1994 се сключва Договора за свободна търговия в Северна Америка (NAFTA). Няколко минути след полунощ в югоизточен Мексико, няколко хиляди самоорганизирани местни поемат контрол над половината щат Чиапас, обявявайки война срещу глобалната корпоративна власт, която управлява Мексико. Те наричат себе си „Сапатистка армия за национално освобождение“ (EZLN).
EZLN се описват като социално движение, част от широката вълна на антиглобализация и антинеолиберализъм. За тях е важно да могат сами да управляват ресурсите си и в частност земята, от която се изхранват. Те създават самоуправляващи се общности, като принципите на самоорганизацията залягат в тяхното образование, работна среда и всекидневие. Всичко това се случва под ежедневната опасност от нападение от правителството на Мексико, което не е съгласно с идеите и начина им на живот.
Това е историята на бунта на маите-селяни, въоръжени с пръчки и техните гласове срещу първокласна армия…

Подобни филми

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×